Jak z tym zakwaszaniem i odkwaszaniem organizmu?
Jedną z trosk aktywnie uprawiających prozdrowotny codzienny trening mięśniowy jest zakwaszenie organizmu. Przyspieszenie procesu usuwania kwasu mlekowego z mięśni można uzyskać pijąc przegotowana wodę z cytryną i wykonując masaż mięśni po wysiłku fizycznym. Ponieważ cukrzyca sama w sobie jest schorzeniem metabolicznym mocno zakwaszającym, więc naturalnym filtrem detoksykacyjnym dla organizmu są wody mineralne, które mają wartość anionów wodorowęglanowych powyżej 600 mg/l (HCO3).
Cukier w każdej ilości jest szkodliwy
Zwiększenie spożycia cukru już o 25% powyżej ilości uważanej do tej pory za bezpieczną wywiera dramatycznie niekorzystny wpływ na zdrowie ssaków. Zwierzęta poddane eksperymentowi (trzymane w specjalnych, obszernych zagrodach, po których mogły się swobodnie poruszać, ich przodkowie żyli na wolności) karmione były dietą uznawaną za bezpieczną dla ludzi, wzbogaconą tylko o 25% kalorii pochodzących z cukrów prostych. U ludzi odpowiada to dodaniu do wzorcowej, idealnie zrównoważonej diety trzech puszek gazowanego napoju dziennie.
Śmiejmy się z samych siebie, wyjdzie nam to na zdrowie
Co my właściwie jemy i jak z tego wybrnąć
Pewna grupa zapisywała uczciwie przez tydzień, co i w jakich ilościach zjadała w trakcie dnia. Na podstawie ankiet uczestników zrobiono z tego coś w rodzaju szwedzkiego stołu z karteczką, do kogo dane menu tygodniowe należy. Ankietowiczom opadły żuchwy, kiedy zobaczyli na stołach ogromne stosy jedzenia, jakie zjedli w ciągu tygodnia. Były to piramidy cukru, soli, białej mąki, hektolitry kawy, mleka, napojów gazowanych, przetworzonej żywności, a tylko skromne ilości warzyw, owoców, kaszy czy wody. Ludzie w jednej chwili uświadomili sobie jak olbrzymie ilości cukru, soli, węglowodanów i tłuszczy spożywają codziennie.
Ponowne odkrycie Ameryki
Dorośli powinni spożywać mniej niż dwa gramy sodu, mniej niż pięć gramów soli oraz co najmniej 3,5 grama potasu dziennie ogłosiła w ubiegłym tygodniu WHO (Światowa Organizacja Zdrowia ONZ). Do tej pory WHO rekomendował spożywanie dwóch gramów sodu dziennie. Po raz pierwszy WHO podało również wytyczne, co do spożycia sodu i soli dla dzieci w zależności od ich wzrostu i wieku.