ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

archiwum

Jakie ryby chronią przed chorobą wieńcową?

Oceniano wpływ spożycia ryb o niskiej i wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 na ryzyko ostrych epizodów sercowo-naczyniowych (choroby wieńcowej, zawałów, udarów).

Korzystne efekty diety obserwowane były przy spożyciu dobowym około 1dkg ryb o zwiększonej zawartości wielonienasyconych kwasów omega-3. Spożywanie ryb chudych nie wiązało się z redukcją incydentów u mężczyzn w średnim wieku.

Mój komentarz: ryby chude (< 1% wielonienasyconych kwasów omega-3/100 gram ryby - dorsz, flądra, tuńczyk, sardynki). Ryby tłuste, te najbardziej polecane przez medyków i uczonych to takie, gdzie (>1% wielonienasyconych kwasów omega-3/100 gram - śledzie, makrela, łosoś, pstrąg). Panowie zmieniajcie swoje preferencje podniebienne, jedzcie tłuste ryby.