ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Suplementy ziołowe o działaniu przeciwcukrzycowym - czy są przydatne do leczenia cukrzycy typu 2

Mamy suplementy diety z morwą białą, reklamowane jako środek idealny dla diabetyków oraz wspomagający odchudzanie. W tradycyjnej medycynie chińskiej morwa biała jest stosowana od wieków w leczeniu cukrzycy. Do dziś w Japonii sprzedawane są olbrzymie ilości tych preparatów. W Europie zaczęto uprawiać ją od XI wieku. Owoce morwy przypominają wyglądem jeżyny. Są jadalne, o lekko mdłym, słodko-kwaśnym smaku. Jako surowiec leczniczy stosuje się owoce, liście oraz korę z korzenia morwy. Ekstrakt z liści morwy białej zawiera substancje spowalniające działanie enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów.

Podobnie działa ekstrakt z liści gurmaru, gdzie głównym składnikiem są kwasy gymnemowe, wpływające korzystnie na działanie mechanizmu, który blokuje nadmierne wchłanianie glukozy. Dzięki tym substancjom część węglowodanów pozostaje niestrawiona i wydalona z organizmu. Z kolei owocnia fasoli bogata w związki chromu, zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę, hamuje działanie enzymów powodujących rozpad insuliny, zwiększa wydzielanie insuliny przez komórki trzustki. Korzeń cykorii - zmniejsza wchłanianie glukozy w jelitach. Liść pokrzywy - zmniejsza wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego, pobudza wysepki Langerhansa w trzustce do produkcji insuliny. Picie naparów z tego typu ziołowymi specyfikami czy zażywanie kapsułek nie zastępuje prawidłowej diety cukrzycowej, przyjmowanych leków oraz aktywnego trybu życia, związanego z odpowiednią ilością pracy mięśniowej. Inny naturalny kompleks ziołowy działający podobnie, uzupełniający dietę dla diabetyków zawiera (μg) : chmiel zwyczajny (1,8);  owies zwyczajny (1,8);  centauria pospolita (0,8);  świetlik łąkowy (0,8);  borówka czernica (1,8);  widłak goździsty (0,0018),  stosowany jest doustnie w kroplach. Generalnie: suplementy diety dla cukrzyków nie mogą być stosowane jako jej zamienniki. Jeżeli pisze się o nich, że zapewniają odpowiedni poziom glukozy we krwi, prawidłowe funkcjonowanie komórek trzustki, prawidłową gospodarkę węglowodanową, odpowiedni poziom insuliny we krwi, jest to nadużycie. Z drugiej strony w nielicznych badaniach udowodniono, że:
  1. zmniejszają glikemię na czczo
  2. zmniejszają stężęnie cholesterolu LDL i triglicerydów
  3. zmniejszają stężenie cholesterolu HDL
  4. hamują wzrost glikemii w doustnym teście tolerancji glukozy
  5. upośledzają wchłanianie węglowodanów z przwodu pokarmowego - działanie podobne do inhibitora alfa-glukozydazy (Adeksa, Glucobay).

Nie ma jednak wystarczających dowodów na skuteczność tego typu leczenia. Są dowody na to, że w stanie przedcukrzycowym (HbA1c 6,0-6,5%) działają korzystnie i są pomocne w opóźnianiu wystąpienia choroby. Nie spełniają jednak roli uzupełniającej w stosunku do leków z syntezy chemicznej i nie powinno się ich łączyć. Czy zatem my lekarze możemy zalecać lub zabraniać, albo przynajmniej ostrzegać chorych przed tą formą samo leczenia? Tak, powinniśmy zadbać o rzeczowe wyjaśnienie ich usytuowania w procesie leczenia, tak, aby chorzy tego nie przeceniali i nie odmawiali stosowania właściwych leków, kiedy staje się to niezbędne. Należy zachować ostrożność w przypadku osób stosujących terapię insulinową lub doustne leki hipoglikemizujące, gdyż składniki preparatów ziołowych mogą zwiększyć efekt hipoglikemiczny równolegle stosowanych leków i może okazać się konieczne obniżenie ich dawkowania. Osoby z łagodną cukrzycą typu 2 z lub bez zespołu metabolicznego powinny monitorować poziom glukozy we krwi podczas stosowania produktu i skonsultować się z lekarzem, bowiem mogą okazać się niewystarczające. Produkty te są przeciwwskazane dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Nie należy ich stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników preparatu. Generalnie osoby w starszym wieku nadużywają mieszanek ziołowych i usiłują leczyć się większą ich ilością ukierunkowaną na różne schorzenia. Kończy się to zazwyczaj ostrym zespołem zaburzeń trawiennych, niestety także poważnymi zatruciami. Należy przestrzec naszych podopiecznych przed zażywaniem tych suplementów „wzbogaconych” witaminami B6, B12, E, chromem, kwasem foliowym, ponieważ łatwo o ich przedawkowanie. Jeżeli pochodzą z różnych preparatów i są zażywane wielokrotnie w ciągu dnia mogą doprowadzać do toksycznej kumulacji. Proceder jest niebezpieczny, zwłaszcza przy tak ułatwionej dystrybucji. Portale internetowe umożliwiają szybkie zamówienie leków i suplementów odbieranych w jednej z 1693 aptek na terenie całej Polski.

 

 

Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

737458
dzisiajdzisiaj164
wczorajwczoraj135
w tym tygodniuw tym tygodniu639
w tym miesiącuw tym miesiącu1787