Ponowne odkrycie Ameryki

Dorośli powinni spożywać mniej niż dwa gramy sodu, mniej niż pięć gramów soli oraz co najmniej 3,5 grama potasu dziennie ogłosiła w ubiegłym tygodniu WHO (Światowa Organizacja Zdrowia ONZ). Do tej pory WHO rekomendował spożywanie dwóch gramów sodu dziennie. Po raz pierwszy WHO podało również wytyczne, co do spożycia sodu i soli dla dzieci w zależności od ich wzrostu i wieku.

Odnoszą się one do dzieci powyżej drugiego roku życia. Sód znajduje się wszędzie, w produktach mlecznych czy jajkach, jest obecny w znacznie większych ilościach w żywności przetworzonej takiej jak pieczywo, chipsy, orzeszki i słodycze, a także w przetworach mięsnych, kostkach rosołowych i przyprawach, takich jak sos sojowy. Osoba, która spożywa za dużo sodu i zbyt mało potasu, może być narażona na podwyższone ciśnienie, a to pociąga za sobą zwiększone zagrożenie chorobami serca i udarami mózgu.