ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Noworoczne postanowienia

Po świątecznym obżarstwie przypominamy sobie o zbędnych kilogramach i pierwsze, co robimy, to w ramach noworocznych postanowień obiecujemy sobie schudnąć. Czy są skuteczne sposoby na spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej zdeponowanej w nadmiarze przez ostatnie 10 lat?

Przede wszystkim szlachetne samoograniczenie, nie przejadajcie się bez sensu i nie przedłużajcie jedzenia dla samej przyjemności bycia w błogiej, ospałej sytości.

Czytaj więcej...

Aspartam – czy ten słodzik jest bezpieczny dla ludzi?

Niemal 200 razy słodszy od cukru, syntetyczny słodzik – aspartam – od ponad 30 lat stosowany jest w niskokalorycznych napojach gazowanych, gumach do żucia, drażetkach odświeżających oddech, w wędlinach i konserwach rybnych. Polecany jest także, jako słodzik cukrozastępczy dla cukrzyków, jako substancja niekaloryczna i niepodnosząca stężenia cukru we krwi.

James M. Schlatter  w 1965 roku otrzymał ten związek w ramach badań nad poszukiwaniem leków przeciwwrzodowych. Odkrył jego słodki smak przypadkowo, liżąc (wbrew zasadom bezpieczeństwa) własny palec ubrudzony aspartamem. Produkcję i sprzedaż, aspartamu – jako dodatku do żywności – rozpoczęto na wielką skalę od 1981 r.

Czytaj więcej...

Spożycie cukru należy zmniejszyć do 5 łyżeczek dziennie

Pisaliśmy niedawno o szkodliwości cukru z cukiernicy, no i wywołaliśmy przysłowiowego „wilka z lasu”. Najnowszy raport jest w tym samym duchu. W 2013 r. przeciętny Polak spożył prawie 40 kg cukru. Oznacza to, że codziennie spożywamy średnio ok. 100 g cukru (20 łyżeczek od herbaty), czyli czterokrotnie więcej niż sugerują najnowsze zalecenia (25g czyli 5 łyżeczek). Spożycie cukru należy zmniejszyć, co najmniej o połowę, z dotychczas zalecanych 50 g do jedynie 25 g dziennie, czyli zaledwie do pięciu łyżeczek. Pamiętajmy 1 łyżeczka cukru (5g) = 20 kcal, a 20 łyżeczek (100 g) = 405 kcal. Jedna standardowa puszka coca-coli o pojemności 330 ml zawiera 35 g cukru.

Czytaj więcej...

Czarne jagody spożywane co najmniej 3 razy w tygodniu zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2

Czarne jagody spożywane co najmniej 3 razy w tygodniu o ponad jedną czwartą zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Pod uwagę brano: winogrona (także rodzynki), brzoskwinie, śliwki (także suszone), morele, banany, melony, jabłka, gruszki, pomarańcze, grejpfruty, truskawki i czarne jagody. Znacząco niższe ryzyko rozwoju choroby zaobserwowano u osób, które co najmniej 3 razy w tygodniu spożywały czarne jagody. Przypuszcza się, że pożyteczny wpływ na organizm ludzki wywierają m.in. zawarte w tych owocach antocyjaniny.

Czytaj więcej...

Slow Food - fast food

Slow Food - w ramach oporu przeciwko rosnącej popularności barów fast food zrodził się oddolny ruch społeczny skupiający osoby zainteresowane ochroną tradycyjnej kuchni różnych regionów świata i związanych z tym upraw rolnych i nasion, zwierząt hodowlanych i metod prowadzenia gospodarstw, charakterystycznych dla tych regionów. W barach szybkiej obsługi wszystko smakuje tak samo – wielokrotnie przesmażonym tłuszczem (czy to są frytki, kurczak, czy warzywa w panierce). Nie zastanawiamy się nad walorami smakowymi, ale nad tym, żeby szybko nasycić głód.

Czytaj więcej...

Polecane nowości na stronie