Witamina D a wywód cukrzycy typu 2
Cukrzyca typu 2 uwarunkowana jest rodzinnie i środowiskowo. Dokładna przyczyna nadal jest niejasna tej złożonej i heterogennej choroby cywilizacyjnej. Lepiej znamy czynniki ryzyka jej rozwoju, ale wywód etiopatogenetyczny jest niejasny. Być może pewną rolę w jej etiologii pełni witamina D. U chorych na cukrzycę typu 2 i u osób z nietolerancją glukozy w OGTT (doustny test tolerancji glukozy) zaobserwowano niższe poziomy witaminy D w porównaniu z osobami zdrowymi.
Odchudzanie z internetem – wodewilowe qui-pro-quo
W sieci znajduje się kilkaset stron na temat odchudzania (są to zarówno porady dietetyków, psychologów, różnego rodzaju blogi, kalkulatory, internetowa sprzedaż suplementów pod płaszczykiem dobrych porad dla pasibrzuszków itp.). Oto zbliża się sylwester i postanowienia noworoczne, przypominające skok kota na okienną szybę, efektowny początek, ale żałosny zjazd. Następnie przyświeca nam wizja zrzucenia maskujących, zimowych ubrań, jest zatem czas ożywienia na siłowniach, basenach, saunach, spa, no i oczywiście na forach internetowych.
Jeszcze raz o nowych – starych lekach inkretynowych w diabetologii
Skuteczność leczenia w schorzeniach cywilizacyjnych to nie tylko i nie przede wszystkim nowatorskie, innowacyjne leki, ale dotarcie do świadomości i motywacji chorego. Przełamanie jego oporu przed koniecznymi decyzjami, aby zechciał, potrafił i nauczył się od zespołu leczniczego jak swoje życie zmodyfikować na rzecz polepszenia stanu zdrowia. Słowem, aby sam kreował warunki, w których te leki będą efektywne. Każda nowa generacja leków budzi nadzieję, że tym razem to będzie to, na co wszyscy czekamy.
Nie ulegajmy złudzeniu, że leki inkretynowe w leczeniu cukrzycy typu 2 są najważniejsze
Nie dajmy się zwariować – leki inkretynowe to postęp w leczeniu zespołu metabolicznego z cukrzycą typu 2, ale nie remedium i panaceum usprawiedliwiające zmniejszenie ostrości spojrzenia na komplementarne metody leczenia pozafarmakologicznego. Weźmy dla przykładu galaninę.
Pamięć metaboliczna na poziomie nieuświadomionego mózgu metabolicznego – podwzgórza
Otyłość pokarmowa ma także swoje podłoże w sposobie myślenia i pamięci metabolicznej pierwszych lat życia. Osoby, które w dzieciństwie miały niedostatek żywności i brak dostępu do słodyczy i ciastek – w dorosłym życiu ich organizm sam stara się zabezpieczyć dla siebie zapasy najważniejszych składników pokarmowych jakimi są tłuszcze, węglowodany i białka.