ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Jakie są normy poziomów cukru u ludzi zdrowych?

Użytkownik Lena81 napisał:

Witam jestem młodym lekarzem w trakcie nauki do egzaminu do specjalizacji z medycyny rodzinnej i w związku z tym mam do Pana pytanie o wartości glikemii ale po posiłku u zdrowego człowieka. Z wytycznych nie mogę się tego doczytać, jaka jest norma u zdrowego człowieka jeśli oznaczamy poziom glukozy 2h po posiłku i powiedzmy przypadkowo po jedzeniu.

Nie jestem pewna swojej wiedzy-uczono mnie że 135mg% jest to norma po jedzeniu u zdrowego -czy to jest prawda czy może jednak jest wyższa ta wartość? Bo konsultując się ze swoja szefowa (med. rodzinna pracuje ok. 20lat w zawodzie) powiedziała ze u zdrowego norma przypadkowo i posiłku jest 170mg% Stąd moje pytanie. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.

Koleżanko, pani pytanie jest jak najbardziej na rzeczy i właściwie postawione, gdyż specjalistom najtrudniej jest odpowiedzieć na wydawałoby się proste pytanie. Bowiem ukierunkowani jesteśmy na szukanie patologii, a dopiero po wykluczeniu możemy przyjąć, że mamy do czynienia z osobą zdrową w tym zakresie. Proszę pamiętać, że jakiekolwiek rozpoznanie obciążające chorego, wymaga osobistego zbadania opartego na spostrzeganiu: anamneza, stan przedmiotowy i dopiero kryteria laboratoryjne. Nie zachowując tej komplementarności możemy popełniać błędy diagnostyczne (diagnoza fałszywie pozytywna, lub fałszywie negatywna). Zatem rozpoznanie: observatio quo ad diabetes negativa, oznacza, że nie rozpoznajesz u chorego cukrzycy ani stanu przedcukrzycowego w danym momencie. Zważ, że nic w życiu nie jest na stałe i constans. Ja nie zaryzykowałbym czynnie pozytywnej odpowiedzi, że ktoś w danej chwili w danym zakresie, w tym przypadku w zakresie równowagi węglowodanowej jest zdrowy. Nie szukamy potwierdzenia, że ktoś jest zdrowy, lecz zorientowani jesteśmy na szukanie patologii. Niemniej można z grubsza powiedzieć, że u osób zdrowych glikemia na czczo, jak i tzw. przygodna (losowa) po kilku godzinach (4-6) od ostatniego posiłku zazwyczaj jest dwucyfrowa, tj. <100mg%. Gdy na czczo jest w przedziale 100-126mg% to jest to uszkodzona glikemia na czczo (IFG) i wymaga doustnego testu tolerancji glukozy (OGTT) po obciążeniu 75g glukozy doustnie z zachowaniem standardowych wymogów dla tego testu opisanych w wielu dostępnych źródłach. Rozpoznanie cukrzycy na podstawie glikemii na czczo wymaga potwierdzenia, tj. dwukrotnie >126mg% i dodatniego czynnego wywiadu w kierunku objawów. W teście tolerancji glukozy rozpoznajemy cukrzycę, jeśli poziom glukozy po 2 h od wypicia glukozy jest > 200mg% i towarzyszą temu nawet dyskretne, ale typowe objawy cukrzycy.

Podsumowując: prawidłowa glikemia na czczo: 70–99 mg/dl (3,4–5,5 mmol/l); nieprawidłowa glikemia na czczo (IFG, impaired fasting glucose): 100–125 mg/dl (5,6–6,9 mmol/l); nieprawidłowa tolerancja glukozy (IGT, impaired glucose tolerance): w 120 minucie OGTT glikemia 140–199 mg/dl (7,8––11 mmol/l); Stan przedcukrzycowy zatem to zarówno uszkodzona glikemia na czczo (IFG) jak i upośledzenie tolerancji glukozy (IGT) w doustnym teście tolerancji glukozy(OGTT). Cukrzycę rozpoznajemy na podstawie objawów hiperglikemii i glikemii przygodnej ≥ 200 mg/dl (≥ 11,1 mmol/l), albo gdy po 2 godzinach od wypicia 75 g glukozy (OGTT) glikemia ≥ 200 mg/dl (≥ 11,1 mmol/l). Rozpoznajemy cukrzycę również gdy 2-krotnie glikemia na czczo ≥ 126 mg/dl (≥ 7,0 mmol/l) i mamy dodatni wywiad kierunkowy. Biorąc pod uwagę, że IFG jak i IGT to też w pewnym sensie stan prawidłowy, bo nie wymaga leczenia, lecz prewencji. Mamy z tego prosty wniosek, że na czczo: 70-125mg% i po jedzeniu 140-200mg% to norma. Sprawa nie jest jednak tak prosta i jednoznaczna , bo w praktyce przyjęło się w oparciu o testy na glukometrze określać glikemię jako prawidłową 70-110mg%, a  po jedzeniu 140-180mg% w krwi pełnej włośniczkowej i po osobistym dodatkowym zbadaniu, to wystarcza. Zauważ, że kryteria dobrego wyrównania metabolicznego w typie 2 u osoby dorosłej i co najmniej z nadwagą są zbliżone: na czczo: 80-120mg%, 2 godziny po posiłku 140-180mg%. Zauważ, że badania kosmonautów w tym zakresie nie dotyczyły wyłącznie standardowych prób, lecz oparte były na pojęciu sprawności i wydolności wydzielniczej aparatu wyspowego trzustki w dożylnym teście tolerancji glukozy, ale to temat na zupełnie inne opowiadanie.


Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

737339
dzisiajdzisiaj45
wczorajwczoraj135
w tym tygodniuw tym tygodniu520
w tym miesiącuw tym miesiącu1668