Dążenie do zmniejszenia masy ciała miało niewielki wpływ na redukcję ciśnienia tętniczego. Wniosek ten potwierdzają również inne prace. Może najbardziej spektakularne są badania nad chorymi z otyłością patologiczną, leczonymi metodami chirurgii bariatrycznej. U 346 osób poddanych chirurgii bariatrycznej, po 8 latach odnotowano 20 kg redukcję masy ciała, nie osiągając przy tym, w porównaniu z grupą kontrolną, istotnej różnicy w wartościach ciśnienia tętniczego. Odnotowano jednocześnie bardzo znaczące zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy. Za to zjawisko odpowiedzialne są: trudności w osiągnięciu, a przede wszystkim utrzymaniu redukcji masy ciała. Po wtóre w fazie redukcji i następczego przyrostu masy ciała mogą funkcjonować różnorodne mechanizmy fizjologiczne, stymulujące wzrost ciśnienia w fazie przyboru na wadze. Po trzecie nie tylko kaloryczność diety, ale także jej skład (zawartość sodu, potasu i warzyw) decyduje o wyrównaniu lub nie ciśnienia tętniczego krwi.