ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Internauci o otyłych – wybrany przegląd poddany cenzurze – vox populi, vox dei

…Lud żre na potęgę wieprzowinę, kartofle, cukier, mąkę, smażony tłuszcz w różnych kombinacjach. Miłość do bliźnich egzemplifikuje się w tym, że inni z głodu umierają!

Ludu mój ludu, gdzie się podział twój zdrowy rozsądek i zbiorowa mądrość? Czy nie można by wprowadzić dla każdego entuzjasty jedzenia, małego szlachetnego samoograniczenia? Takiego małego wewnętrznego cerbera, który podpowie: nie wchodź w to, odwróć wzrok, sznurówka – knebelek na buzię, ale szybko!

 

…W polskich oddziałach wewnętrznych leży kilka tysięcy spasionych „chorych”, bo są „w stresie”. Za komplikacje powyższego na własne życzenie, płacimy oczywiście wszyscy. O dorosłych można powiedzieć, że sami są sobie winni, ale czy zawsze? Jedzenie bywa nałogiem, silniejszym od zdrowego rozsądku i wiedzy. Dlaczego nie nienawidzi się dla przykładu nałogowców tytoniu, to samolubni i bezczelni egoiści. Nie liczą się z nikim, uważają najwyraźniej, że jak będą „zdychać” z powodu raka płuc, to inni też mogą. Otyły alkoholik, albo otyły jak balonik z przyczyn alimentarnych raczej wzbudza sympatię, a to przecież pasożyt społeczny.

…Żarłok nie jest niczemu winien, bo to nie jego wina, że nie może powstrzymać się od jedzenia. Inny powie, że to nie jego wina, iż okradł i zamordował staruszkę, bo to wpływ telewizji. Inny nie był leniwy w szkole i nie pracuje przez całe życie, ale to też nie jego wina, ale rodziców, skoro tak go wychowali. Wynikałoby z tego, że im mniej swobody i wyboru ma człowiek, to tym lepiej dla niego... Czyli komuno wróć? Jak ja nie lubię mieć stale racji! Moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina - powiedziałby Stachura.

…Dramat uzależnienia od jedzenia polega głównie na tym, że alkoholik może przestać pić alkohol, a jedzenia nie da się całkiem wyeliminować, natomiast granica między zaspokajaniem głodu, a sytością jest nieostra. Dramat kompulsywnego (napadowego) jedzenia to taki sam imperatyw wewnętrzny jak anoreksja, tylko, że młode chude panienki nie wywołują skojarzeń z „tucznikiem”.

…Wczoraj na ulicy byłam świadkiem, jak wyfiokowana lala na oko 25 lat strasznie dobrze się bawiła i chcąc zabłysnąć przed facetem, z którym paliła fajki, zaczęła udawać, że kopie bezdomnego. Zwróciłam jej niewybredną uwagę, że w ten sposób leczy się chyba z kompleksów braku mózgu. A co ona mi na to? Że mam się zamknąć, bo jestem grubą, ohydną świnią i powinnam siedzieć z kloszardem w jednej melinie. Tak, wiem, bez komentarza. Ale tak to właśnie jest, gdziekolwiek się nie ruszymy (my, grubasy), to nasza tusza przesłania wszystko inne. Jesteśmy ludźmi drugiej kategorii. A nasz wygląd, to nie zawsze nasza wina. Ja praktycznie cały czas jestem na diecie. W mieście nie korzystam z komunikacji miejskiej, wszędzie poruszam się na rowerze. Do lipca dwa razy w tygodniu grałam po 90 minut w tenisa. Zrezygnowałam, bo przestałam dawać radę. Cały czas tyję. Też wszyscy mówili mi – nie jedz, ruszaj się. To jak mam żyć, powietrzem?”

Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

738046
dzisiajdzisiaj135
wczorajwczoraj69
w tym tygodniuw tym tygodniu204
w tym miesiącuw tym miesiącu2375