Dziesięć rewelacyjnych produktów spożywczych
Jajka – zawsze były uważane za zdrowe i pożywne, dopóki w latach 70-tych nie wypowiedziano wojny cholesterolowi, który w sporym stężeniu występuje w żółtku. Dziś jajko wraca do łask, bo jego wartość odżywcza jest bezkonkurencyjna. Żadne naukowe badania nie potwierdziły bezpośredniej zależności między jedzeniem jajek a poziomem cholesterolu. Obecne w jajku lecytyna i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają pozbyć się cholesterolu i obniżają poziomu trójglicerydów we krwi.
Dieta na odchudzanie, czy coś takiego istnieje?
Jak z tymi fałszywkami w odchudzaniu
To, jakie są nasze ciała, zostało zaprogramowane bez naszego udziału w wyniku naszego genetycznego dziedzictwa. Nawet, jeśli będziemy „stawać na głowie”, pewnych ram nie przeskoczymy. Odchudzanie się jest skuteczne tylko w pewnych granicach. W naszych programach leczniczych prezentowanych przez autorów tego doniesienia wcale nie dążymy do szczupłości. Plan leczenia przewiduje zmniejszenie nadwagi lub otyłości w takim stopniu, aby osiągać cele lecznicze niezbędne do powstrzymania postępu choroby i tylko tyle, z zasady oscyluje to gdzieś w granicach BMI=28.
Oczyszczanie i odtruwanie organizmu
Wraz z pokarmem spożywamy spore ilości toksyn. Występują one niemal wszędzie, gromadzą się przez lata w naszych organizmach, doprowadzając do wielu chorób. Źródłem są przetworzone pokarmy, które zawierają: konserwanty, pestycydy, resztki nawozów, metale ciężkie, dodatki do żywności itd.
Jak oszukać nasze upodobania podniebienne do słodkich potraw
Menu kobiety w czasie ciąży decyduje o skłonności do tycia dziecka w dorosłości. Gdy dziecko po raz pierwszy połknie płyn owodniowy pod koniec trzeciego miesiąca życia płodowego zaczyna poznawać smaki pochodzące z pożywienia matki – w ten sposób docierają do niego doznania, które w przyszłości w dużym stopniu zadecydują o zamiłowaniu do konkretnych składników pokarmowych. Decyduje o tym dieta matki w czasie ciąży. Zatem co i w jakiej ilości przyszła matka spożywa, decyduje o skłonności do „łasuchowania” u dziecka w jego życiu dorosłym.