ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Co za dużo, to niezdrowo

Częste nadużywane „cudowne” preparaty z przeciwutleniaczami mogą przyczyniać się do rozwoju groźnych schorzeń. Niestety, uwięzione w kapsułkach substancje mogą być trucizną dla naszego ciała. Najbardziej spektakularnym przypadkiem przeciwutleniacza, który miał pomagać, a może śmiertelnie szkodzić jest beta-karoten, czyli prowitamina witaminy A. Narodowy Instytut Zdrowia w USA wydał oświadczenie, iż nie ma żadnych potwierdzonych wskazań, by osoby zdrowe zażywały beta-karoten, a palacze i osoby pracujące w miejscach, gdzie jest azbest powinny go unikać.  Witamina E miała zapobiegać zawałom czy nowotworom, bazując na obserwacjach, iż osoby spożywające dużo produktów z witaminą E rzadziej zapadają na te choroby, zalecono jej przyjmowanie. Jednak badania przeprowadzone z udziałem ludzi łykających duże dawki witaminy E wykazały, że nie polepsza ona stanu ich zdrowia.

Stwierdzono nawet, iż przyjmowanie jej dużych dawek może zwiększyć ryzyko ataku serca oraz śmierci. Przyjmowanie witaminy C ma chronić przed przeziębieniem, ale jeśli mamy cukrzycę – może przyspieszyć rozwój miażdżycy tętnic. Witamina C brana w zbyt dużych dawkach powoduje powstawanie reaktywnych form tlenu, które uszkadzają błony komórkowe i kwasy nukleinowe (DNA). Zatem w zbyt dużych ilościach witamina C przestaje być antyutleniaczem. Zażywając reklamowane preparaty witaminowe, można więc nie tylko stracić pieniądze, ale także zdrowie. Jednak w wyniku otaczających nas niekorzystnych czynników środowiskowych, pogarszającej się jakości żywności, błędów w stylu życia, nieustannie towarzyszącego stresu, uzupełnianie racji pokarmowych w niedoborowe składniki odżywcze staje się powoli koniecznością. Żywieniowcy zachęcają nas do poszukiwania cennych substancji pokarmowych w naturalnych produktach żywnościowych, sugerując nam, że racjonalny sposób odżywiania jest w stanie zaspokoić wszystkie niezbędne potrzeby organizmu. Witaminy o działaniu antyoksydacyjnym można przedawkować, każdy składnik przyjmowany w nadmiarze może mieć działanie toksyczne. To dotyczy także witamin A, E, C, które w nadmiarze mogą promować reakcje oksydacyjne i tym samym zwiększać ryzyko chorób układu krążenia czy nowotworów. W nauce często bywa jednak tak, że wiele badań jest ze sobą sprzecznych. Są wiarygodni badacze, którzy twierdzą, że lista zagrożeń z tytułu niedoboru witamin może być większa niż z tytułu ich nadmiaru. Argumentują w ten sposób: oddziałują na nas coraz bardziej szkodliwe czynniki środowiskowe, mamy coraz gorszą żywność, coraz słabsze organizmy. Już 20 lat temu brakowało nam witamin, aktualnie ryzyko ich niedoboru może być wielokrotnie większe. Aby zapobiegać klasycznym niedoborom witaminy C wystarczy jej spożycie na poziomie 50-60mg/osobę/dobę. Wiadomo, że jeden papieros potrafi zniszczyć 15-25 mg tego składnika. Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C występuje także wśród osób pijących dużo kawy.  Inni twierdzą, że optymalne zapotrzebowanie na ten składnik waha się w granicach 200mg. Podaż w diecie witaminy E powinna być na poziomie 8-10 mg. Zalecana podaż pozwala jedynie uniknąć ewidentnych niedoborów, natomiast nie odgrywa większej roli w profilaktyce chorób degeneracyjnych i ochronie przed procesem starzenia się ustroju. Z tego tytułu coraz częściej mówi się o dawce prewencyjnej w ilości 25-30mg na dobę, którą niestety bardzo trudno pozyskać droga tradycyjnego żywienia. Picie kawy osłabia także wchłanianie witaminy B1, podobnie jak wszelkiego rodzaju napoje typu cola. Produkt ten jest w stanie zniszczyć prawie połowę tego składnika dostarczonego wraz z pokarmem. W efekcie niedoboru witaminy B1 może dochodzić do zaburzeń w systemie nerwowym, gdyż składnik ten jest niezbędny w przemianach metabolicznych glukozy, głównego źródła energii dla komórek mózgowych.  W grupie lekarzy przyjmujących 50mg beta-karotenu co drugi dzień ryzyko wystąpienia powikłań wieńcowych zmniejszyło sie o 44%. Stwierdzono 54% rzadsze występowanie nowych przypadków choroby wieńcowej w grupie przyjmującej beta-karoten, w porównaniu z grupą kontrolną.  Podczas pięcioletnich badań w Chinach na 30 000 zdrowych osób dorosłych wykazano, że w ciągu 1-2 lat spożywania diety suplementowanej witaminą E (30mg/dobę), beta-karotenem (15mg/dobę) oraz selenem (50ug/dobę), zanotowano wyraźne zmniejszenie częstotliwości występowania nowotworów. U kobiet zażywających 350ug kwasu foliowego dziennie, ryzyko powstawania rozszczepu kręgosłupa i wodomózgowia u dzieci zmniejsza się o 30-50%. W Polsce zaleca się suplementowanie pożywienia wszystkich kobiet w wieku rozrodczym kwasem foliowym w ilości 0,4 g dziennie. Chodzi o to, aby nie przesadzać z suplementacją sztucznych witamin, mega dawki antyutleniaczy jeszcze do niedawna zalecane okazały się szkodliwe. Należy zachować umiar, jak we wszystkim.

 

Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

304010
dzisiajdzisiaj289
wczorajwczoraj394
w tym tygodniuw tym tygodniu2205
w tym miesiącuw tym miesiącu8609