ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Czy mamy elementarne rozeznanie w tym, co właściwie jemy?

Nie dajmy się nabierać na pułapki żywieniowe podczas zakupów. To, co jemy stanowi o naszym zdrowiu a oszczędzanie na lepszej żywności okazuje się krótkotrwałe. Pieniądze zaoszczędzone w ten sposób będziemy zmuszeni wydać na leczenie chorób, które są skutkiem naszego złego odżywiania.

Człowiek nie zdaje sobie sprawy z pułapek żywieniowych, jakie czekają na niego na półkach sklepowych. Producenci kuszą nas ładnym opakowaniem i korzystną ceną, a są to produkty powszechnie uznawane za niezdrowe, a jednak wciąż kupowane. Ich skład chemiczny wzmaga apetyt a szkodliwości dla organizmu znają tylko wtajemniczeni. Pisaliśmy o tym niedawno w doniesieniu na tej stronie pt: „Co kryje się w żywności codziennie kupowanej w sklepach?”  W każdym sklepie mamy na to gotowy przepis na otyłość, nadciśnienie i cukrzycę, tylko kupować i komponować z nich posiłki poddając je równie szkodliwej obróbce termicznej. Po takim sutym, wysokotłuszczowym posiłku z patelni, chętnie drzemiemy lub zasypiamy, bo zmęczenie po jedzeniu daje znać o sobie. Generalnie nie stosujemy się do zasad zdrowego żywienia i wspomagania spalania tego cię codziennie zjada, poprzez codzienny trening mięśniowy. Cierpimy masowo na otyłość, cukrzycę i choroby układu krążenia. Problemy te przybrały w naszym kraju rozmiar epidemii. Co trzeci z nas faktycznie je obfity obiad dopiero wieczorem, jako tzw. obiadokolację, co jest wysoce chorobotwórcze. Jedna trzecia Polaków w ogóle nie przestrzega zasad regularnego żywienia, przedzielonych interwałami nie jedzenia. Przeciwnie, w tej mierze improwizujemy, jemy w sposób przypadkowy, często korzystamy z tzw. przegryzek, przekąsek i fast foodów. Wybieramy zbyt kaloryczne produkty spożywcze, obfitujące w tłuszcz i cukry proste, które generują nadmiar energii w stosunku do zapotrzebowania, której nie mamy nawyku racjonalnie spalać poprzez codzienny wysiłek mięśniowy uprawiany dla przyjemności, bodaj 30 minut dziennie. Nadal chętnie kupujemy białe pieczywo, masło, ziemniaki i mięso – głównie kurczaki i wieprzowinę. Spożywamy zbyt wiele tłuszczów, szczególnie pochodzenia zwierzęcego oraz cukru. Wciąż zbyt rzadko sięgamy po mleko, nabiał oraz warzywa i ryby.  Nie przestrzegamy też stałych pór spożywania posiłków. Wiele wysiłku kosztuje nas przywrócenie rytmu jedzenia i spalania tego, co się zjada u naszych podopiecznych z chorobą cukrzycową i zespołem metabolicznym. Doszło do tego, że producenci nowej generacji leków imputują, że te leki zrobią to za nas, a my mamy tylko pamiętać o ich zażywaniu. Nieporozumieniem jest dla przykładu upatrywanie cnoty w tym, że chory nie musi pytać się zegara, czy już czas na posiłek, bo ma takie świetne narzędzie do wyrównywania równowagi cukrowej – analogowe mieszanki insulinowe, lub że może dojadać kiedy chce, bo sobie doraźnie wstrzyknie ultra szybki analog insulinowy. To droga do nikąd i może być już tylko gorzej, oczywiście za znacznie większe pieniądze. Bądźmy świadomi, że ordynacja leków to jedno, dla ich prawidłowego działania konieczna jest ustawiczna i długotrwała praca nad sobą. Musimy wiedzieć jak selekcjonować żywność podczas zakupów, jak ją przechowywać, jakie są dopuszczalne sposoby obróbki termicznej, gdzie i w jaki sposób powinniśmy celebrować jedzenie. Jak wspomagać spalanie w naszym tyglu metabolicznym, aby leki były skuteczne i stosowane adekwatnie do przyjętego rytmu aktywności dziennej i snu.

 

 

Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

735189
dzisiajdzisiaj177
wczorajwczoraj110
w tym tygodniuw tym tygodniu445
w tym miesiącuw tym miesiącu3294