ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Czy pojawienie się u cukrzyka białka w moczu to już wyrok?

Pojawienie się białka w moczu u cukrzyka może przemawiać za nefropatią cukrzycową, jako przejaw komplikacji późnej źle leczonej cukrzycy, polegający na uszkodzeniu najmniejszych naczyń krwionośnych zwanych włośniczkami. Oznaczenie stężenia albuminy w pobranej próbce moczu pozostaje badaniem przesiewowym (za wynik dodatni przyjmuje się stężenie albumin w moczu > 20 mg/l), jakie wykonuje się bezpośrednio po rozpoznaniu choroby cukrzycowej typu 2 i po 5 latach leczenia typu 1. Następnie w obu przypadkach badanie wykonuje się corocznie. Jeżeli wynik tego badania będzie dodatni, to nie przesądza o rozpoznaniu tego groźnego powikłania.

Gorączka, infekcja dróg moczowych, nadmierny wysiłek, źle leczone nadciśnienie mogą powodować, że wynik będzie fałszywie dodatni (pomimo dodatniego testu na mikroalbuminę w moczu, nie ma nefropatii cukrzycowej). Wobec tego trzeba ten stan poddać dalszej diagnostyce i obserwacji. Badaniem dokładniejszym jest ocena wydalania albuminy na podstawie oznaczenia stężenia albuminy w próbce moczu ze zbiórki 24-godzinnej lub nocnej, jako tzw. AER ( albumin excretion rate). Parametr AER ocenia się zazwyczaj za pomocą wskaźnika albumina/kreatynina wyliczanego na podstawie wyników oznaczeń ich stężeń w jednorazowo pobranej próbce moczu.

 

kategoria

przygodna próbka moczu [μg/mg kreatyniny]

wydalanie albuminy w zbiórce moczu [μg/min]

normoalbuminuria

< 30

< 20

mikroalbuminuria

30–300

20–200

jawny białkomocz

≥ 300

> 200

Jawny białkomocz ujawniony już w ogólnej analizie moczu po odrzuceniu innych przyczyn, musi być traktowany jako poważny wskaźnik prognostyczny uszkodzenia nerek w przebiegu cukrzycy. Fakt kilkakrotnego potwierdzenia obecności mikroalbuminy w moczu (AER 30-300µg/mg) musi być konfrontowany z obrazem podobnych włośniczek siatkówki przez tzw. zbadanie dna oczu. Rzadko się zdarza, aby chory nie miał swoistych dla cukrzycy zmian w naczyńkach siatkówki obu oczu, kiedy równolegle test na obecność białka w moczu jest dodatni. Wynika to z faktu, że cukrzyca jest chorobą wieloukładową i wszystkie włośniczki ciała są dotknięte tą komplikacją, ale w stopniu nierównomiernym. Należy również pamiętać, że wysiłek fizyczny (w okresie 24 godzin poprzedzających oznaczenie), zakażenie, hiperglikemia, niewydolność serca, wysokie ciśnienie tętnicze – zwiększają wydalanie albumin z moczem, dlatego dodatni test na mikroalbuminę musi być powtórzony kilkakrotnie w ciągu 2-3 miesięcy. Stężenie kreatyniny we krwi należy określić u chorych na cukrzycę przynajmniej raz w roku, i to niezależnie od wielkości wydalania albumin z moczem. Oznaczenie stężenia samej kreatyniny we krwi jest testem mało czułym, bowiem czynność nerek jest już upośledzona w około 50%, kiedy dochodzi do zwiększenia stężenia kreatyniny w osoczu. Norma dla jej stężenia w osoczu krwi to: 62-124 mmol/l (0,7–1,4 mg/dl). Stężenie kreatyniny należy wykorzystać do oszacowania filtracji kłębkowej  (GFR), czyli wskaźnika wydolności nerek. Jeżeli wskaźnik wydolności nerek (GFR) jest niższy od 60 (<60ml/min) to mamy do czynienia z umiarkowaną niewydolnością, poniżej 30ml/min z zaawansowaną niewydolnością nerek, a poniżej 15ml/min wskaźnik GFR wskazuje na zbliżającą się terminalną niewydolność nerek w przebiegu cukrzycy wymagającą leczenia nerko zastępczego. GFR < 10ml/min przy współistniejących objawach przemawia za koniecznością wdrożenia w leczeniu programu domowej dializy otrzewnowej lub hemodializy w stacji hemodializ. W tym czasie chory powinien być już zgłoszony do programu transplantacji nerki. Zatem w cukrzycy typu 1 po 5 latach leczeniach, jak i w typie 2 tej choroby oznaczenie wydalania białka z moczem i wydolności nerek (klirensu) musimy wykonywać corocznie, aby odpowiednio wcześnie zareagować w leczeniu. Intensywne leczenie cukrzycy i nadciśnienia, wyeliminowanie palenia tytoniu, ograniczenie ilości mięsa w jedzeniu, zastosowanie inhibitorów ACE, jak i antagonistów receptora angiotensynowego AT1 opóźniają postęp nefropatii cukrzycowej. Wiąże się to z większymi nakładami na leki, częstszymi wizytami u specjalistów, z większą ilością czasu na samokontrolne badania krwi i moczu, ciśnienia tętniczego krwi, ciężaru ciała itd. Lepiej jest zapobiegać niż leczyć później forsownie i intensywnie już zaistniałe powikłania mikronaczyniowe w chorobie cukrzycowej.

 

 

Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

738301
dzisiajdzisiaj69
wczorajwczoraj173
w tym tygodniuw tym tygodniu459
w tym miesiącuw tym miesiącu2630