ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Cukrzyca ciążowa qui pro quo?

Wytyczne rozpoznawania zmieniają się częściej niż rozkład jazdy pociągów. Powinny być przed publikacją przemyślane tak, żeby obowiązywały latami. Moim zdaniem nie można tworzyć twardych wyostrzonych schematów, bo ciąża może przestać cieszyć. W okolicznościach tzw. wyników granicznych nie można wykluczyć błędu laboratoryjnego. A powtórzony test tolerancji glukozy wypada często prawidłowo. Pisze ciężarna: od ponad tygodnia jestem pod kontrolą diabetologa, stosuję się do zaleceń dietetycznych, tylko 3 x po śniadaniu miałam glikemię 130mg/dl, inne wyniki są w normie (nawet na dolnej granicy normy-np.70-80 mg/dl). Z różnych źródeł dowiaduję się że norma to 140 mg/dl a nie – tak jak mnie pouczono 120. Ciągle chodzę głodna, zeszczuplałam. Dieta jest wg mnie drakońska, więc zaczynam jeść więcej i – nie tak jak zalecono – dodatkowo tylko chleb i nabiał, tylko więcej owoców, warzyw, nawet słodsze musli, po którym wyniki też są ok. Inna zwierza się: przy pojedynczym wyniku na czczo powyżej normy rozpoznano mi cukrzycę ciążową i zlecono – uwaga! 2j insuliny/d.

Po zajściu w ciążę każda kobieta powinna być diagnozowana obowiązkowo także w kierunku zaburzeń tolerancji węglowodanów.  Jeżeli wynik glikemii na czczo w osoczu krwi żylnej na początku ciąży jest prawidłowy, należy wykonać między 24 a 28 tygodniem ciąży test diagnostyczny, polegający na obciążeniu ciężarnej 75 g glukozy doustnie i wyłonieniu 3 punktów glikemii: na czczo, po 1 i 2 godzinach od wypicia glukozy. Cukrzycę ciążową rozpoznaje się, gdy spełnione jest co najmniej jedno z 3 niżej przedstawionych kryteriów:

stężenie glukozy w osoczu na czczo od 92 do 125 mg/dl (5,1–6,9 mmol/l)

stężenie glukozy po 60 minutach ≥180 mg/dl (10,0 mmol/l)

stężenie glukozy po 120 minutach od 153 do 199 mg/dl (8,5–11,0 mml/l)

Jeżeli występują czynniki ryzyka cukrzycy ciążowej (wielorództwo, ciąża po 35. rż., urodzenie uprzednio dziecka o masie >4 kg, urodzenie noworodka z wadą rozwojową, zgon wewnątrzmaciczny w wywiadzie, nadciśnienie tętnicze lub BMI >27 kg/m2 przed ciążą, wywiad rodzinny w kierunku cukrzycy typu 2, uprzednio przebyta cukrzyca ciążowa lub glikemia na czczo jest nieprawidłowa to od początku ciąży wykonuje się doustny test tolerancji glukozy (OGTT). U wszystkich ciężarnych z prawidłową glikemią na czczo wykonuje się rutynowo OGTT pomiędzy 24 a 28 tygodniem ciąży.

