Coaching dietetyczny. Chcesz przytyć – przejdź na dietę

Zwierzenia coachera: Mam wrażenie, że im więcej wkładam energii w przygotowanie jadłospisu dla moich pacjentów, tym mniej oni tego przestrzegają. Moi pacjenci oczekują, że schudną od samego przychodzenia do mnie. Im bardziej moje pacjentki starają się wytrwać na diecie ubogokalorycznej, tym mniej im to wychodzi, nie wiem już, jak im pomóc. Tak więc wysokie kwalifikacje, bogata wiedza żywieniowa i dobre chęci nie zawsze przekładają się na sukcesy w pracy z pacjentem. Przyjrzyjmy się statystykom.

Spożycie owoców u Polaków zmniejszyło się z 250 kilogramów w 1989 roku do 42 kg w chwili obecnej. Spożycie warzyw, mimo wielu kampanii promujących   – również spadło. Spożycie mleka spadło o 30%. Spożywamy mało ryb. 40% mniej niż w 1989 roku. Tendencja spożycia drobiu wzrasta – wzrosło o 25 kg (w 89 było tylko 6 kg). Spożycie wieprzowiny generalnie się nie zmniejszyło, dalej jest to ok. 40kg na rok. Utrzymuje się dobra tendencja spożycia tłuszczów roślinnych. Wzrost z 8kg do ok. 20kg. Jak to się ma do przeciętnej długości życia Polaków. Długość życia mężczyzn w naszym kraju wzrosła z 66 do 73 lat, czyli o 7 lat. Oznacza to jednak, że mężczyźni w naszym kraju nadal żyją o 6 lat krócej niż w Europie Zachodniej. Polki żyją średnio 81 lat, czyli o 8 lat dłużej aniżeli Polacy, ale kilka lat temu różnica ta była  0,5 roku. Kobiety w Polsce żyją o 3 lata krócej w porównaniu do pań z unijnej piętnastki i jeśli nic się nie zmieni, to w przeciwieństwie do mężczyzn ta różnica będzie się pogłębiać. Co ma tu coacher do zrobienia, kiedy 60% osób wzoruje się zasadami żywienia wziętymi z dzieciństwa! Dlatego tak ważne jest nauczenie dzieci właściwych nawyków żywieniowych i nie karmienie ich śmieciowym jedzeniem. Dzieci przyzwyczajają się i w dorosłym życiu kontynuują taki sposób żywienia.