ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Jak to działa?

Nasz organizm to olbrzymi tygiel alchemika, wszystko w ruchu. Nasze organizmy wymieniają się z otoczeniem 1000 razy i to co do jednego atomu. Jeżeli dostarczmy do organizmu regularnie substancje odżywcze, budujące ciało i chroniące je przed uszkodzeniami – to poradzi sobie z każdym zagrożeniem zdrowotnym.
W naszych organizmach nieustannie dochodzi do wymiany uszkodzonych komórek na nowe, z tym, że każde kolejne pokolenie spełnia swoje funkcje gorzej niż poprzednie.
Głównym powodem starzenia się ludzkiego organizmu są niezliczone ataki wolnych rodników na komórki, gdzie dochodzi do uszkodzeń błon komórkowych, enzymów, wnętrza komórek, kodu DNA. Wolne rodniki to reaktywne formy tlenu z jednym niesparowanym elektronem na ostatnim orbitalu, są niezwykle aktywne w utlenianiu i niszczeniu naszych tkanek budulcowych. Powstają na skutek palenia papierosów, zanieczyszczeń powietrza, ekspozycji na promieniowanie UV (ultrafioletowe), podczas przemian metabolicznych w komórkach czy utleniania tłuszczów podczas smażenia jedzenia.
Do ochrony przed nimi nasze organizmy używają substancji zwanych antyoksydantami, które oddają im elektrony – tym samym neutralizują je. Witamina E ochrania błonę komórkową, zbudowaną z tłuszczów. Witamina C jest jedynym antyoksydantem, który oprócz samodzielnej neutralizacji ma także zdolność regenerowania witaminy E, dzięki czemu nawet po zużyciu jest ona w stanie kolejny raz wykonać swoją pracę. Selen jest silnym antyoksydantem, oprócz swego działania przeciw bakteriom, wirusom i grzybom jest w stanie zregenerować glutation – wewnętrzną linię obrony każdej komórki. Glutation z pożywienia jest trawiony w układzie pokarmowym, dlatego należy dostarczać substraty do jego produkcji. Człowiek ma zazwyczaj pod dostatkiem wszystkich poza cysteiną (N-acetylocysteina). Zatem, włączenie do diety tej substancji ma duże znaczenie dla zdrowia. Glutation w przeciwieństwie do antyoksydantów z zewnątrz jest produkowany wewnątrz komórek. Neutralizuje nie tylko wolne rodniki, ale także każdą toksynę, która dostanie się do jego wnętrza. Jeśli we krwi znajduje się odpowiednia ilość cynku, miedzi, żelaza i manganu do gry wkracza SOD (dysmutaza ponadtlenkowa) – enzym posiadający silne właściwości antyoksydacyjne.
Ciało budują głównie aminokwasy tworzące białka, codziennie potrzebujemy ich 22 rodzaje. Jednak aż 14 z nich organizm jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Człowiek powinien spożywać białko o wysokiej jakości i biodostępności, np. jajka zawierające wszystkie 8 aminokwasów, których nie jesteśmy w stanie sami wytworzyć. Jest to białko wzorcowe, 100% zostaje wykorzystane przez organizm. Z kolei zbyt duża ilość białka powoduje zakwaszenie organizmu. Zakwaszenie organizmu, zwane także kwasicą metaboliczną (tak jak w cukrzycy) powoduje zmianę stanu skupienia płynów ustrojowych w tkance łącznej, co zaburza wymianę substancji na styku krew –komórki. Komórki ani nie otrzymują dostatecznej ilości substancji odżywczych, ani nie są w stanie pozbywać się toksyn. Niezbędne są nam jedynie wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega 3 i 6. Budują one błony komórkowe oraz są składnikami mniej więcej połowy mózgu. Głównym problemem oprócz niedoborów u większości społeczeństwa jest zachwianie proporcji pomiędzy omega 6 (głównie oleje roślinne i mięso) oraz omega 3 (ryby, siemię lniane). Z kolei zjadane węglowodany złożone nie powodują gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi i wyrzutu insuliny, co kończy się często zespołem metabolicznym z cukrzycą. Wiedząc z grubsza, co dzieje się w naszych organizmach, jesteśmy w stanie zabezpieczyć się przed chorobami będącymi współczesną plagą, mieć zdrowy i silny organizm a nawet dożyć wieku grubo ponad sto lat. Mózg osiąga swoje status quo w wieku 65-70 lat, co jest zaledwie połową czasu danego nam przez naturę.

Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

738655
dzisiajdzisiaj132
wczorajwczoraj291
w tym tygodniuw tym tygodniu813
w tym miesiącuw tym miesiącu2984