Zastosowanie polifenoli w chorobie Alzheimera i Parkinsona
Badania ostatnich lat w dietetyce skupiały się nad wpływem naturalnych polifenoli na rozwój chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona. Okazuje się, że te niepozorne substancje zawarte w pospolitych ziołach i przyprawach mogą pomóc w zapobieganiu i zwalczaniu wielu chorób. Zasadniczą funkcją polifenoli jest zwalczanie reaktywnych form tlenu powstających w roślinach w czasie fotosyntezy. Do tej pory zidentyfikowano 8000 związków z tej grupy, a fascynacja tymi zaskakującymi substancjami rośnie z roku na rok.
Błonnik w żywieniu chorych na cukrzycę i miażdżycę
Błonnik pokarmowy (dietary fiber) jest to mieszanina substancji nie wchłaniających się w przewodzie pokarmowym człowieka (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy i ligniny), które usuwają zaparcia, stabilizują poziom glukozy we krwi, ograniczają przyrost masy ciała, zapobiegają powstawaniu nowotworów okrężnicy, wiążą wodę i zwiększają ilość usuwanych odpadów, pomagają w wypłukiwaniu toksyn i ubocznych produktów przemiany materii w przewodzie pokarmowym. Błonnik pomaga zrzucić zbędne kilogramy, gdyż wchłania wodę, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu, a także opóźniając moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek.
Orzechy a cukrzyca typu 2
W roku 2000 – 171 mln ludzi na świecie chorowało na cukrzycę typu 2. W 2030 roku odnotowana zostanie liczba 366 mln chorych. Odpowiedzialne są za tę pandemię czynniki cywilizacyjne: niewłaściwy styl życia, wysokokaloryczne posiłki, brak ruchu i nieodłącznie z nimi związaną otyłość. Ponadto starzenie się społeczeństwa, czynniki dziedziczne i środowiskowe (leki, toksyny).
Zabiegi bariatryczna zmieniają preferencje podniebienne
Na skutek trwającej epidemii otyłości tzw. olbrzymiej, różne metody chirurgii bariatrycznej zyskują popularność. Wykazano, że osoby po operacji ominięcia żołądkowo-jelitowego chudną nie tylko dlatego, że muszą być na diecie i jeść znacznie mniej, ale głównie z powodu faktycznej zmiany upodobań podniebiennych. Pacjenci przestają wybierać produkty spożywcze zawierające wysoką zawartość tłuszczu. Według danych WHO w roku 2008 około 200 milionów mężczyzn i prawie 300 milionów kobiet na świecie dotkniętych było otyłością, co jak wiadomo generuje cukrzycę typu 2.
Zespół przewlekłego zmęczenia nie omija cukrzyków pracoholików
Ciekawą jednostką chorobową jest zespół przewlekłego zmęczenia (Chronic Fatigue Syndrome – CFS) w 1988 uznany przez CDC (Center for Disease Control) za niezależną jednostkę chorobową. Diagnoza zespołu przewlekłego zmęczenia nie może być postawiona od razu, ponieważ objawy zmęczenia i osłabienia występują również w wielu innych schorzeniach, jak: nad- i niedoczynność tarczycy, AIDS, przewlekłe zapalenia wątroby, anemia, borelioza, fibromialgia, sarkoidoza, choroba Parkinsona, choroba Cushinga, cukrzyca, depresja, zaburzenia lękowe, hiperkalcemia, w niedoborach żywieniowych i witaminowych, w anemii złośliwej z niedoboru witaminy B12 itd.