ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Jak odchudzić chorego z cukrzycą?

Jak odchudzić chorego z cukrzycą? Dr hab. med. L. Ostrowska dodała w tytule skutecznie i trwale. Oto po raz kolejny góra zrodziła mysz. Dowiedzieliśmy się, że trzeba zredukować masę ciała i utrzymać. Nas diabetologów pani docent nazwała uprzywilejowaną grupą, która w zespole leczniczym ma dietetyka i edukatora. Oczywiście na te imputowane wirtualne byty rozległy się gromkie śmiechy. Nie uniknęliśmy połajanki: od początku naszej terapii przyzwalamy na bycie otyłym. Każdy ocenia wedle swojej miary, więc skonstatowała, że każdy z nas to odczuł jak wiele nieudanych prób zniechęca. W końcu nihilizm terapeutyczny: jak już dojdzie do błędnego koła chorobowego w cukrzycy w trakcie leczenia to już jest za późno. No dobrze, ale my to wiemy, że przeleczenie skutkuje zwiększonym apetytem i lipomatozą. W końcu jesteśmy specjalistami i umiemy żeglować między Scyllą i Charybdą – między przeleczeniem a niedoleczeniem. Mówiła wiele na temat spowolnienia metabolizmu z wiekiem, jak pochodne sulfonylomocznika i insulina zwiększają masę ciała, jak tkanka tłuszczowa pozostaje w stanie zapalnym, że trzeba zmienić florę jelitową (proponuje acidofilną), że dieta wysokotłuszczowa i niskowęglowodanowa jest najskuteczniejsza, a dietetyk i psychoterapeuta zadbają o właściwe żywienie i takie tam…

Sądzę, że nie sprawdzają się żadne diety z akcentem na jakąś grupę pokarmową produktów spożywczych. Na dłuższą metę są one prawie wszystkie potencjalnie niebezpieczne. Myślę, że ciekawym wątkiem w wystąpieniu żywieniowca byłoby przedstawienie bilansu energetycznego organizmu w różnych warunkach, z uwzględnieniem restytucji powysiłkowej. Interesujące ze względu na praktyczny wymiar byłoby zilustrowanie, w jaki sposób nasz organizm wymienia się z otoczeniem za swojego doczesnego życia 1000 razy. Kiedy i po jakim okresie czasu wątroba w poszczególnych schorzeniach cywilizacyjnych, a w szczególności w zespole metabolicznym z cukrzycą, musi się poddać. Tj. rozpocząć czerpanie energii niezbędnej do życia i zachowania hoemostazy organizmu z własnych zgromadzonych uprzednio depozytów tłuszczowych. Jakie to są kluczowe mechanizmy spichrzania (atawizm praczłowieka) i jakie są sprawdzone metody ich oszukania. Ma to wybitny aspekt praktyczny, bowiem trzeba choremu wyliczyć i następnie udowodnić, po jakim czasie faktycznie zacznie systematycznie chudnąć w określonych warunkach bilansu energetycznego. Piętą Achillesową wystąpienia pani docent było pominięcie drugiej strony medalu, właśnie wydatku energetycznego dla przełamywania tych niekorzystnych trendów w starzejącym się organizmie, o których była łaskawa wspomnieć. Bowiem samo odtłuszczanie ciała nie jest możliwe, bez zaplanowanego, rozpisanego i konsekwentnie, symultanicznie prowadzonego wydatku energetycznego względem żywienia.  To jest absolutne abc każdej kuracji odtłuszczającej. Szkoda, że tak interesujący wątek jak głodówki i półgłodówki lecznicze (detoks żywieniowy) nie zostały w ogóle poruszone. Instrukcja: na każdej wizycie zaczynajcie od wagi i mierzenia obwodu w pasie. Robimy to od 100 lat. Doradzajcie żywność funkcjonalną i wzbogaconą, jak ma wyglądać talerz (1/2 warzyw; ¼ białka i ¼ węglowodanów). Uf! Z nowoczesnych gadgetów proponuje: parowar i „krokomierz”. Znamy co najmniej kilkanaście różnych urządzeń kuchennych do obróbki termicznej posiłków, z czego umiemy na podstawie własnych eksperymentów doradzać co do użycia kilku (najtańsze i najbardziej rozpropagowane w Polsce). Jedno zdanie o nutrigenetyce i bardzo wiele oczywiście o lekach, które nazwała GLP–1. Właśnie w liraglutydzie upatruje dla nas sukces. Świetnie, chyba się pochlastam. Osobliwie zabrzmiało, że podobna nadzieję niesie sitagliptyna + metformina (w ciągu 2 lat – 2,5kg). Wreszcie obowiązek: jeżeli mamy chorego z BMI>35 z typem 2 i przez 2 lata bez rezultatu w odchudzaniu, to konfrontacja z bariatrą. Wiadomo, że największe sukcesy w trwałym zaleczaniu cukrzycy mają bariatrzy przy BMI<30 gk/m², no, ale powiedzmy. Tłumaczy to w ten sposób: chory decyduje, ale zwrot w kierunku zabiegu może w końcu zdyscyplinować chorego. Zatem ucieczka w szantaż, bo już nic nie da się zrobić. Nadal pozostaje otwarte pytanie, jak prowadzić pacjenta po zabiegu bariatrycznym, aby nie utył? Dowiedziałem się również, że ubytek 10% masy ciała skutkuje u chorego zmniejszeniem HbA1c o 1,2%. Na miły Bóg, chciałoby się rzec, kończ waścina, wstydu oszczędź! Jeżeli ktoś ma pretensje do omnipotencji z tego zakresu i wygłasza swoje tezy w pretensjonalnym i imperatywnym stylu, to mamy klasyczny przykład przerostu formy nad treścią. Treść była więcej niż uboga i musimy pozostać przy swojej wiedzy, może nie tej, jakiej oczekiwałaby Pani Docent, ale mającej lepsze przełożenie na oczekiwania i potrzeby naszych podopiecznych. W tym nie ma wielkiej filozofii, trzeba umieć trafić do motywacji chorego i wynegocjować z nim bliższe i dalsze cele lecznicze. Imputowanie nam glukocentryzmu w spostrzeganiu celu leczenia u naszych podopiecznych jest co najmniej niestosowne.

Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

738147
dzisiajdzisiaj88
wczorajwczoraj148
w tym tygodniuw tym tygodniu305
w tym miesiącuw tym miesiącu2476