ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Mądry Polak przed szkodą – jak zażegnać niebezpieczeństwo cukrzycy typu 2

Przeglądam dla Was różne strony internetowe i z ukontentowaniem rozpoznałem „swoją częstotliwość” w doniesieniu „Zdążyć przed cukrzycą” (Żyjmy dłużej, 3/2008; 16– 18). Konkluzja oczywista: lepiej zapobiegać niż leczyć lub „mądry Polak przed szkodą” o czym pisałem wielokrotnie w latach poprzednich na łamach „Diabetyka”. Kiedy przeczytałem, że stan przedcukrzycowy to tykający zegar, który odlicza lata do wystąpienia zawału serca czy udaru mózgu... to przypomniała mi się słynna sentencja Mogensena (diabetologa światowego formatu): zegar późnych powikłań cukrzycy (naczyniowych) odmierza swój czas znacznie wcześniej, zanim dojdzie do rozpoznania choroby. W okresie narastającej insulinooporności tkanek ciała na insulinę, powodowanej w typie 2 nadmiarem tkanki tłuszczowej, ( zatem odtłuszczenie ciała to pierwszy strategiczny cel leczenia), która przeszkadza insulinie, dochodzi do hiperinsulinizmu. Jakiś czas organizm jeszcze funkcjonuje sprawnie w zakresie równowagi cukrowej, po pewnym czasie (6 – 8lat) aparat wyspowy trzustki nie jest już w stanie wytwarzać jeszcze większych ilości insuliny i wtedy we krwi gromadzi się glukoza (stan hiperglikemii), ujawnia się cukrzyca.

Stan przedcukrzycowy rozpoznajemy na podstawie glikemii na czczo (od 100 do 125 mg/%) albo po oznaczeniu glikemii po 2 godzinach od wypicia roztworu 75g glukozy (od140 do 199 mg%).

Czytaj więcej...

Prozdrowotny wpływ małych ilości alkoholu

Alkohol w małych ilościach dobry przed i po zawale. Od dawna było wiadomo, że umiarkowane picie alkoholu chroni przed atakiem serca, teraz okazuje się, że dla mężczyzn jest ono korzystne nawet po zawale. Okazuje się, że mężczyźni, którzy wypijali dziennie jeden lub dwa kieliszki wina byli o 34 proc. mniej narażenia na zgon z różnych przyczyn i o 42 proc. z powodu chorób sercowo-naczyniowych na tle miażdżycy. Ci natomiast, którzy spożywali mniej niż jedną porcje alkoholu, wykazywali o 22 proc. mniejsze ryzyko zgonu. Korzystny wpływ alkoholu na zdrowie dotyczy jednak wyłącznie spożywania umiarkowanych jego ilości. Mężczyźni, którzy wypijali dziennie co najmniej trzy kieliszki wina, umierali równie często jak abstynenci. Gdyby alkohol nie uzależniał po uwzględnieniu przeciwwskazań pewnie byłby przepisywany w dawkach leczniczych na receptę.

Czytaj więcej...

Inteligentna żywność

Nanotechnologia umożliwia produkcję interaktywnej „inteligentnej” żywności i „inteligentnych” opakowań żywności i śledzenie jej od producenta do konsumenta. Po inżynierii genetycznej nanotechnologia jest kolejną próbą psucia naszej żywności. Chcemy wiedzieć gdzie, jak i przez kogo wytwarzane są spożywane przez nas produkty, jak daleką odbyły podróż i jak długo były magazynowane. Alternatywą są ruchy wsparcia dla „organicznej żywności” jako odpowiedź na wzrost stosowania chemikaliów w produkcji żywności i postępującego oddalania się przemysłu rolnego od holistycznych systemów agrarnych. Obecnie kolejną falę ataków na naszą żywność przypuszcza nanotechnologia. Nanotechnologia manipuluje strukturami, urządzeniami i układami istniejącymi w nanoskali, o wymiarach mniejszych od 100 nanometrów.

Czytaj więcej...

Żywność funkcjonalna FOSHU (Foods for Specified Health Use).

Od starożytnych czasów istniała świadomość zależności zdrowia człowieka od odżywiania. Zwracano głównie uwagę na występowanie poszczególnych składników w diecie jakie dostarczane w odpowiednich ilościach zgodnych z zapotrzebowaniem, zapewniały prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Nowe podejście polega na przypisaniu żywności szczególnej roli prozdrowotnej. Żywność funkcjonalna, dodatkowo wzbogacona aktywnymi składnikami stosowanymi w żywieniu staje się ogniwem pośrednim między żywnością a lekiem. Są to więc specjalnie spreparowane produkty spożywcze, które wykazują korzystny, udokumentowany wpływ na zdrowie. W zależności od rodzaju składników wzbogacających produkt spożywczy, uzyskuje się różne efekty prozdrowotne np. immunostymulujace, antymiażdżycowe. Żywność FOSHU jest normalną żywnością, z której usunięto szkodliwe składniki np. alergeny, bądź wzbogacono w substancje aktywne fizjologicznie, aby otrzymać produkt posiadający wysoką wartość odżywczą i podnoszący zdrowie człowieka.

Czytaj więcej...

Polecane nowości na stronie