ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Jeszcze raz o polifenolach i suplementach z resweratrolem

Krytyczne doniesienie o resweratrolu wzbudziło kontrowersje i sprzeciw. Precyzujemy nasz pogląd w tym zakresie. Polifenole nie są syntetyzowane w organizmach zwierzęcych, są wtórnymi metabolitami roślinnymi o bardzo zróżnicowanej budowie chemicznej. W zależności od liczby pierścieni aromatycznych oraz ich połączeń, dzieli się na klasy: flawonoidy, kwasy fenolowe, stilbeny i lignany.
Występowanie związków polifenolowych w świecie roślinnym jest powszechne. Zidentyfikowano około pięciu tysięcy samych flawonoidów. Występują w częściach jadalnych produktów roślinnych i roślinach leczniczych. Występują w roślinach strączkowych, zbożach, orzechach, nasionach, grzybach, warzywach, kawie, herbacie, kakao, owocach cytrusowych i winogronach. Występowanie wybranych polifenoli.

Grupy polifenoli

Grupy flawonoidów

Rośliny zawierające polifenole

Kwasy fenolowe

 

maliny, czarne porzeczki, poziomki, czerwona cebula, herbata

Lignany

 

siemię lniane, ziarna zbóż, kawa

Stilbeny

 

resweratrol – przeciwutleniacz występujący w owocach, pestkach winogron, winie

Flawonoidy

katechiny

morele, wiśnie, czerwone wino, kakao, zielona herbata

flawony

seler naciowy, nać pietruszki, ziarna zbóż

izoflawony

ziarno soi

flawanony

białe części cytrusów, nasiona brzoskwiń

flawanole

cebula, herbata

antocyjany

czerwone wino, ziarna zbóż, winogrona, jagody, żurawina

Duża liczba grup hydroksylowych nadaje tym związkom właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu chronią one organizm człowieka przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Polifenole wykazują również działanie przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe oraz uszczelniają naczynia krwionośne. Wraz z kwasem askorbinowym, karotenoidami i tokoferolami zabezpieczają organizm ludzki przed działaniem stresu oksydacyjnego. Epikatechina, wyizolowana z rośliny Pterocarpus marsupium, wykazuje działanie hipoglikemiczne. Badania przeprowadzone in vitro na komórkach trzustki szczura wykazały, że związek ten przyczynia się do wzrostu syntezy i wydzielania insuliny. Również daidzeina, będąca izoflawonoidem soi spowalnia wchłanianie glukozy, poprzez hamowanie aktywności α-amylazy oraz α-glukozydazy, które są enzymami ściśle zaangażowanymi w hydrolizę węglowodanów w przewodzie pokarmowym. Z kolei genisteina ma zwiększać tolerancję na glukozę u kobiet po menopauzie. Wykazano także przeciwcukrzycowe działanie procyjanidyn pochodzących z pestek winogron. Podczas badania in vivo na szczurach z cukrzycą zaobserwowano obniżenie poziomu glukozy we krwi i pogłębienie hipoglikemicznego efektu insuliny pod wpływem jednorazowego podania ekstraktu zawierającego procyjanidy z pestek winogron. Niestety nie udało się potwierdzić w długotrwałym stosowaniu polifenoli w tym resweratrolu w szczególności, że ma on rzeczywiście korzystny wpływ w chorobie cukrzycowej, co do lepszej prognozy zdrowotnej w przyszłości (mniejsza ilość komplikacji) i wydłużenia oczekiwanego czasu przeżycia. Amerykańska agencja Food and Drug Administration rekomenduje diety bogate w fitoestrogeny jako czynnik zmniejszający ryzyko zachorowania na chorobę niedokrwienną serca i miażdżycę, nie tylko u kobiet. Wskazuje jednocześnie, że polifenole są jednymi z wielu naturalnych antyoksydantów, ale nie należy ich przeceniać. Zjawisko narastania fali tsunami schorzeń cywilizacyjnych, w tym cukrzycy, jest zbyt skomplikowane i o wielowątkowym wywodzie. Każdy, kto przecenia jeden dominujący mechanizm patogenetyczny na poziomie subkomórkowym popełnia grzech redukcjonizmu. Z kolei zjawisko „paradoksu francuskiego” można argumentować działaniem naturalnego polifenolu (resweratrolu RES (3,4’,5-trihydroksystilben) występującego w winogronach i czerwonym winie. Analiza związków polifenolowych zawartych w ekstraktach z winogron potwierdziła ich hamujący wpływ na peroksydację lipidów błon komórkowych i ochronne działanie przed utlenianiem lipoprotein o małej gęstości (LDL), a także wpływ na zmniejszenie stężenia cholesterolu HDL. Nie ma żadnych wiarygodnych dowodów na to, aby wyekstrahowane duże ilości resweratrolu w niefizjologicznych mega dawkach miały wpływ na procesy starzenia się organizmu i stępienia postępu chorób przewlekłych, w tym cukrzycy. Jeżeli działają korzystnie na zahamowanie kaskady wolnorodnikowej to nie jako „czyste” preparaty RES, lecz jako jeden z wielu polifenoli, które spożywać należy jako kolorowe warzywa i owoce nie pozbawione skórek, bo tam jest ich najwięcej i nie poddane gotowaniu czy smażeniu. Bardzo drogie preparaty resweratrolu nie oparły się próbie czasu i nie mogą być uznane jako swoiste remedium na schorzenia cywilizacyjne. Ci, którzy tak twierdzą, są specjalistami od marketingu producentów tego „jedynie słusznego” modnego antyutleniacza jako suplementu. Wiele badań wskazuje, że dieta bogata w związki polifenolowe korzystnie wpływa na zdrowie, zmniejszając ryzyko zapadalności na choroby cywilizacyjne, zatem w profilaktyce: także cukrzycy typu 2, nowotworów czy osteoporozy. W okolicznościach, kiedy choroby zaistniały i postępują niestety nie udało się potwierdzić ich korzystnego wpływu na polepszenie stanu zdrowia i powstrzymanie procesów chorobowych.

 

Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

762104
dzisiajdzisiaj106
wczorajwczoraj102
w tym tygodniuw tym tygodniu106
w tym miesiącuw tym miesiącu1090