ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Intensywne substancje słodzące cukrozastępcze dozwolone w Polsce i krajach UE

substancja słodząca

symbol

ADI*

słodkość**

acesulfam K

E950

15

130–200

aspartam

E951

40

150–200

kwas cyklaminowy

i sole

E952

11

30–40

sacharyna jako imid i sole

E954

2,5

400–600

neo- hesperydyna

E959

5

2000

taumatyna

E957

3000

sukraloza

E955

15

aspartam i  acesulfam

E962

*ADI (Acceptable  Daily Intake) – dopuszczalne dzienne  spożycie

**słodkość – moc słodzenia w stosunku do sacharozy (cukru stołowego=100)

Czytaj więcej...

Czym jest FOOD DESIGNER?

Food designer jest innowacyjnym projektowaniem żywności i gotowych dań, opartym na doświadczeniu związanym z przygotowywaniem jedzenia i konsumpcją i najnowszych trendach wykorzystujących wyniki badań naukowych. Krótko mówiąc to innowacja na talerzu! Na zachodzie ten kierunek jest bardzo popularny u nas jeszcze w powijakach. Jest to żywność reklamowana ze względu na domniemane wysokie walory zdrowotne.

Czytaj więcej...

O wyższości stewii nad cukrem

Popularny cukier buraczany lub trzcinowy produkowany na skalę przemysłową jest w nadmiarze w naszej żywności dnia codziennego. To czysty „szybki” węglowodan, pozbawiony witamin i minerałów. W naturze coś takiego nie występuje. Dodawany jest praktycznie do wszystkiego co jemy. Służy jako konserwant, polepszacz smaku, a także coś, co nas uzależnia. Każdy krok w kierunku zmniejszenia spożywanych ilości cukru to krok ku lepszemu zdrowiu. Podobnie jest z solą kuchenną. Obie białe trucizny są wszędzie, a ich zdecydowane ograniczenie jest konieczne dla profilaktyki cukrzycy i nadciśnienia. Każdy nadmiar cukru powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej i z czasem wyczerpanie funkcji wyrównującej poziom cukru we krwi wysp trzustkowych.

Czytaj więcej...

Dieta makrobiotyczna - oczyszczanie organizmu z toksyn

Przechodzimy na ten sposób żywienia stopniowo. Redukujemy pokarmy pochodzenia zwierzęcego, cukry, produkty mleczne i powoli zaczynamy wprowadzać pełne ziarno i świeże warzywa. W założeniu ten sposób żywienia zawiera mało tłuszczu, a dużo złożonych węglowodanów. Bogata w błonnik, witaminy oraz składniki mineralne.

Czytaj więcej...

Zmodyfikowana piramida zdrowia

Aby nieco schudnąć – leczenie żywieniowe pod względem energetycznym musi być codziennie mniejsze od energii, jaką spalamy podczas codziennego treningu mięśniowego.

Czytaj więcej...

Polecane nowości na stronie