Prosty pomiar obwodu ciała na wysokości pępka wiele mówi o stanie zdrowia
Obwód pasa stanowi cenny wskaźnik stanu zdrowia. Badania przeprowadzone na ponad stu tysiącach dorosłych osób wykazały, że wysokie ciśnienie tętnicze, zaburzenia oddychania (nocny bezdech senny), wysoki poziom cholesterolu i cukrzyca występują częściej u mężczyzn z obwodem pasa powyżej 102 cm i u kobiet z obwodem pasa powyżej 88 cm w porównaniu do grupy osób szczupłych.
Reminiscencje żywieniowe po Biegu Piastów na 50 km w stylu klasycznym
Najlepsi sportowcy w przeddzień ważnych zawodów zjadają pokaźne porcje makaronu, by w ten sposób zgromadzić zapas „wolnych cukrów” zapewniających maksimum energii. Jednak najnowsze badania w dziedzinie żywienia wykazały, że spożycie makaronu nie zwiększa naszego poziomu energetycznego ani wydolności. Trenerzy i dietetycy uważają nadal, że cukry złożone (skrobia) to odpowiednie pożywienie dla sportowców przed zawodami. Dowiedziono niedawno, że unikanie węglowodan ów zarówno cukrów wolnych (skrobi), jak i szybkich (prostych) przez dziesięć tygodni przed zawodami optymalnie poprawia wyniki sportowców. Badanie opublikowane w periodyku specjalistycznym Exercise and Sport’s Science Review, potwierdziło, że korzystniej jest wystrzegać się cukrów wolnych przed wysiłkiem fizycznym. Czołowi sportowcy już nie opychają się kluskami, makaronem, kopytkami, pierogami itd. ponieważ unikanie węglowodanów pomaga w restytucji organizmu do powtarzalnych wysiłków o dużej mocy.
Wiewiórka donosi
Co z tymi mikroelementami
Dlaczego populacja holenderska jest tak otyła
Podczas głodu w Holandii (1944/45) kobiety zaczęły rodzić dzieci z metabolizmem przystosowanym do małej ilości pożywienia, mimo iż ich matki nie miały przecież informacji o głodzie zapisanej w genach. Głodujące matki rodziły wtedy dzieci znacząco bardziej skłonne do otyłości i cukrzycy typu 2.