ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Czy można mniej solić?

Aktualne spożycie soli w Polsce to ok. 15 g na dobę, tymczasem jej zalecane spożycie to ok. 5g na dobę. Eksperci biją na alarm. Człowiek i jego ewolucyjni przodkowie przez około 30 milionów lat spożywali pokarmy, w których zawartość soli nie przekraczała 1 g na dobę. Wprowadzeniu rolnictwa towarzyszyły początki konserwowania żywności np. peklowanie, solenie mięsa, ryb, owoców i warzyw, wypiekanie chleba, co znacznie zwiększyło spożycie soli.

Czytaj więcej...

Prebiotyki, probiotyki i synbiotyki – niedoceniona rola w utrzymaniu stanu zdrowia

Prebiotyk – substancja obecna lub wprowadzana do pożywienia w celu stymulacji rozwoju prawidłowej flory jelit, poprawiająca w ten sposób stan zdrowia (healthy food for the colon). W odróżnieniu od probiotyku nie zawiera żadnych mikroorganizmów, a jedynie substancje stymulujące jako suplementy diety. Najczęściej stosowane to: inulina, fruktooligosacharydy (FOS) roślinne (szparagi, karczochy, cykoria, cebula), mannanoligosacharydy (MOS) i laktuloza. Prebiotyki fermentują w przewodzie pokarmowym gospodarza za sprawą mikroflory jelitowej, w procesie tym powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe: masłowy, propionowy i octowy oraz niskocząsteczkowe produkty przemiany materii (diacetyl), bakteriocyny a także pochodne tlenu.

Czytaj więcej...

Co z tymi jajkami?

Ostatnio czytałem kilka doniesień, że restrykcje w spożywaniu jajek nie są konieczne, że można spożywać ich znacznie więcej. Jajka bez wątpienia zwierają duże ilości cennych składników, takich jak korzystnie działająca na mózg cholina, kwasy omega-3, różne witaminy, na przykład E, A i B6. Jest też cynk, wapń i fosfor. Przypominam jednak, że w żółtku są znaczne ilości cholesterolu (około 300mg/jajko).

Czytaj więcej...

Niedocukrzenia – poważny problem ograniczający osiąganie celów leczniczych

Czynnikiem ograniczającym osiągnięcie prawidłowej kontroli glikemii w cukrzycy jest hipoglikemia. Stanowi ona realny problem dla chorych. Wśród chorych na cukrzycę typu 2 najczęściej hipoglikemia zdarza się w grupie leczonej insuliną. Stężenie glukozy we krwi <70 mg/dl jest ogólnie uważane za poziom alarmowy, który powinien uczulać chorych na cukrzycę do podejmowania odpowiednich działań, których muszą się nauczyć już w momencie wdrażania insulinowania. Z tego powodu powinni mieć zawsze przy sobie tzw. zestaw ratowniczy: glukozę w żelu lub tabletkach, wodę do popicia i kanapkę. Niektórzy chorzy, przeważnie z uszkodzoną wątrobą, w której nie depozytują zapasowego glikogenu muszą stale mieć przy sobie dodatkowo glukagon w formie iniekcji ( preparat GlucaGen HypoKit).

Czytaj więcej...

Mity odchudzania w cukrzycy

Herbata sprzyja chudnięciu Nie każda herbata sprzyja odchudzaniu. Jedynie zielona i czerwona wpływa na potencjalizację diety odtłuszczającej.

Woda odchudza Woda nie zawiera w ogóle kalorii i tłumi uczucie głodu. Pozwala na pozbycie się toksyn, dlatego powinno się wypijać około 1,5 l dziennie ponad objętość wypijaną zwyczajowo, o ile nie ma przeciwwskazań. Stosując dietę odchudzającą należy zadbać o to, aby więcej wydalać. Należy pić co 2 godziny przynajmniej szklankę wody.

Czytaj więcej...

Polecane nowości na stronie