archiwum

Żywienie w cukrzycy i nie tylko

Dlaczego powinniśmy spożywać codziennie 0,5 kg jarzyn , warzyw i owoców?

Jeśli twoje życie ma dla ciebie taką wartość jak moje dla mnie, to powinieneś się upewnić czy pobierasz z pożywienia to wszystko co jest potrzebne twojemu organizmowi. Witaminy są wytwarzane przez rośliny, minerały – niestety nie. Pobierane są one przez rośliny z gleby i wody. Bardzo często jednak ich tam nie ma, bowiem gleby są wyjałowione, zanieczyszczone ołowiem, innymi metalami ciężkimi i radioaktywnymi. W 1936 roku Senat amerykański na II sesji 74 Kongresu wydał dokument nr 264 stwierdzający, że ziemia w USA jest bardzo uboga, wręcz pozbawiona minerałów. Tak niestety dzieje się na całym świecie. Podczas sztucznego nawożenia dostarczamy glebie tylko trzy podstawowe składniki: azot, fosfor i potas. Są one potrzebne do wzrostu roślin, co jest ważne szczególnie dla rolników, bo nie zarabiają na zawartości witamin w swoich plonach lecz na ich ilości. Dawniej dieta ludzka bazowała tylko na płodach ziemi, której nie nawożono sztucznymi nawozami. Robiła to natura. Ludzie żyli wśród wielkich rzek, nawadniali swe pola wodami spływającymi z gór. Starożytni modlili się nie tylko o deszcz, ale i o powódź, gdyż dzięki temu gleba była wzbogacana minerałami.

„Niechaj pożywienie będzie lekarstwem a lekarstwo pożywieniem” – to są słowa ojca współczesnej medycyny – Hipokratesa. Świadomość w zakresie odżywiania jest jednak bardzo zubożała zarówno w świecie medycyny jak i wśród społeczeństwa. Mimo bardzo zaawansowanego stopnia współczesnej medycyny nadal pozostajemy bezradni wobec masowo rozwijającej się plagi tzw. chorób cywilizacyjnych. Choroby serca i rak to dwa główne powody przedwczesnej śmierci mieszkańców zachodniej cywilizacji. Na trzecim miejscu są zgony z powodu błędów lekarskich i niepożądanych reakcji na leki. Medycyna wciąż jednak obraca się wokół koncepcji „pigułki na wszystko”. „Jesteś tym, co jesz.” i warto uświadomić sobie, że to co wkładamy do ust ma znaczenie. Spustoszenie w organizmie powoduje niedobór minerałów.

 

Eksperci zrzeszeni w strukturach FAO i WHO zalecają spożywanie minimum 500 gram warzyw i owoców dziennie co odpowiada 5 porcjom. Regularne spożywanie owoców i warzyw zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne co sprzyja zachowaniu zdrowia i sił witalnych. Warzywa, owoce oraz soki cechują się wysoką wartością odżywczą i regulacyjną – przede wszystkim ze względu na zawartość witamin – przeciwutleniaczy (antyoksydantów), składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Dla przykładu: sięgnijmy po te w zasięgu ręki i tanie:

Jabłko

Jabłka przeciwdziałają miażdżycy, ułatwiają usuwanie cholesterolu z organizmu. Uszczelniają i uelastyczniają naczynia krwionośne. Wspomagają leczenie anemii. Wapń i krzem znajdujące się w skórce jabłka pozytywnie pływają na stan włosów, wzmacniają je.

Jabłko zjadane na czczo pobudza apetyt, wieczorem działa uspokajająco.

Zjadanie 2 jabłek dziennie obniża poziom cholesterolu LDL a zwiększenie stężenia cholesterolu frakcji „dobrej” – HDL. Jabłka polecane są dla ludzi zagrożonych miażdżycą i chorobami układu krążenia. Warto wiedzieć, że jabłka hamują wchłanianie z pożywienia związków ołowiu. Systematyczne jedzenie jabłek przyczynia się do profilaktyki chorób serca, nadwagi i otyłości oraz cukrzycy.

Kiwi

Naukowcy są zafascynowani właściwościami tego owocu w ochronie DNA komórek przed niszczącym działaniem utleniaczy. Obfitujący w substancje roślinne (phytonutriens) owoc kiwi zdobył sobie sławę jako środek przeciwzakrzepowy, w swej funkcji ochrony systemu krwionośnego konkurencyjny dla aspiryny i dużo smaczniejszy. Kiwi posiada bogaty zasób witaminy E, A oraz C, mikroelementów i błonnika. Znany jest dobroczynny wpływ owocu kiwi na przebieg leczenia uszkodzeń DNA, problemy ze wzrokiem oraz na choroby układu krążenia. Pochodzącego z Chin kiwi używa się również do: regulowania poziomu cholesterolu, obniżania poziomu trójglicerydów we krwi, leczenia i zapobiegania zwyrodnieniu plamki żółtej, usuwania toksyn, ochrony DNA przed wolnymi rodnikami (czyli obniżania ryzyka wystąpienia nowotworów).

Czarny bez

Czarny bez zawiera substancje (m.in. antocyjany, witaminę C, garbniki), które zwiększają odporność organizmu, działają napotnie i przeciwbólowo. Aby wzmocnić osłabiony chorobą organizm, uporać się z bólami mięśni towarzyszącymi przy grypie i przeziębieniu warto pić dwa razy dziennie sok z czarnego bzu.

Aronia

Sok z aronii charakteryzuje się wysoką zawartością antocyjaninów i związków flawonowych – pięć do dziesięciu razy więcej niż sok z żurawiny. Bogate składniki odżywcze soku takie jak antyoksydanty, polifenole, witaminy i minerały zawierają związki chemiczne wspomagające walkę z rakiem i chorobami serca. Aronia zawiera ponadto ważne dla zdrowia mikroelementy i bywa używana jako składnik diety przeciw cukrzycy. Najważniejsze składniki odżywcze aronii: polifenole, antocyjaniny, kwas chinowy, witaminy, minerały, związki flawonowe.

Dr Zygmunt Trojanowski