ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

DASH oznacza Dietary Approaches to Stop Hypertension - czyli powstrzymać nadciśnienie za pomocą diety

Nadciśnienie zaczyna się, kiedy mierzone ciśnienie tętnicze krwi coraz częściej zaczyna przekraczać 140/80mmHg, dla przykładu 140/90mmHg to już nadciśnienie i jeżeli zaczyna się utrwalać wymaga leczenia. 155/80mmHg u osoby w 7 dekadzie życia nie będzie wymagało leczenia. Nie mówimy nic o kontekście tego badania (w jakich okolicznościach), jakim aparatem zmierzone (np. nadgarstkowy zbierający impulsy fali przepływu z tętnicy promieniowej jest niewiarygodny), o tętnie itd. Zostawmy zatem decyzję o rozpoznaniu lekarzowi, do nas należy codzienna samokontrola celem korekty dawek leków lub nawet doraźnego opuszczenia dawki w ramach samoleczenia, kiedy jesteśmy już przeszkoleni. Okresowo wykonujemy także domowy uproszczony profil okołodobowy ciśnienia tętniczego krwi, dla upewnienia się, co do skuteczności leczenia a także badanie okulistyczne naczyń siatkówki, gdzie z dużą precyzją możemy śledzić postępy w tym leczeniu i jego jakość. Leczenie jest niestety wielowątkowe, ukierunkowane na wszystkie wykładniki cywilizacyjnego zespołu metabolicznego: nadwaga, cukrzyca, miażdżyca, nadpobudliwość emocjonalna z zespołem przewlekłego zmęczenia, zwyrodnienie stawów i ograniczenia aktywności ruchowej. To powinien zaaranżować jeden lekarz, czasami konsultacje poszczególnych specjalistów są niezbędne. Duże znaczenie mają metody odtłuszczania ciała, gdzie trzeba połączyć zmiany w żywieniu z codziennym leczniczym treningiem fizycznym. Większość z nas je zbyt tłusto i słono. Jeśli nawet nie dodajemy tłuszczu i soli od naszych potraw, to w produktach, które jemy poza domem i w popularnych przekąskach takich jak chipsy czy paluszki jest ich tak dużo, że nadciśnienie jest kwestią czasu. Główną cechą tej diety jest ograniczenie ilości spożywanej soli. Rezygnujemy z dosalania potraw. Nie musimy wyrzekać się poczucia słonego smaku, to kwestia odpowiednio dobranych przypraw. Dobrze jest również zrezygnować z mocnej kawy. Zalecamy picie co najmniej 1,5 litrowej wody mineralnej dziennie. Powinna być zawsze pod ręką, jako sposób na wytłumienie głodu. Dieta oparta jest o kategorie produktów w zależności od tego, ile razy na dzień należy je spożywać i w jakich porcjach. Jednodniowy jadłospis powinien składać się z 5 niewielkich posiłków. Ilości pokarmów podane poniżej dają dziennie około 2000kcal - ilości te należy modyfikować stopniowo w dół w miarę jak nasz organizm zaczyna to akceptować, poprzez zmniejszanie porcji. Dieta nie jest idealna i wymaga pewnych modyfikacji zależnie od współistniejących schorzeń. Nieraz trzeba stosować zabiegi wstępne, aby pozbyć się z produktu nadmiaru soli, jako konserwantu. O tym też napiszemy. Całkowite spożycie tłuszczu w tej diecie dla osób chorych na cukrzycę, powinno dostarczać 30% ogólnej energii zawartej w całodziennej racji pokarmowej. Tłuszcze nasycone zwierzęce to mniej niż 10% ogółu energii, tłuszcze zawierające kwasy tłuszczowe jednonienasycone (oliwa z oliwek, oleje roślinne, inne źródła) 15% energii, a tłuszcze zawierające kwasy tłuszczowe wielonienasycone (oleje roślinne) 5% dobowej ilości energii zwartej w codziennym jedzeniu. Niezbędne ilości kwasów omega-3 można dostarczyć spożywając trzy lub więcej porcji ryb w tygodniu. Oczywiście bardzo duże znacznie ma obróbka termiczna posiłków, patelnia nie wchodzi w grę. Garnki ciśnieniowe do gotowania, parowary, wypiekanie w piekarniku w rękawie foliowym, do niektórych produktów mikrofala itd. Niestety w to trzeba zainwestować i nauczyć się z tego korzystać. Służymy naszą pomocą, prosimy o kontakt. Dieta DASH obok diety śródziemnomorskiej i diety prudent została uznana za przydatną do wyrównania cukrzycy i kontroli poziomów cukru we krwi. Duża zawartość w nich warzyw, owoców, ziaren zbóż, niskotłuszczowych produktów mlecznych z wykluczeniem czerwonego mięsa (pomimo obecności w poniższej przykładowej tabeli dziennego menu), znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 zwłaszcza u osób z wysokim BMI.

Rodzaj pokarmu

Przykłady

Ilość porcji

Wielkość porcji

Produkty zbożowe

Chleb, musli , kasze, ryż, otręby, makaron

7-8

1 kromka chleba, 1/2 kubka musli, gotowanego ryżu, kaszy, makaronu

Owoce

Owoce świeże i suszone np. arbuz, czarne jagody, truskawki, agrest, czereśnie grejpfruty, jabłka, maliny, porzeczki, śliwki, kiwi, cytryny

5-6

¼ szklanki owoców suszonych, ½ szklanki świeżych, mała szklanka soku

Warzywa

Warzywa surowe i gotowane oraz soki warzywne. Zalecane zawierające małą ilość sodu np. bakłażan, cukinia, dynia, papryka, sałata, cebula, fasola szparagowa, brokuły, kukurydza, pomidor, kapusta

5-6

Kubek warzyw surowych, ½ kubka gotowanych, mała szklanka soku warzywnego

Niskotłuszczowy nabiał

Chude jogurty i sery, twarożki, jogurty, mleko

2-3

Kubek mleka, szklanka jogurtu, 40 g sera

Tłuszcze roślinne

Masło roślinne, olej roślinny, oliwa

2-3

1 łyżeczka

Chude mięso

Pierś z kurczaka, indyka, królik, chude ryby. Wołowina z grilla lub duszona (bez tłuszczu)

Max. 2

90 g

Orzechy i nasiona

Orzechy włoskie, niesolone pistacje, migdały, pestki dyni, słonecznika

4-5  na tydzień

1/3 szklanki

Słodycze

Miód, gorzka czekolada

2-3 x/ tydzień

 

 

Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

737556
dzisiajdzisiaj13
wczorajwczoraj249
w tym tygodniuw tym tygodniu737
w tym miesiącuw tym miesiącu1885