ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Rozmowy o diecie w cukrzycy

Zapytana dr Elektra Szymańska-Garbacz: co zmieniło się w podejściu do leczenia dietetycznego cukrzycy w ciągu ostatniego roku 2012 poinformowała nas, że cukrzycy z typem 1 choroby cukrzycowej, którzy nie mają pomp insulinowych powinni także stosować w planowaniu menu: system wymienników węglowodanowych, wartość indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego produktów żywnościowych w komponowaniu indywidualnej diety.

Według dr Elektry indeks glikemiczny i wymienniki węglowodanowe nie były szeroko stosowane przy układaniu diet pacjentów tzw. „penowych”. Według naszej wiedzy i praktyki, chorzy z typem 2 insulinowani nie muszą się kierować tabelami WW chyba, że są dziećmi w wieku rozwojowym. Indeks glikemiczny w zrozumieniu szybkości wzrostu stężenia glukozy po ich spożyciu też sam w sobie nie ma praktycznego znaczenia, bowiem jego wartość w stosunku do tych samych produktów żywnościowych może być zmienna, zależnie od: zastosowanych metod przetwarzania żywności, od efektu drugiego posiłku, obecności i składu błonnika pokarmowego, stopnia rozdrobnienia produktu i degradacji struktur ściany komórkowej (rozgotowanie czy al dente - niedogotowany), obecność w produkcie innych składników odżywczych hamujących trawienie i wchłanianie skrobi itd. Aby rzeczywiście przewidzieć wzrost glukozy we krwi musimy, niezależnie od typu cukrzycy, posługiwać się pojęciem ładunku glikemicznego (ŁG). Tu się akurat z panią doktor zgadzamy. Bierze on pod uwagę nie tylko tempo wchłaniania, ale i ilość węglowodanów zawartych w produkcie. Możemy go prosto obliczyć: mnożąc IG produktu z zawartością węglowodanów w 100g produktu: 100. Niski Ładunek Glikemiczny (ŁG) = 10 lub mniej; Średni ŁG = 11-19; Wysoki ŁG = 20 lub więcej. Chodzi o to, aby dzienna, zsumowana wartość ładunków glikemicznych w codziennym menu cukrzyka była względnie niska tj. 80 lub mniej. Przy czym produkty z wysokim ŁG prawie zawsze mają wysoki IG, ale produkty ze średnim bądź niskim ŁG niestety mogą mieć i niski i wysoki IG (np. gotowana marchew). Pamiętajmy, że indeks i ładunek glikemiczny produktów żywnościowych spożywanych w ich naturalnej postaci jest znacznie niższy niż gotowanych lub przetworzonych w inny sposób. Pełnoziarniste płatki zbożowe (owsiane, jęczmienne, żytnie, orkiszowe) i pieczywo z pełnej mąki żytniej (możemy otrzymać taki chleb w sklepie tylko 1x w tygodniu) zawierają dużo błonnika, witamin, pierwiastków śladowych i mają zdolność obniżania wysokiego poziomu glukozy we krwi. Aby indeks i ładunek glikemiczny spożywanych produktów nie był duży musimy wziąć pod uwagę kilka aspektów. Temat zostanie rozwinięty w innym doniesieniu.

 

Dalej czytamy, że u chorych z typem 1 cukrzycy na pompach konieczne jest liczenie wymienników węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych. To jest zrozumiałe, jeżeli chcieć planować bolusy proste czy złożone u chorych na pompach insulinowych. Mniej zrozumiała jest dla mnie informacja, że lekarz na podstawie oceny, jakie jest dobowe zapotrzebowanie pacjenta na insulinę, ustala przelicznik insuliny na wymienniki. Raczej proponowałbym pani doktor Elektrze rozumowanie według zasady post hoc ergo propter hoc, tj. najpierw ustalamy kaloryczność dobową diety wedle wieku rozwojowego przeliczoną na ilość WW (wymienników węglowodanowych), a następnie wedle indywidualnego algorytmu zapotrzebowania na insulinę na 1 WW, ustalamy dobowe zapotrzebowanie dziecka na insulinę, wedle rozłożonych WW na poszczególne posiłki (nieraz 6-8). Korekta dawki insuliny na posiłek wedle zawartej w nim ilości WW uwzględnia wyjściową glikemię i przewidywaną aktywność fizyczną dziecka po posiłku. Tak jest w odniesieniu do dzieci lub dorosłych z typem 1 choroby cukrzycowej, ale tak wcale nie jest, gdy dziecko ma typ 2 tej choroby. Tutaj postępowanie jest o wiele prostsze, bowiem sprowadza się do zrównoważonej diety redukcyjnej z ujemnym bilansem kalorycznym dzięki umiejętnie stosowanemu codziennemu leczniczemu treningowi mięśniowemu. Korzystanie z tabel WW oprócz zliczenia dziennej puli kalorycznej i ilości jednostek insuliny na posiłek ma na celu wyrobienie poglądu co do ładunku glikemicznego, (jako pochodnej IG) zawartego w 100g produktu. Niestety dostępne tabele nie informują bez dodatkowego wyliczenia o wielkości ŁG w produkcie.

 

 

Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

736931
dzisiajdzisiaj21
wczorajwczoraj91
w tym tygodniuw tym tygodniu112
w tym miesiącuw tym miesiącu1260