ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Dieta makrobiotyczna - oczyszczanie organizmu z toksyn

Przechodzimy na ten sposób żywienia stopniowo. Redukujemy pokarmy pochodzenia zwierzęcego, cukry, produkty mleczne i powoli zaczynamy wprowadzać pełne ziarno i świeże warzywa. W założeniu zawiera mało tłuszczu, a dużo złożonych węglowodanów. Bogata w błonnik, witaminy oraz składniki mineralne.

Czytaj więcej...

Czym jest FOOD DESIGN?

Food design jest innowacyjnym projektowaniem żywności i diety, opartym na doświadczeniu związanym z przygotowywaniem jedzenia i konsumpcją a także najnowszych trendach wykorzystujących wyniki badań naukowych. Krótko mówiąc: to innowacja na talerzu! Na zachodzie ten kierunek jest bardzo popularny, u nas nadal raczkuje. Jest to żywność o wysokich walorach zdrowotnych (jej spożycie nie powoduje niekorzystnych efektów zdrowotnych): produkty bogate lub wzbogacane takimi składnikami jak: bakterie fermentacji mlekowej, błonnik pokarmowy, składniki mineralne, nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy, peptydy oraz białka, produkty posiadające w swym składzie zamienniki sacharozy: oligosacharydy,alkohole wielowodorotlenowe, białkowe, glikozydowe substancje o intensywnej słodyczy, produkty posiadające w swym składzie zamienniki tłuszczu: białka, oligosacharydy, polisacharydy, alkohole wielowodorotlenowe.

Czytaj więcej...

Warzywa strączkowe w diecie cukrzycowej

Warzywa strączkowe zawierają dużo białka, węglowodanów złożonych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i mikroelementów. Ich wartość IG (indeksu glikemicznego) jest niska. Zatem nie powodują szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi, stanowią dobre źródło białka, pełny równoważnik mięsa, czyli w pełni wartościowego białko. Spożywanie jednej porcji roślin strączkowych dziennie pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu (LDL) o ok. 5% i przez to przyczynia się do spadku ryzyka chorób układu krążenia.

Czytaj więcej...

Hummus, co to takiego?

Hummus to pasta z gotowanej ciecierzycy, pasty sezamowej - tahini, oliwy, soku z cytryny i czosnku. Ciecierzycę jedzono na Bliskim Wschodzie i w Egipcie już jakieś 10 000 lat temu. Była popularną rośliną uprawianą w Mezopotamii i starożytnym Rzymie. Ziarna sezamu znano w Asyrii i Babilonii. Kto pierwszy zmieszał ziarna ciecierzycy i sezamu, nie wiadomo. Podstawą humusu jest ciecierzyca (cieciorka).

Czytaj więcej...

Dwanaście dietetycznych trików na schudnięcie

Po zbyt rygorystycznej diecie zawsze dopada nas efekt jo-jo. Oto kilka dietetycznych trików, które pomogą utrzymać prawidłową masę ciała. Przede wszystkim nie należy się śpieszyć, zarówno w czasie jedzenia, jak i z szybkością utraty ciężaru ciała. Zbyt szybka utrata masy ciała to 100% pewności na jej odzyskanie, zapewne z nawiązką. Nie warto. Wyznaczajmy sobie cele bardziej realistyczne, ale długoterminowe. Na przykład 1-2 kg in minus na miesiąc.

Czytaj więcej...

Polecane nowości na stronie