Jak z tym zakwaszaniem i odkwaszaniem organizmu?

Jedną z trosk aktywnie uprawiających prozdrowotny codzienny trening mięśniowy jest zakwaszenie organizmu. Przyspieszenie procesu usuwania kwasu mlekowego z mięśni można uzyskać pijąc przegotowana wodę z cytryną i wykonując masaż mięśni po wysiłku fizycznym. Ponieważ cukrzyca sama w sobie jest schorzeniem metabolicznym mocno zakwaszającym, więc naturalnym filtrem detoksykacyjnym dla organizmu są wody mineralne, które mają wartość anionów wodorowęglanowych powyżej 600 mg/l (HCO3).

Takie wody mineralne polecamy jako alkalizujące i buforujące nadmiar produktów kwaśnych w cukrzycy. Fakt, że dany produkt spożywczy ma bardzo niskie pH (cytryna pH=3,5) nie decyduje o tym, że te owoce czy warzywa – zakwaszają. Zdarza się dość często, że roślina o silnym działaniu metabolicznym odkwasza, pomimo, że wywołuje poczucie kwaśnego smaku w czasie spożywania. Oto lista przykładowych produktów o silnych właściwościach alkalizujących (odkwaszających):

  • Szparagi
  • Cebula
  • Pietruszka
  • Świeży szpinak
  • Brokuły
  • Czosnek
  • Cytryna
  • Arbuz
  • Limonka
  • Grapefruit
  • Mango
  • Papaja

Jeżeli cytryna zbyt mocno działa hipoglikemizująco (obniża poziom cukru we krwi), co się często zdarza u naszych podopiecznych, to alternatywnie proszę wypróbować kiwi o unikatowych właściwościach alkalizujących. Kapusta kiszona też silnie odkwasza i jest również świetnym prebiotykiem, a to oznacza, że stwarza dobre środowisko i stymuluje rozwój prawidłowej flory bakteryjnej. Pamiętajmy, że uzyskane dzięki temu szybsze usuwanie zawartości jelit (przyśpieszenie pasażu jelitowego) oczyszcza je z zawartości gnilnej i sprzyja odkwaszeniu organizmu. Zatem polecam jeść ją jak najczęściej. Organizm na podstawie takich eksperymentów sam podpowie czego się trzymać.

Z kolei produkty zbożowe, słodycze, sery i żywność przetworzona zawierająca dużo soli, zakwaszają nasz organizm, a taki długotrwały stan jest zagrożeniem demineralizacją (kurcze mięśni w nocy, osteoporoza). Do produktów wysoko kwasotwórczych w naszym organizmie zaliczmy przede wszystkim:

  • Mięso i wędliny - szczególnie wieprzowina
  • Cukier i produkty zawierające cukier
  • Sztuczne słodziki
  • Biała mąka pszenna i produkty   pochodne
  • Biały ryż
  • Sery żółte
  • Kawa
  • Czarna herbata
  • Kakao i czekolada
  • Sól