ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Ostatni raz o tzw. metodzie odtłuszczania ciała według dr Pierra Dukan

Dieta proteinowa dr Pierre Dukana – mimo indywidualnych zachwytów ku mojemu zaskoczeniu, głównie ze strony lekarzy pragnących się odchudzać, nie wytrzymała próby czasu. 1.04.2012 opublikowaliśmy na naszej stronie krytykę diety Dukana i ostrzeżenie przed jej stosowaniem. 5.07.2013r. Pierre Dukan przegrał proces ze zwolennikiem jedzenia owoców i warzyw Jean-Michaelem Cohenem, który publicznie twierdził, że wysokobiałkowa dieta Dukana jest niezdrowa. 11.07. 2013 r. Pierre Dukan, dostał zakaz wykonywania zawodu lekarskiego. Został ukarany za przepisywanie swoim pacjentom tabletek o nazwie Mediator ( benfluorex, anorektyk przepisywany dla stępienia apetytu), które mogły być przyczyną wielu ataków serca i zgonów. Znamy aferę z benfluorexem wycofanym z rynku francuskiego pod koniec 2009 roku.

Jeszcze w maju tego roku producent, za wiedzą aeropagu farmakologów klinicznych i stosownych władz zachwalał swój Mediator, który miał rzekomo wpływ na metabolizm glukozy (udowodniony jedynie u szczurów i królików), u otyłych z hiperurykemią obniżał poziom kwasu moczowego we krwi o około 14%.  Sprawa wydała się przypadkowo w momencie, gdy ktoś postanowił naruszyć zmowę milczenia. Wspomniany benfluorex tylko pozornie pozwalał walczyć z wykładnikami zespołu metabolicznego. Później dowiedziono, że organizm metabolizuje go w niebezpieczną substancję norfenfluraminę, znaną ze swojego szkodliwego działania na zastawki serca. Preparatem powszechnie stosowanym w Polsce była dexfenfluramina (Isolipan) in caps a 0,015 po 60szt.– czy inne preparaty z fenfluraminą sprowadzane na tzw. import docelowy (Ponderax, Ponflural). Do dzisiejszego dnia piszący te słowa ma absmak psychiczny na wspomnienie swojej ordynacji  sprzed 15 lat, kiedy w kilku przypadkach uznałem potrzebę wspomagania leczenia tym pseudolekiem. Aktualnie mamy w Londynie wyspecjalizowaną instytucję EMA (European Medicines Agency) i inne procedury europejskie wzajemnego uznawania. Wobec tego, czy możemy teraz w Polsce nie bać się nowych benfluorexów? Sumienie i rozum nakazują zachować daleko idącą ostrożność. Po przystąpieniu do Unii Europejskiej, zaśmieconej setkami „benfluorexów” to niebezpieczeństwo wzrosło. W Polsce ogłupianie lekarzy przez firmy jest posunięte tak daleko, że dla przykładu Bioparox (fusafungina) stał się sztandarowym przykładem kompromitacji polskiej medycyny. Temat tzw. leków śmieciowych wymaga osobnego potraktowania i dużej odwagi cywilnej. Na liście refundacyjnej NFZ nie ma ich zbyt wiele, ale poza nią to już istna „wolna amerykanka”.

 

Powróćmy jednak do diety Dukana. We wrześniu 2012 roku tłumaczył się w sposób nieprzekonujący z zarzutów dotyczących jego diety, a początkowi profesjonalni entuzjaści zarzucili ten sposób odżywiania, jako zbyt niebezpieczny. Twórca diety broni się w ten sposób, że liczni specjaliści zajmujący się otyłością zgadzają się, iż jego dieta obniża toksyczny poziom cukrów i jest szczególnie zalecana, by zmniejszyć poziom cholesterolu, jak również by przeciwdziałać chorobom układu krążenia i w przypadku nowotworów ogólnie, a zwłaszcza przy raku piersi. Pisze tak: jeżeli mielibyśmy opodatkować jakieś rodzaje produktów spożywczych, to lepiej by były to nie tyle produkty tłuste, ale te zawierające cukier, bo to właśnie one najbardziej przyczyniają się do nadwagi i otyłości, a jednocześnie do cukrzycy i to w takim stopniu, że wszyscy wybitni światowi specjaliści mówią już o „cukrzyco-otyłości”. Dalej wypowiada się o konkurencji: wiele razy spotkałem się z dr Robertem Atkinsem. Różnica, która była między nami polegała na tym, że ja odrzucam tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, a on je dopuszczał bez ograniczeń w czasach, kiedy Ameryka walczyła z cholesterolem i największą liczbą zawałów na świecie. Ponadto Robert Atkins nigdy nie poszerzył swojej metody o plan stabilizacji i dał wolną rękę użytkownikowi w zakresie ilości węglowodanów. Co więcej, zupełnie nie był zainteresowany aktywnością fizyczną, a nawet uważał, że może ona zwiększać apetyt.

Metodę Dukana stosuje 24 mln osób, w tym takie gwiazdy jak Jennifer Lopez. Może ta dieta jest po prostu skuteczna – pytanie skierowane do polskiego autorytetu prof. Naruszewicza. Odpowiedź: nie może być skuteczne coś, co jest wbrew fizjologii człowieka. Ja nauczam o diecie zbilansowanej, zrównoważonej. Długotrwałe jedzenie według Dukana niesie ze sobą groźbę niedoboru witamin, ale też błonnika, co może zaburzać pracę jelit. W niektórych przypadkach dieta wysokobiałkowa prowadzi też do niedokrwiennego udaru mózgu. W dodatku u osób z nadciśnieniem tętniczym, których w Polsce jest 9 mln, może do reszty uszkodzić i tak już zniszczone nerki. Sobie i lekarzom różnych specjalności życzyłbym w tym 2014 roku więcej rozwagi w przepisywaniu rzekomo sprawdzonych diet i leków.

Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

735409
dzisiajdzisiaj164
wczorajwczoraj233
w tym tygodniuw tym tygodniu665
w tym miesiącuw tym miesiącu3514