Wegetarianizm a choroby cywilizacji
Wegetarianizm polega na wyłączeniu z posiłków mięsa. Wegetarianie spożywają jednak mleko, jaja, nabiał i miód. Dobrze zrównoważona dieta wegetariańska jest zdrowa i może być z powodzeniem stosowana przez długi czas. Podstawą żywienia są warzywa, owoce, tłuszcze roślinne, orzechy oraz nasiona warzyw strączkowych, a więc produkty o wysokiej zawartości witamin i składników mineralnych, błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bardziej restrykcyjny jest weganizm, czyli sposób odżywiania wyłącznie produktami pochodzenia roślinnego.
Weganie nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego: mięsa, mleka, miodu, nabiału, jajek. Są przeciwni zabijaniu zwierząt, a na dietę wegańską przechodzą ze względów etycznych, zdrowotnych, religijnych i ekologicznych. Dieta wegańska wymaga stosowania suplementów diety, gdyż potrawy wegańskie nie dostarczają odpowiednich witamin i składników mineralnych. Wegetarianie nie cierpią na otyłość, mają niskie stężenie cholesterolu we krwi, niższe ciśnienie i znacznie rzadziej grożą im choroby serca, cukrzyca, miażdżyca czy osteoporoza. Zwiększenie spożycia owoców oraz warzyw dostarcza organizmowi spore ilości błonnika, który wspomaga procesy trawienia. Stąd wegetarianie rzadziej cierpią na dolegliwości układu pokarmowego takie jak zaparcia. Mają także znacznie mniejsze ryzyko uchyłkowatości jelit i ich stanów zapalnych, co jest zmorą naszej cywilizacji opartej na spożywaniu dużych ilości czerwonego mięsa. Codziennie zjadają pokarmy bogate w błonnik (25-35 g dziennie). Chorobom nowotworowym i chorobom układu krążenia przeciwdziałają zawarte w produktach roślinnych flawonoidy, karotenoidy czy tokoferole. Zaletą diety wegetarian jest również mała zawartość soli, która jest przyczyną rozwoju nadciśnienia. Mniejsze ryzyko cukrzycy wynika z ubogotłuszczowej diety, której wartość kaloryczna nie sprzyja odkładaniu tłuszczu. Problemy zdrowotne wegetarian wynikają z niedoboru niektórych składników odżywczych, zwłaszcza witaminy B12, witaminy D, żelaza i cynku. Zatem okresowo wskazane jest przyjmowanie suplementów i preparatów witaminowych. Pomimo, że jedzenie wegetariańskie dostarcza mniejszej ilości białka, jednak jest ona zupełnie wystarczająca, by cieszyć się dobrym zdrowiem. Głównym problemem może stać się niedobór żelaza i vit B12 objawiające się niedokrwistością (anemią) z powodu utrudnienia ich wchłaniania przez błonnik i szczawiany zawarte w warzywach i owocach. Jednak wegetarianie mogą skutecznie przeciwdziałać niedoborom żelaza poprzez dostarczanie organizmowi większych ilości witaminy C. Okazuje się bowiem, że jeśli oba składniki są dostarczone w tym samym czasie, ilość wchłoniętego żelaza wzrasta. Należy przy tym ograniczyć takie produkty jak herbata, kawa, czekolada. Z kolei produkty, które są bogate w witaminę B12 to sery i jajka, o czym wegetarianie na ogół pamiętają. Wegetarianizm nie powoduje skutków ubocznych, jeśli osoba oprócz wyeliminowania produktów mięsnych wprowadzi także inne zmiany do diety. Zbilansowana, zdrowa dieta wegetariańska służy zdrowiu i witalności.
Weganie nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego: mięsa, mleka, miodu, nabiału, jajek. Są przeciwni zabijaniu zwierząt, a na dietę wegańską przechodzą ze względów etycznych, zdrowotnych, religijnych i ekologicznych. Dieta wegańska wymaga stosowania suplementów diety, gdyż potrawy wegańskie nie dostarczają odpowiednich witamin i składników mineralnych. Wegetarianie nie cierpią na otyłość, mają niskie stężenie cholesterolu we krwi, niższe ciśnienie i znacznie rzadziej grożą im choroby serca, cukrzyca, miażdżyca czy osteoporoza. Zwiększenie spożycia owoców oraz warzyw dostarcza organizmowi spore ilości błonnika, który wspomaga procesy trawienia. Stąd wegetarianie rzadziej cierpią na dolegliwości układu pokarmowego takie jak zaparcia. Mają także znacznie mniejsze ryzyko uchyłkowatości jelit i ich stanów zapalnych, co jest zmorą naszej cywilizacji opartej na spożywaniu dużych ilości czerwonego mięsa. Codziennie zjadają pokarmy bogate w błonnik (25-35 g dziennie). Chorobom nowotworowym i chorobom układu krążenia przeciwdziałają zawarte w produktach roślinnych flawonoidy, karotenoidy czy tokoferole. Zaletą diety wegetarian jest również mała zawartość soli, która jest przyczyną rozwoju nadciśnienia. Mniejsze ryzyko cukrzycy wynika z ubogotłuszczowej diety, której wartość kaloryczna nie sprzyja odkładaniu tłuszczu. Problemy zdrowotne wegetarian wynikają z niedoboru niektórych składników odżywczych, zwłaszcza witaminy B12, witaminy D, żelaza i cynku. Zatem okresowo wskazane jest przyjmowanie suplementów i preparatów witaminowych. Pomimo, że jedzenie wegetariańskie dostarcza mniejszej ilości białka, jednak jest ona zupełnie wystarczająca, by cieszyć się dobrym zdrowiem. Głównym problemem może stać się niedobór żelaza i vit B12 objawiające się niedokrwistością (anemią) z powodu utrudnienia ich wchłaniania przez błonnik i szczawiany zawarte w warzywach i owocach. Jednak wegetarianie mogą skutecznie przeciwdziałać niedoborom żelaza poprzez dostarczanie organizmowi większych ilości witaminy C. Okazuje się bowiem, że jeśli oba składniki są dostarczone w tym samym czasie, ilość wchłoniętego żelaza wzrasta. Należy przy tym ograniczyć takie produkty jak herbata, kawa, czekolada. Z kolei produkty, które są bogate w witaminę B12 to sery i jajka, o czym wegetarianie na ogół pamiętają. Wegetarianizm nie powoduje skutków ubocznych, jeśli osoba oprócz wyeliminowania produktów mięsnych wprowadzi także inne zmiany do diety. Zbilansowana, zdrowa dieta wegetariańska służy zdrowiu i witalności.