Obalajmy pokarmowe mity
Ćwiczenia zamieniają tłuszcz w mięśnie.
Tłuszcz i mięśnie zbudowane są z zupełnie innych komórek. Niemożliwa jest więc zamiana jednych w drugie. Ćwiczenia powodują spalanie tłuszczu i przyczyniają się do poprawy umięśnienia.
O herbacie i wodzie w cukrzycy to i owo
Polacy z roku na rok piją więcej tzw. herbat funkcjonalnych (odchudzających) i zjadają olbrzymie ilości suplementów diety do redukcji masy ciała. Na opakowaniu czy na ulotce można napisać wszystko. Do sprzedawania takich produktów na rynku potrzebne jest jedynie zezwolenie, czyli często tylko „powiadomienie” Głównego Inspektoratu Sanitarnego (numer GIS musi być na każdym legalnym produkcie wspomagającym odchudzanie). Wiele „cudownych” herbatek i specyfików, szczególnie tych sprzedawanych przez internet takiego zezwolenia nie posiada.
Jogging – truchtanie, czyli wolne 30 minutowe codzienne bieganie (do 130/min. tętna) w cukrzycy, niedoceniane korzyści zdrowotne.
Korzystny wpływ joggingu na stan zdrowia i przedłużenie życia jest dobrze udokumentowany. Szaleństwo lat 80-tych nieco osłabiło znaczenie systematycznego luźnego, nieśpiesznego biegania po tym, jak kilku mężczyzn zmarło w trakcie i różne gazety sugerowały, jakoby jogging mógł być zbyt wyczerpujący dla zwykłych ludzi w średnim wieku, szczególnie już dotkniętych schorzeniami cywilizacyjnymi (zespołem metabolicznym z cukrzycą, z przyśpieszoną miażdżycą tętnic, nadciśnieniem tętniczym krwi, chorobami układu podporowego ciała głównie o wywodzie zwyrodnieniowym, depresją, etc.) Nic bardziej błędnego.
Dieta modo dr Pierre Ducan nie nadaje się do redukcji nadwagi u cukrzyków
Pomimo spektakularnego sukcesu w skali globalnej wysokobiałkowa i bardzo nisko węglowodanowa dieta redukcyjna przynosi więcej szkód zdrowotnych niż pożytku u wielu ludzi dotychczas uchodzących za zdrowych, którzy nagle „zachorowali” na odtłuszczenie ciała. W odniesieniu do choroby cukrzycowej mamy już wyraźne i udokumentowane ostrzeżenia o pogorszeniu stopnia wyrównania cukrzycy i ujawnieniu komplikacji zależnych od tej bardzo niefizjologicznej i niezrównoważonej diety także nisko tłuszczowej.
Zaburzenia w odżywianiu zależne od dysfunkcji mózgu wegetatywnego-metabolicznego
Wysyłany przez organizm komunikat „przestań jeść” zostaje odebrany w mózgu mniej więcej po 20 minutach. Ci z nas, którzy jedzą szybko i nie celebrują posiłku zjadają o 80% więcej pokarmu. Czy zjedzą mniej czy więcej, organizm potrzebuje tę sama ilość czasu na powiadomieniu mózgu metabolicznego, że już coś jednak zjedliśmy.