Czy można mniej solić?
Prebiotyki, probiotyki i synbiotyki – niedoceniona rola w utrzymaniu stanu zdrowia
Prebiotyk – substancja obecna lub wprowadzana do pożywienia w celu stymulacji rozwoju prawidłowej flory jelit, poprawiająca w ten sposób stan zdrowia (healthy food for the colon). W odróżnieniu od probiotyku nie zawiera żadnych mikroorganizmów, a jedynie substancje stymulujące jako suplementy diety. Najczęściej stosowane to: inulina, fruktooligosacharydy (FOS) roślinne (szparagi, karczochy, cykoria, cebula), mannanoligosacharydy (MOS) i laktuloza. Prebiotyki fermentują w przewodzie pokarmowym gospodarza za sprawą mikroflory jelitowej, w procesie tym powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe: masłowy, propionowy i octowy oraz niskocząsteczkowe produkty przemiany materii (diacetyl), bakteriocyny a także pochodne tlenu.
Co z tymi jajkami?
Niedocukrzenia – poważny problem ograniczający osiąganie celów leczniczych
Mity odchudzania w cukrzycy
Herbata sprzyja chudnięciu Nie każda herbata sprzyja odchudzaniu. Jedynie zielona i czerwona wpływa na potencjalizację diety odtłuszczającej.
Woda odchudza Woda nie zawiera w ogóle kalorii i tłumi uczucie głodu. Pozwala na pozbycie się toksyn, dlatego powinno się wypijać około 1,5 l dziennie ponad objętość wypijaną zwyczajowo, o ile nie ma przeciwwskazań. Stosując dietę odchudzającą należy zadbać o to, aby więcej wydalać. Należy pić co 2 godziny przynajmniej szklankę wody.