ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Serce wybacza – nigdy nie jest zbyt późno

Dotychczas nie było jasne, czy wprowadzenie zmian w stylu życia na zachowania bardziej prozdrowotne w wieku dorosłym 30-49 lat może jeszcze zmienić ryzyko przebieg choroby wieńcowej serca. Ci, którzy przejmą kontrolę nad swoimi przyzwyczajeniami i zdecydują się na zdrowy tryb życia w sposób długotrwały mogą liczyć na zahamowanie, a nawet odwrócenie naturalnej progresji choroby wieńcowej wynikającej z postępującej miażdżycy. Nie jesteśmy skazani na choroby serca pod warunkiem, że w porę zarzucimy swoje złe nawyki, wciąż możemy odnieść korzyści niezależnie od wieku. Złe, antyzdrowotne przyzwyczajenia nabywane z wiekiem przyśpieszają zmiany miażdżycowe w tętnicach wieńcowych doprowadzające do zawału serca. Wśród czynników określających zdrowy styl życia oceniono: brak nadwagi/otyłości, niepalenie, aktywność fizyczna, niskie spożycie alkoholu, zdrowa dieta. Po 20 latach obserwacji obalono 2 mity:
1.Nie jest możliwa zmiana przyzwyczajeń i stylu życia pacjenta w każdym wieku.
2. Zmiana stylu życia u dorosłych nie jest w stanie zredukować rozwój choroby wieńcowej.
Przeciwnie po 20 latach obserwacji okazało się, że u dorosłych nie jest za późno na zmiany i jak najbardziej przekładają się one na zdrowe serce. Niestety zła wiadomość jest taka, że u ponad 40% badanych wraz z wiekiem prawidłowe przyzwyczajenia zamieniały się na niekorzystne. Utrata zdrowych przyzwyczajeń miała zdecydowanie negatywny wpływ na naczynia wieńcowe. Zdrowy styl życia wymaga wytrwałości. Dla osób dorosłych zdrowe nawyki były osiągalne i możliwe do utrzymania, niestety ponad połowa po 20 latach traciła zdrowe nawyki życiowe. Zatem jeżeli chcesz mieć zdrowe serce, albo zatrzymać postęp choroby wieńcowej, to:
1. utrzymuj prawidłową masę ciała
2. nie pal
3. prowadź przynajmniej 30 minutowy umiarkowany wysiłek
4. stosuj zdrową dietę bogatą w błonnik, ubogą w sód, z dużą ilością owoców i warzyw
Z naszej strony możemy to nieco uszczegółowić i dodać co nieco. Mianowicie – ostrożnie z alkoholem, nigdy nie przekraczaj 2 jednostek alkoholu dziennie. Przypominamy, że 1 jednostka alkoholu to: 1 szklanka piwa (250ml), 1 lampka wina (125ml), 1 kieliszek wódki (25 ml). Spożywaj 4 posiłki dziennie w 4 godzinnych odstępach, a w tzw. między czasie tylko woda mineralna bez przegryzek i drobiażdżków. Nieregularne spożywanie posiłków i zbyt długie przerwy między nimi to szybka droga do nadwagi. Jedzcie powoli, niespiesznie, delektujcie się smakiem każdego kęsa, w trakcie róbcie krótkie przerwy, Informacja do mózgu, że się zjadło dociera po 15 minutach, w tym czasie można pochłonąć ogromne ilości jedzenia, które nie są potrzebne. Kluczowe znacznie ma przerwanie jedzenia po zaspokojeniu głodu, dojadanie do sytości jest przyjemne. Wszakże po 2 minutach zaprzestania jedzenia dojmujące poczucie chęci dalszego jedzenia mija. Nie pomijajcie śniadań, ostatni posiłek co najmniej 2-3 godziny przed snem. Oprócz zwyczajowo wypijanych płynów wypijajcie dodatkowo 1,5 l wodę mineralną w ciągu całego dnia. Dzienne spożycie soli nie powinno przekroczyć 1 płaskiej łyżeczki od herbaty. Zalecamy zastępowanie soli mieszankami ziołowymi i przyprawami: majeranek, bazylia, estragon, czosnek, cebula. Zamiast mięsa ( tylko 4 x w tygodniu, w tym ryby) 1x w tygodniu spożywajcie: soję, soczewicę, fasolę, groch, bób, ciecierzycę. Orzechy laskowe, włoskie, pistacjowe czy arachidowe (10 sztuk dziennie) ze względu na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ryby morskie 1x w tygodniu (śledź, dorsz, makrela, sardynka, morszczuk, tuńczyk, flądra) ze względu na kwasy omega-3. Używajcie wyłącznie tłuszczów roślinnych do sałatek i surówek warzywnych: oliwa, olej lniany, sojowy, słonecznikowy i wysokogatunkowe margaryny wzbogacone o sterole roślinne. Jeżeli twoje serce jest zdrowe staraj się ćwiczyć zgodnie z zasadą 3x30x130 ( 3x w tygodniu po 30 minut wysiłku doprowadzającego do przyśpieszenia tętna do 130/minutę). Przeanalizujcie okazje do ruchu: zamień dojazd do sklepu na spacer, zamiast windy – schody, bierne formy relaksu na czynne (spacer z kijami do nordic walking, gimnastyka, truchtanie, bieg, szybki marsz, jazda na rowerze, pływanie). Jeżeli już masz wieńcówkę to ćwicz 3x30x110 tętna na minutę. Początkowo ćwicz 5 do 10 minut, a następnie co 2-3 dni wydłużaj ćwiczenia o kolejne 5 minut. 30 minut ćwiczeń poprzedzonych rozgrzewką i rozciągnięciem mięśni, jako codzienny nawyk to absolutne minimum, jakie może poprawić wasze zdrowie.

 

Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

735132
dzisiajdzisiaj120
wczorajwczoraj110
w tym tygodniuw tym tygodniu388
w tym miesiącuw tym miesiącu3237