Istotne różnice zawartości w kale flory bakteryjnej są związane z różnymi etapami upośledzenia tolerancji glukozy

W badaniu oceniano związek pomiędzy florą bakteryjną jelit oraz zmianami w kontroli glikemii u 116 afroamerykanów ze stanem przedcukrzycowym (średnia wieku 60 lat).

Pacjenci zostali podzieleni na 4 grupy w zależności od zmian w doustnym teście tolerancji glukozy pomiędzy czasem wyjściowym i po 12 miesiącach.

1 grupa: Mężczyźni, u których glukoza pozostawała stabilna powyżej 12 miesięcy mieli więcej bakterii jelitowych uznawanych za korzystne dla zdrowia metabolicznego.

 

2 i 3 grupa: Mężczyźni, u których glikemia była stabilna, ale po roku pogorszyła się lub nastąpiło dalsze pogorszenie tolerancji glukozy, mieli więcej szkodliwych bakterii w jelitach.

4 grupa: Mężczyźni, u których glikemia uległa poprawie po roku mieli najwięcej korzystnych bakterii, niż ci, którzy nie mieli zaburzeń kontroli glikemii.

Te istotne zmiany prowadzą do wniosku, że wsparcie, jakie zyskamy w leczeniu pandemii światowej cukrzycy typu 2 manipulując jelitową zawartością mikrobioty (bakterii jelitowych), będzie poważnym atutem na drodze jej przezwyciężenia.

Na podstawie: Ciubotaru I, Green SJ, Akbar A, Cordoba J, Kukreja SC, Barengolts E. Significant differences in fecal microbiota are associated with various stages of glucose tolerance in African-American male veterans. Presented at ENDO 2015. Poster FRI-597. March 5-8; San Diego, California