ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Zapytanie do strony – czy mam cukrzycę?

To jest zapytanie z http://www.cukrzyca-terapia.pl/

Zrobiono mi badanie glukozy: krzywa cukrową w ośrodku zdrowia pobierając krew z żyły i nanosząc ją na pasek w glukometrze. Na czczo 125 a po wypiciu glukozy było 240. Nie dostałam wyniku na piśmie. Lekarz stwierdził cukrzycę II stopnia, dostałam glukometr do domu i skierowanie na badanie krwi  i moczu. Czy takie badanie wykonuję sie glukometrem czy w inny sposób. Czy cukrzycę stwierdza się po jednokrotnym badaniu. Czy moga być duże różnice przy badaniu w domu krwi z opuszka palca z tymi z krwi żylnej na glukometrze w ośrodku zdrowia.

 

Odpowiedź:

Dzień Dobry, glukometry są różne (około 30 w Polsce), ale ich przeznaczenie jest jedno, orientacyjna ocena samokontrolna pacjenta z jednej kropli krwi z palca, zatem wynik jest nieadekwatny. Doustny test tolerancji glukozy (OGTT) jest badaniem stricte laboratoryjnym, wynik otrzymuje się z laboratorium na piśmie. Glukometr do  domu i zapisanie pasków za receptą pozwala na pogłębienie informacji o równowadze cukrowej organizmu na podstawie skróconego profilu dobowego, powtarzalnego w odstępach czasu wskazanych przez lekarza: nakłuwa się bezboleśnie palec przed wszystkimi posiłkami, 2 godziny po nich, 3cia w nocy i rano na czczo następnego dnia. Nie wiem jakie zlecono badania krwi i moczu, w okolicznościach tzw. przypadków z pogranicza wykonuje się z krwi HbA1c (procent hemoglobiny glikowanej). Chorobę cukrzycową można rozpoznać tylko po osobistym zbadaniu pacjenta i niejednokrotnie powtarzając badania. Porównywanie ich, a także inne wskaźniki służą ocenie postępu w leczeniu i osiąganiu celów leczniczych. Różnice mogą być duże, wszakże różnice, jakie się u Pani zaznaczyły z krwi żylnej pełnej na glukometrze na czczo jak rozumiem i 2 godziny po wypiciu 75 g glukozy mogą przemawiać za takim rozpoznaniem, ale nie przesądzają. Jest coś na rzeczy i trzeba to zaobserwować niezależnie czy rozpoznanie jest właściwe, czy chodzi o stan przedcukrzycowy, rozeznać należy jaki charakter tego zaburzenia. Mianowicie agresywny, czy łagodny.  Aby się o tym przekonać należy wykonać kilka innych badań z zakresu innych specjalności klinicznych. Sposób podejścia terapeutycznego jest od tego uzależniony, na podstawie prognozy zdrowotnej na przyszłość. Nie jest to skomplikowane i pozostaje w zasięgu lekarzy rodzinnych. Jeżeli mimo to nie radzą sobie, to dają skierowanie do specjalisty dla dobra chorego.

Dalsza korespondencja:

Dziękuję za odpowiedź. Dostałam glukometr i lekarz rodzinny  kazał mi mierzyć glukozę na czczo,  2 godziny po obiedzie i wieczorem, nawet nie wiem czy co codziennie  a resztę kazał, żebym poczytała w internecie na temat cukrzycy i diety  ponieważ rozmowa na ten temat ze mną zajęła by jej ( to p. doktor) pół dnia a przecież ma innych pacjentów. Jak zrobię badania to się zastanowi jakie będzie leczenie (teraz p. jest na urlopie). Zrobiłam pomiar tylko  przez jeden dzień, Glukometrem Abra, na czczo było 96, 2 godz. po obiedzie 117 a wieczorem przed snem 109.Na razie nic nie wiem jeszcze nie mogę się oswoić z tym, że  mam cukrzycę.. Jeszcze raz dziękuję.

Odpowiedź:

Dobry Wieczór; nie można nauczyć się samoleczenia w zakresie sugerowanych przez lekarza metod pozafarmakologicznych (zmiana nawyków żywieniowych i codziennego leczniczego treningu mięśniowego) z internetu. Każdy z nas jest inny i wymaga spersonalizowanego podejścia, a to może mieć miejsce tylko podczas wizyty lekarskiej po osobistym zbadaniu podopiecznego. Na podstawie przedłożonych przez Panią wyników z glukometru wykonanych w domu, nie można u Pani rozpoznać cukrzycy. Nie wiemy, w jakim stopniu jest nią Pani zagrożona, mam zbyt mało informacji. Nawet gdyby tak było, to rozpoczęcie leczenia farmakologicznego w Pani sytuacji przyśpieszyłoby wystąpienie jawnej cukrzycy. U człowieka zdrowego w każdej chwili mamy duże wahania poziomów cukru we krwi, to nigdy nie jest pozioma linia. Dla przykładu, jeżeli ja, człowiek zdrowy najem się do sytości i suto tak ad libitum (jak lubimy) to po godzinie od tego posiłku mogę mieć nawet poziom 190mg%, ale po 2 godzinach będę miał glikemię zbliżoną do wyjściowej sprzed posiłku. Niestety, aby to rozstrzygnąć, jakie jest Pani aktualne status quo metaboliczne, a tym samym, jaka jest prognoza zdrowotna na przyszłość musi się Pani udać do specjalisty.

Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

194204
dzisiajdzisiaj327
wczorajwczoraj473
w tym tygodniuw tym tygodniu1862
w tym miesiącuw tym miesiącu7071