ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Pytanie do strony o tzw. oczyszczanie organizmu i suplementy

Pytanie (pisownia oryginalna):

Piszę do Pana z prośbą o opisanie w prosty sposób oczyścić organizm z toksyn. Ostatnio byłem na spotkaniu, na którym polecano mi wyroby niemieckiej firmy LR która ponoć jest już wiele lat na rynku i ponoć cieszy się uznaniem wielu klientów. Pani gorąco polecała mi żel do picia z aloesu, ale wole takie sprawy skonsultować z lekarzem. Podałem jej link do Państwa strony internetowej. Proszę napisać co o tym wszystkim myśleć, jeśli to ściema to proszę napisać jak mam oczyścić organizm.

Czytaj więcej...

Jak jest z tym soleniem?

Światowa Organizacja Zdrowia po raz kolejny zaleca, aby dziennie spożycie soli (NaCl) nie przekraczało 5 g. Dorośli powinni spożywać mniej niż dwa gramy sodu (Na), co oznacza mniej niż pięć gramów soli oraz co najmniej 3,5 grama potasu dziennie. Gdy jest zbyt mało potasu w pożywieniu następuje utrata apetytu i osłabienie organizmu, arytmia serca, bóle głowy, a także zaburzenia koncentracji, nerwowość i zaburzenia snu.  Potas nie wystarczy zażywać w tabletkach, żeby zwiększyć jego zawartość w organizmie. Trzeba przede wszystkim wzbogacić codzienny jadłospis w obfitujące w ten pierwiastek warzywa i owoce. Są to głównie rośliny strączkowe, owoce cytrusowe, banany, melon kantalupa, pestki słonecznika, liście mięty, zielone warzywa, pomidory, ziemniaki oraz orzechy.

Czytaj więcej...

Czy mamy zrezygnować z pieczywa?

Pszenica, jako pierwsze zboże uprawne była korzystna dla ludzkości. Pokarm bardzo kaloryczny i wydajny, umożliwiający populacji życie w grupie. Dzięki pszenicy powstały pierwsze wielkie miasta oraz podział pracy umożliwiający postęp techniczny, intelektualny, artystyczny i naukowy. Egipcjanie odkryli, że po uzyskaniu mąki i wymieszaniu z wodą i solą niektóre rodzaje krzyżówek pszenicy mogły fermentować i rosnąć. Takie ciasto można było upiec jako chleb, który był smaczniejszy w jedzeniu niż płaskie podpłomyki. Tak jak mąkę ryżową, kukurydzianą czy gryczaną można mieszać z wodą i dodawać drożdże – ale ciasto nie rośnie, tak z pradawnych odmian zboża uprawianego przez człowieka nie dało się zrobić chleba.

Czytaj więcej...

Smakosze chemii

W Unii Europejskiej jest zarejestrowanych 100 tys. przemysłowych związków chemicznych, z tego 70 tys. znajduje się w ponad milionie zatwierdzonych urzędowo receptur na produkty codziennego użytku, w tym na żywność i napoje. Jemy i pijemy chemię, która nie musiałaby występować w formie przemysłowej w produktach żywnościowych, gdyby nie interes i wygoda producentów i handlarzy. Gdyby nie troska o trwałość, atrakcyjny wygląd, kuszący zapach, lepszy smak. Pierwszy lepszy sok owocowy, reklamowany jako w 100 % naturalny, ma na pudełku wydrukowaną małymi literkami listę kryptonimów E.

Czytaj więcej...

Aby zmniejszyć ryzyko przedwczesnego zgonu wystarczy codziennie spożywać garść orzechów

Osoby spożywające 30g orzechów dziennie wykazywały o 20% niższe ryzyko śmierci w ciągu kolejnych 3 dekad, niezależnie od jej przyczyny, niż ludzie, którzy ich nie konsumowali. Badacze przyjrzeli się spożyciu orzechów ok. 119 000 Amerykanów na przestrzeni ostatnich 30 lat. Ci, którzy regularnie je zjadali, żyli znacznie dłużej niż pozostali. Wcześniejsze badania powiązały ich spożycie z niższym ryzykiem chorób serca, cukrzycy typu 2 i obniżeniem cholesterolu we krwi. Osoby konsumujące duże ilości orzechów obarczone były także niższym ryzykiem śmierci.

Czytaj więcej...

Polecane nowości na stronie