ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Przydatność witaminy D3 w leczeniu choroby cukrzycowej

Kąpiele słoneczne i wodne – stanowią przyjemny i zdrowy aspekt letniego wypoczynku. Jak ze wszystkim, z letnim opalaniem trzeba zachować umiar. Jeżeli już wystawiamy się na słońce, to zdrowsze są spacery od „leżenia plackiem”. W trakcie pierwszych 30 minut naświetlania promieniowaniem UVB (nadfioletowym) o długości fal 290-315 nm powstaje aktywna forma vit.D3 (dalsza ekspozycja na promieniowanie powoduje powstawanie nieczynnych metabolitów: lumisterol, tachysterol czy toxisterole), toteż osoby długo przebywające na słońcu nie mają objawów zatrucia witaminą D3, a narażają skórę na nowotwory. W Polsce synteza skórna jest efektywna 2- 4 godziny/dobę od marca do września (wielokrotnie nie dłużej niż 15 minut jednorazowo). Stymulowanie syntezy witaminy D3 w skórze światłem słonecznym wiąże się z ryzykiem rozwoju nowotworów skóry. Tak więc okresowe, intensywne wakacyjne nasłonecznianie wiąże się z większym ryzykiem rozwoju nowotworu niż codzienne regularna kilkunastominutowa ekspozycja. Szeroki zakres działania witaminy D3 wskazuje na konieczność jej suplementacji nie tylko w okresie wczesnego dzieciństwa. Wykazano związek niedoboru tej witaminy z zaburzeniami przemiany wapniowo-fosforanowej, ze schorzeniami autoimmunologicznymi, nowotworami, chorobami przewodu pokarmowego, układu sercowo-naczyniowego czy nerwowego. Zobowiązuje to do monitorowania jej poziomu i ewentualnej suplementacji we wszystkich grupach wiekowych, także w wieku dojrzałym. U osób z nadciśnieniem tętniczym eksponowanych zimą w Europie zachodniej na promieniowanie UVB trzy razy w tygodniu przez 6 tygodni spowodowało wzrost poziomu witaminy D3 i znaczące obniżenie wartości ciśnienia tętniczego. U starszych kobiet podobnie, podaż witaminy D3 w ilości 1600 IU i wapnia 800 mg obniżyło ciśnienia tętnicze o 10%. Obniżony poziom witaminy D3 wiąże się ze zwiększoną częstością występowania choroby wieńcowej, niewydolności serca, udaru i chorób naczyń obwodowych. Także w niektórych zaburzeniach psychicznych (choroba dwubiegunowa, nerwica, depresja), wykazano związek pomiędzy niskim poziomem witaminy D3 a częstością i ciężkością tych schorzeń. Na pewno wpływa korzystnie na choroby autoimmunologiczne, nowotworowe, endokrynologiczne, metaboliczne, kardiologiczno-naczyniowe i choroby przewodu pokarmowego. Funkcja witaminy D3 nie ogranicza się do gospodarki wapniowo-fosforanowej, ale i wodno-elektrolitowej, hormonalnej, także na zjawiska związane z proliferacją i różnicowaniem komórek należących do układu immunologicznego. Ma to ścisły związek z etiopatogenezą cukrzycy typu 1. Minimalny poziom vit.D3 w surowicy dla dzieci i młodzieży dla gospodarki wapniowo-fosforanowej, statusu tkanki kostnej i zapewnienie odpowiednich efektów wielowątkowych (plejotropowych) wynosi 20 ng/ml, u dorosłych powinno być wyższe niż 30 ng/ml. U dzieci jak i dorosłych niski poziom witaminy D3 prowadzi do wtórnej nadczynności przytarczyc oraz do resorpcji kości. Ryby są źródłem wielu pożytecznych substancji, w tym wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy D. Dlatego, aby uzupełnić zapotrzebowania na nią, zaleca się spożywanie: ryb — takich jak makrela, sardynka, tuńczyk, łosoś, śledź, tranu rybiego (lub innego oleju rybnego), przetworów mlecznych oraz jajek. Wielokrotnie potwierdzono pozytywny związek między stężeniem witaminy D3 a wrażliwością na insulinę oraz negatywny wpływ niedoboru witaminy D na funkcję komórek β trzustki. Istnieje zwiększone ryzyko rozwoju insulinooporności i zespołu metabolicznego u osób z niedoborem witaminy D3. Zwiększenie stężenia vit.3D z 10 do 30 ng/ml poprawia wrażliwość na insulinę o 60%. Badania obejmujące 57 000 chorych wykazały, że dzienne spożycie witaminyD3 > 500 jm. zmniejsza śmiertelność ogólną, częściowo również przez zmniejszenie liczby zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych w przebiegu cukrzycy typu2. Nie we wszystkich jednak badaniach potwierdzono związek między suplementacją wapnia/witaminy D3 a ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2. Obecnie w profilaktyce i leczeniu powszechnych niedoborów witaminy D zaleca się używanie tylko witaminy D3 (cholekalcyferol), nie stosuje się do tego celu metabolitów i analogów kalcyfediolu, kalcytriolu i alfakalcydolu. Suplementację witaminy w celu obniżenia ryzyka sercowo-naczyniowego i cukrzycy typu 2 u osób z jej niedoborem należy wprowadzać razem z innymi interwencjami o udowodnionej skuteczności — zaprzestaniem palenia tytoniu, redukcja masy ciała, odpowiednio dobranym wysiłkiem fizycznym. Obecnie polskie zalecenia proponują w profilaktyce u osób dorosłych dzienną dawkę witaminy D3 800–1000 jm. W przeliczeniu dla przykładu na preparaty Vigantoletten 500, Vigantol, Devikap, Juvit D3 oznacza to 2 krople dziennie.

Polecane nowości na stronie