ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Czy nowa grupa leków tzw. inkretynowych jest pułapką dla chorego z typem 2 cukrzycy i jego lekarza?

Powszechny brak należytego szkolenia i egzekwowania pozafamakologicznych metod leczenia w zespole metabolicznym z cukrzycą u naszych podopiecznych weksluje uwagę zespołów leczniczych w kierunku farmakoterapii. Jak zwykle w okresie kampanii promowania nowej generacji leków przeciwcukrzycowych zwraca się uwagę na ich rzekome wszechstronne korzystne działanie tzw. plejotropowe, nie informując jednocześnie jak silne jest to działanie u ludzi i jaką realną korzyść przynosi choremu ich zażywanie. Już to przerabialiśmy np. przy szeroko zakrojonej kampanii promocyjnej tzw. glitazonów angażującej autorytety medyczne. Niestety leki te mające przełamywać insulinooporność nie sprawdziły się. Co więcej, wykazują coraz to nowe niepokojące działania uboczne nakazujące skreślenie ich z farmakopei. Czy tak będzie z nową grupą leków wzmacniających sygnał pokarmowy dla wydzielania insuliny z własnych wysp trzustkowych, tego nie wiemy? Sam fakt, że stosowanie tego typu leku w monoterapii jest zazwyczaj nieefektywne a cele lecznicze są osiągane dopiero w okolicznościach leczenia skojarzonego (klasyczne okołodobowe sulfonylomoczniki+ insulina+metformina+lek inkretynowy), przy zupełnie księżycowych cenach za receptą w aptece (leki te w Polsce nie są refundowane), nakazuje umiarkowany optymizm, powściągliwość i daleko posuniętą ostrożność. Z całym naciskiem należy podkreślić, że w osiąganiu celów leczniczych bliższych i dalszych u osób z cukrzycą typu 2 występującą w ramach zespołu metabolicznego najważniejsza jest zmiana stylu życia, co do preferencji podniebiennych, filozofii odżywiania, procedur przygotowania posiłków i metod angażujących pracę mięśni dla odtłuszczania ciała. Nie łudźmy się, że nowe „cudowne” leki, za ciężkie pieniądze coś zmienią jeżeli hierarchia metod leczenia nie będzie przestrzegana. Łatwo sobie wyobrazić, że lekarz w dobrej wierze, mając tak znakomite rekomendacje, ordynuje tak drogi lek choremu. Chorego poraża cena, ale ma nadzieję, że ta rewelacja w jego przypadku zda egzamin i czyni wszystko, aby lek zakupić. Rychło jednak przekonuje się, że lek nie działa sam w sobie jakby tego oczekiwał. Denerwuje się, ma zespół deprywacji potrzeb i pretensje do lekarza leczącego. Lekarz też człowiek, chciał dobrze, pomawia swojego podopiecznego o pieniactwo. Zaufanie, poważna nić porozumienia zostaje zerwana albo poważnie nadszarpnięta. Lekarze jak się okazuje mają niewielkie doświadczenie własne z tego typu lekami i niewłaściwie usytuowują go w ordynacji dla chorego. Ten ostatni ma to sobie wstrzykiwać lub zażywać, czytał z folderów reklamowych, że lek jest rewelacyjny. Na początku wszyscy są zadowoleni, jest poprawa, ale cele lecznicze nie są osiągnięte. W tych okolicznościach pacjenci mają zwyczaj obarczać odpowiedzialnością za brak postępów w leczeniu swoich lekarzy. Zatem odpowiedź na pytanie zawarte w tytule jest niestety twierdząca.

Diabetolog Zygmunt Trojanowski

Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

738697
dzisiajdzisiaj174
wczorajwczoraj291
w tym tygodniuw tym tygodniu855
w tym miesiącuw tym miesiącu3026