ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

PTD zaprasza do udziału w XV Zjeździe Naukowym Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego

Trzeba przyznać, że program jest bardzo ambitny, strach pomyśleć jak w naszych realiach ciągle kulejącej ochrony zdrowia przejść od teorii do praktyki dnia codziennego. Zespoły diabetologiczne zmagają się na co dzień z niskim poziomem życia, ludzką biedą. Niestety PTD w tym nie pomoże. Szczególnie interesujący i zarazem wirtualny wydaje się temat nowych kierunków w leczeniu choroby cukrzycowej typu 2 w obliczu nikłej dostępności przeciętnego polskiego cukrzyka do tzw. „przełomowych” nowych leków: GLP-1, DPP-4, SGLT-2 na drodze do indywidualizacji leczenia.

Leki te w bogatej części Unii już się „przełamały” na stronę jednych z wielu leków stosowanych w terapii skojarzonej typu2, tylko, że za znacznie większą cenę. Efekty ich stosowania są łagodnie mówiąc mniejsze niż się spodziewano, ale jest przynajmniej z czego wybierać i tworzyć coraz to bardziej skomplikowaną drabinę terapeutyczną w formie rekomendacji i zaleceń. To myślenie życzeniowe opiniotwórczego gremium nie na wiele się zdaje w obliczu szarej rzeczywistości dnia codziennego. Ale idziemy z postępem, heureza też się na coś przydaje jako nauka o wynajdywaniu sposobów prowadzących do rozwiązania postawionego problemu jak leczyć polskiego pacjenta z zespołem metabolicznym, aby go broń Boże ...nie przeleczyć rzecz jasna. Dowiedzieliśmy się ostatnio, że sztuczna trzustka ani przeszczepianie wysp trzustkowych na większa skalę nie będą przełomem w diabetologii. Zaglądam ciekawie do programu to może „przełomem” będzie monitorowanie stanu zdrowia chorego na odległość i sterowanie przez lekarza pompą insulinową w niezwykle wydajnym i niezawodnym systemie cyfrowym w polskiej ochronie zdrowia. Włos się jeży na głowie, można się „pochlastać”, wszyscy jesteśmy cyborgami. Wróćmy wszakże na ziemię, oto idzie „stare - nowe” i już wiemy, że nie nowoczesne leki, ale zmiana stylu życia społeczeństwa na prozdrowotny rozstrzygną w walce z cukrzycą i jej powikłaniami. Władza twierdzi, że nadal słaba jest wykrywalność cukrzycy i zbyt mało pacjentów jest leczonych intensywnie. W leczeniu cukrzycy kluczowe znaczenie ma pierwsze 10 lat. Przepraszam od rozpoznania, czy zachorowania, o którym chory nie wie przez lata, że zapytam konsultanta krajowego w moim rzemiośle? Nie jest prawdą, że poziom hemoglobiny glikowanej w Polsce nie jest brany pod uwagę jako kryterium rozpoznania, ponieważ brakuje nam standardów dotyczących tego badania. Brakuje nam pieniążków panowie, ot co, nawet dla grup ryzyka. Odkrywaniem Ameryki jest stwierdzenie, że zbyt wielu diabetyków jest hospitalizowanych i należy stawiać na leczenie ambulatoryjne. Choroby przewlekłe lepiej leczyć w ambulatoryjnej opiece specjalistycznej. Tak to jasne, ale w jakiej? Walczymy od 20 lat o stworzenie Krajowego Rejestru Pacjentów z Cukrzycą oraz opracowanie przez ministra zdrowia we współpracy ze środowiskiem diabetologów, pacjentów oraz NFZ, ZUS, Instytutem Zdrowia Publicznego - PZH i Agencją Oceny Technologii Medycznych (AOTM) długofalowej ,,Strategii prewencji i leczenia cukrzycy w Polsce”. Niestety kończy się jak zawsze na napinaniu muskułów. Coraz większy strumień środków przekazywanych na diabetologię nie przynosi widocznych efektów, za dużo hospitalizacji i amputacji, za mało profilaktyki i edukacji. Szeroko rozumiana profilaktyka powinno być głównym celem zmian w organizacji opieki diabetologicznej w naszym kraju. Jest źle, bo jesteśmy najbiedniejszym regionem w Unii Europejskiej, duże bezrobocie, niska świadomość potrzeby dbania o zdrowie itd. Ale jacy my lekarze jesteśmy wspaniali, posiedliśmy wysoką świadomość co do poszukiwania i diagnozowania pacjentów chorujących na cukrzycę. Dlatego może być już tylko lepiej. Tymczasem toczymy wojnę z fast foodami, słodzonymi napojami, absencją uczniów na lekcjach WF, pijaństwem, nikotynizmem, abnegacją ruchową, lenistwem i jeden Bóg raczy wiedzieć, z czym jeszcze. Gdzie są wojownicy: edukatorzy, dietetycy, wszechstronnie wyszkolone z pierwszej linii pielęgniarki diabetologiczne. Lipa! Nie ma i nie będzie, dopóki te osoby nie będą opłacane, każda oddzielnie, przez płatnika. W tych okolicznościach uprawiać ten zawód to szaleństwo, gdyby nie fakt, że jest to pasjonująca historia.

 

Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

737519
dzisiajdzisiaj225
wczorajwczoraj135
w tym tygodniuw tym tygodniu700
w tym miesiącuw tym miesiącu1848