Pytanie do strony o tzw. oczyszczanie organizmu i suplementy
Pytanie (pisownia oryginalna):
Piszę do Pana z prośbą o opisanie w prosty sposób oczyścić organizm z toksyn. Ostatnio byłem na spotkaniu, na którym polecano mi wyroby niemieckiej firmy LR która ponoć jest już wiele lat na rynku i ponoć cieszy się uznaniem wielu klientów. Pani gorąco polecała mi żel do picia z aloesu, ale wole takie sprawy skonsultować z lekarzem. Podałem jej link do Państwa strony internetowej. Proszę napisać co o tym wszystkim myśleć, jeśli to ściema to proszę napisać jak mam oczyścić organizm.
Jak jest z tym soleniem?
Światowa Organizacja Zdrowia po raz kolejny zaleca, aby dziennie spożycie soli (NaCl) nie przekraczało 5 g. Dorośli powinni spożywać mniej niż dwa gramy sodu (Na), co oznacza mniej niż pięć gramów soli oraz co najmniej 3,5 grama potasu dziennie. Gdy jest zbyt mało potasu w pożywieniu następuje utrata apetytu i osłabienie organizmu, arytmia serca, bóle głowy, a także zaburzenia koncentracji, nerwowość i zaburzenia snu. Potas nie wystarczy zażywać w tabletkach, żeby zwiększyć jego zawartość w organizmie. Trzeba przede wszystkim wzbogacić codzienny jadłospis w obfitujące w ten pierwiastek warzywa i owoce. Są to głównie rośliny strączkowe, owoce cytrusowe, banany, melon kantalupa, pestki słonecznika, liście mięty, zielone warzywa, pomidory, ziemniaki oraz orzechy.
Czy mamy zrezygnować z pieczywa?
Pszenica, jako pierwsze zboże uprawne była korzystna dla ludzkości. Pokarm bardzo kaloryczny i wydajny, umożliwiający populacji życie w grupie. Dzięki pszenicy powstały pierwsze wielkie miasta oraz podział pracy umożliwiający postęp techniczny, intelektualny, artystyczny i naukowy. Egipcjanie odkryli, że po uzyskaniu mąki i wymieszaniu z wodą i solą niektóre rodzaje krzyżówek pszenicy mogły fermentować i rosnąć. Takie ciasto można było upiec jako chleb, który był smaczniejszy w jedzeniu niż płaskie podpłomyki. Tak jak mąkę ryżową, kukurydzianą czy gryczaną można mieszać z wodą i dodawać drożdże – ale ciasto nie rośnie, tak z pradawnych odmian zboża uprawianego przez człowieka nie dało się zrobić chleba.
Smakosze chemii
W Unii Europejskiej jest zarejestrowanych 100 tys. przemysłowych związków chemicznych, z tego 70 tys. znajduje się w ponad milionie zatwierdzonych urzędowo receptur na produkty codziennego użytku, w tym na żywność i napoje. Jemy i pijemy chemię, która nie musiałaby występować w formie przemysłowej w produktach żywnościowych, gdyby nie interes i wygoda producentów i handlarzy. Gdyby nie troska o trwałość, atrakcyjny wygląd, kuszący zapach, lepszy smak. Pierwszy lepszy sok owocowy, reklamowany jako w 100 % naturalny, ma na pudełku wydrukowaną małymi literkami listę kryptonimów E.