ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Dieta cukrzycowa z lotu ptaka

Właściwa dieta oraz wysiłek fizyczny to najtrudniejsza a jednocześnie niezwykle skuteczna ze wszystkich terapii. Wymaga niestety żmudnego przebudowania całego stylu życia pacjenta. Indeks glikemiczny (IG — klasyfikacja węglowodanów ze względu na tempo ich wchłaniania) i ładunek glikemiczny (ŁG — uwzględniający zawartość węglowodanów w posiłku) trzeba uwzględniać w taki sposób, aby ich zawartość nie przekraczała w codziennej masie pokarmowej 45%. Żywienie w chorobie cukrzycowej powinno dostarczać wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, co pozwoli na osiągnięcie optymalnego stężenia lipidów w surowicy krwi, optymalnych wartości ciśnienia tętniczego oraz zapobiegać rozwojowi miażdżycy i uszkodzeniu nerek.

Przy ustalaniu sposobu indywidualnego żywienia w tej chorobie należy zwrócić uwagę na masę ciała, wskaźnik masy ciała (BMI– body mass index), obecność chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia, zaburzeń lipidowych, glikemii poposiłkowej i uwarunkowań kulturowych związanych z żywieniem. Unikać należy węglowodanów prostych aż do ich zupełnego wykluczenia. Należy często spożywać posiłki (my w typie 2 preferujemy posiłki co 4 godziny), małe porcje, niskokaloryczne, dużo warzyw, mało tłuszczów nasyconych, bowiem celem jest nie tylko wyrównanie metaboliczne, ale i redukcja ciężaru ciała. Umiarkowane zmniejszenie bilansu energetycznego o 500 kcal/d spowoduje stopniową utratę masy ciała (ok. 1 -2 kg/ miesiąc). Niestety zmniejszenie masy ciała nie jest możliwe bez wspomagania spalania depozytów tłuszczowych codziennym leczniczym treningiem mięśniowym. Stosując samą dietę o zredukowanej ilości węglowodanów, jak i dietę niskotłuszczową nie osiągniemy celów leczniczych. Ten długotrwały i niełatwy dla chorego proces odtłuszczania ciała wymaga dużej determinacji, długotrwałych i powtarzalnych treningów (indywidualnie dobrany codzienny wysiłek mięśniowy rekreacyjny i leczniczy) niezależnie od rodzaju wykonywanej pracy zawodowej. Jeżeli chory jest na etapie zawężenia, ale nie wyczerpania możliwości wydzielniczych aparatu wyspowego trzustki, możliwa jest jego rewitalizacja, poprzez przełamanie glukotoksyczności i zwiększenie insulinowrażliwości. Mamy w obserwacji ponad 20 pacjentów, którzy postępując w ten sposób uzyskali całkowite zaleczenie cukrzycy, bez konieczności dalszego leczenia farmakologicznego. Podstawowe ograniczenie dotyczy węglowodanów prostych, których spożywanie chory powinien ograniczyć do minimum lub całkowicie wyeliminować je z pożywienia. Wedle najnowszych doniesień chemiczne molekuły słodzące nie powinny być stosowane za wyjątkiem stewii. Zawartość błonnika pokarmowego w diecie powinna wynosić około 20–35 g/dobę. Ładunek, glikemiczny, który określa ilość węglowodanów zawartych w porcji żywności, obliczany jest mnożąc wartość IG przez ilość przyswajalnych węglowodanów w (g) i podzielenie wyniku przez 100. Produkty zalecane w diecie chorego na cukrzycę powinny mieć ŁG <10. Są tabele informujące o tym. O ładunku glikemicznym opublikowaliśmy osobne doniesienie na tej stronie. Biorąc pod uwagę IG i ŁG pacjenci z cukrzycą powinni spożywać produkty zbożowe z pełnego przemiału, kasze gruboziarniste, płatki owsiane, żytnie, jęczmienne, orkiszowe, ryż nieoczyszczony. Warzywa są grupą najmniej ograniczoną w diecie chorego na cukrzycę, wiąże się to z ich niską wartością energetyczną. Warzywa zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, a także antyoksydanty — kwas askorbinowy, beta karoten, alfa tokoferol oraz flawonoidy. Spożycie owoców w diecie chorego z cukrzycą powinny być ograniczone do 20–30 dkg dziennie, bowiem zawierają znaczne ilości węglowodanów. Zaleca się wybór owoców o niskim IG i ŁG, owoców mniej słodkich i dojrzałych, na przykład wiśni, grejpfrutów, pomarańczy, brzoskwiń, jabłek.

 

Z produktów mlecznych należy wybierać chude: mleko, jogurty naturalne lub 0,5%, chude sery twarogowe. Nie zaleca się śmietany, serów topionych, żółtych, a także zabielaczy do kawy. Dalsze nasze uwagi będą poddane pod rozwagę w następnym doniesieniu.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…