ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

W jaki sposób bakteryjna mikroflora jelitowa bierze udział w patogenezie cukrzycy

Bakterie jelitowe mają wpływ na występowanie reakcji alergicznych, otyłości, cukrzycy typu 2, zespołu metabolicznego i innych schorzeń cywilizacyjnych – poprzez: udział w rozkładzie węglowodanów złożonych i dostarczenie organizmowi gospodarza składników odżywczych (synteza hydrolazy glikozydowej), udział w przemianach krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, wpływa na odpowiedź układu immunologicznego, wpływ na gęstość naczyń włosowatych w nabłonku jelita cienkiego. W cukrzycy typu 1 zauważono zmieniony skład flory bakteryjnej u chorych w porównaniu z mikroflorą ludzi zdrowych.

Czytaj więcej...

Zmodyfikowane genetycznie bakterie jelitowe probiotycznym lekiem na cukrzycę

Bakterie zasiedlające przewód pokarmowy wpływają na metabolizm organizmu i odgrywają niebagatelną rolę w powstawaniu nadwagi, otyłości i cukrzycy. Skład mikroflory jelitowej osób szczupłych i z nadwagą różni się od siebie. Inną i znacznie uboższą florę bakteryjną niż u zdrowych mają osoby cierpiące na zespół metaboliczny, co wykazano w populacji Amiszów. Mechanizmy, jakimi bakterie jelitowe oddziałują na metabolizm gospodarza nie zostały w pełni wyjaśnione. Wpływają one na efektywność wchłaniania i wykorzystywania składników pokarmowych zawartych w pożywieniu oraz modulują magazynowanie tłuszczu. Suplementacja odpowiednimi probiotykami jest obecnie badana jako metoda pomocna przy odchudzaniu.

Czytaj więcej...

Istotne różnice zawartości w kale flory bakteryjnej są związane z różnymi etapami upośledzenia tolerancji glukozy

W badaniu oceniano związek pomiędzy florą bakteryjną jelit oraz zmianami w kontroli glikemii u 116 afroamerykanów ze stanem przedcukrzycowym (średnia wieku 60 lat).

Pacjenci zostali podzieleni na 4 grupy w zależności od zmian w doustnym teście tolerancji glukozy pomiędzy czasem wyjściowym i po 12 miesiącach.

1 grupa: Mężczyźni, u których glukoza pozostawała stabilna powyżej 12 miesięcy mieli więcej bakterii jelitowych uznawanych za korzystne dla zdrowia metabolicznego.

Czytaj więcej...

Genetycznie modyfikowane bakterie odegrają ważną rolę w leczeniu cukrzycy typu 2

Uwarunkowanie stanu zdrowia od składu bakteryjnej flory jelitowej to już nie hipoteza, lecz udowodniony fakt naukowy. Istotne zmiany mikroflory jelitowej obserwujemy w różnych stanach chorobowych w tym otyłości, cukrzycy, chorobie niedokrwiennej serca i innych. Według obecnego stanu wiedzy skład mikroflory jelitowej w dużej mierze określa stopień podprogowego (nieodczuwalnego klinicznie) stanu zapalnego błony śluzowej jelit człowieka i powiązany jest ze stopniem zapalenia generowanym przez adipokiny (czynniki humoralne prozapalne) w tkance tłuszczowej.

Czytaj więcej...

Jak skutecznie nabyć cukrzycę

Nietrudno dołączyć do grona diabetyków i mieć na własne życzenie  straszne komplikacje (udary, zawały, amputacje, ślepotę, konieczność dializ).

W sumie, dlaczego masz się martwić jakie będziesz miał zdrowie w przyszłości, czy na starość. O to będzie się martwić rodzinka, ostatecznie to ich obowiązek zapewnić inwalidzie 24 godzinną opiekę.

Zatem:

Czytaj więcej...

Polecane nowości na stronie