Niemniej, gremia opiniotwórcze w różnych krajach przyjmują różny poziom cukru, od którego można mówić o cukrzycy ciążowej. Trzeba przyznać, że punkty glikemii, powyżej których uznaje się, że są szkodliwe dla płodu są zróżnicowane w wielu krajach a od 2014 roku w Polsce zostały tak dalece obniżone, że wzbudzają popłoch i panikę wśród przyszłych matek. Czy to jest korzystne dla matki i dziecka? Z mojej praktyki wynika, że jeżeli nawet udaje się wyrównać cukrzycę ciążową bez insuliny w oparciu o modyfikację żywienia i trening leczniczy, to często dochodzi do niedocukrzeń pomiędzy 2-3 w nocy, co manifestuje się śladem ketokwasów w moczu porannym, a to jest szkodliwe dla płodu. Coraz częściej dochodzi do nadinterpretacji i stawiania rozpoznania na wyrost w oparciu o jednostkowy wynik, bez brania pod uwagę kontekstu klinicznego, a to jest wyraźne nadużycie.  W Polsce, od 1994r. obowiązywał model dwustopniowej diagnostyki z zastosowaniem testu przesiewowego z obciążeniem 50g glukozy i diagnostycznego testu obciążenia 75g glukozy. W kolejnych latach w zaleceniach pojawiały się coraz to niższe wartości glikemii, powyżej których rozpoznawano cukrzycę ciążową. Dziwacznie obecnie mamy sytuację gdzie wynik prawidłowy na czczo i u ciężarnej wynosi <5,1 (<92mg/dl), a nie poniżej  5,6 mmol/l (100mg/dl) jak było dotychczas. W OGTT po 2 godzinach w przedziale 8,5-11,1 mmol/l (153-200mg/dl) to cukrzyca ciążowa, powyżej 200mg% należy rozpoznać cukrzycę w ciąży. Trzeba przyznać, że wielu lekarzy nadal trzyma się dawnych (sprzed 2014 roku) mniej wyostrzonych kryteriów rozpoznawania cukrzycy ciążowej, ale zawsze interpretuje je kontekstowo. Standaryzacja testu OGTT, walidacja metod pomiaru nadal pozostawiają wiele do życzenia. Wystąpienie cukrzycy ciążowej stanowi sygnał ostrzegawczy dla kobiety – wskazuje, że organizm ma predyspozycję do ujawnienia się w przyszłości cukrzycy typu 2. Cukrzyca ciążowa zwiększa ryzyko urodzenia dziecka o masie ciała za dużej w stosunku do wieku ciążowego. Stwarza to zagrożenie wystąpienia powikłań porodowych zarówno u matki, jak i u dziecka. Innym skutkiem może być wystąpienie niedocukrzeń u noworodka po porodzie. Oznaczania stężenia glukozy na czczo czy w OGTT wykonywane w celu wykrycia cukrzycy przeprowadza się w laboratorium z krwi żylnej. Pomiary za pomocą glukometru służą do prowadzenia samokontroli w domu przez ciężarną już po rozpoznaniu cukrzycy na podstawie badań laboratoryjnych.

 

Kryteria rozpoznania cukrzycy ciążowej przez wiodące organizacje

 

Punkty odcięcia

PTD 2013

PTD 2014

ADA 2010

ACOG 2011

WHO 2013

IDF 2010

IADPSG 2010

Test przesiewu

Nie

Nie

50 g

50 g

Nie

Nie

Nie

Test diagnostyczny

75 g

75 g

100g/75g

100 g

75g

Różne

75 g

Glikemia na czczo

100 mg%

92 mg%

95 mg%

95 mg%

126 mg%

92mg%

Glikemia 1 h po obciążeniu 75 g glukozy

180 mg%

180 mg%

180 mg%

180 mg%

180 mg%

Glikemia 2 h po OGTT 75 g

140 mg%

155 mg%

155 mg%

155 mg%

140 mg%

155 mg%

Glikemia 3 h po OGTT

140 mg%

140 mg%

Liczba zmiennych do rozpoznania

≥ 1

≥ 1

≥ 2

≥ 2

≥ 1

≥ 1

Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Dieta śródziemnomorska- niekończąca się opowieść

Podstawą diety są produkty roślinne: zboża, warzywa, owoce, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, oliwa, zioła i przyprawy. Powinno się je jadać codziennie, praktycznie w każdym posiłku. Mieszkańcy wiejskich obszarów Krety w latach 50–tych byli ubodzy, tanie i łatwo dostępne produkty roślinne stanowiły podstawę ich pożywienia (jedli z upodobaniem nawet dziko rosnącą zieleninę w potrawie o nazwie horta). Zwyczaje żywieniowe zrodzone z biedy zapewniły Grekom długie i zdrowe życie.  Dzisiaj wszystko się zmieniło. Cywilizacja globalna zrównała wszystkich, także pod względem preferencji podniebiennych.

Więcej…

Czy pijemy wystarczającą objętość wody dla zachowania zdrowia?

Picie wody zapobiega odwodnieniu, usprawnia pracę jelit, uśmierza ból, pomaga zwalczyć nadmierny apetyt, nawilża skórę, zapobiega wysuszeniu śluzówek, pozwala lepiej kontrolować cukrzycę. Statystyczny Polak w ciągu dnia wypija 1,5 litra płynów a 6 mln z nas pije jeszcze mniej - 1,20 litra. Rekomendowaną objętość płynów (1,6 litra dziennie dla kobiet i 2 litry dla mężczyzn) pije jedynie 40 %Polek i 22 % Polaków. 43 % wypijanych przez statystycznego Polaka w ciągu dnia płynów stanowią napoje gorące z dodatkiem cukru. Woda stanowi zaledwie 28 % przyjmowanych płynów a zalecane jest, aby było to 60-80 %.

Więcej…

Licznik odwiedzin

360241
dzisiajdzisiaj91
wczorajwczoraj357
w tym tygodniuw tym tygodniu1283
w tym miesiącuw tym miesiącu6397