ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Ludzie co wy robicie, nie dajcie sobie robić wody z mózgu

Podstawową zasadą dbania o własne zdrowie jest prawidłowe żywienie, które polega na dostarczaniu wszystkich niezbędnych składników odżywczych w posiłkach o wysokiej wartości odżywczej, gdzie składniki pożywienia w tym makro i mikroelementy, witaminy są w odpowiednich proporcjach naturalnie wkomponowane. Udowodniono wiele szkód zdrowotnych wynikających z niekontrolowanego „kupowania sobie zdrowia” przez zażywanie suplementów diety.

Lekarze ostrzegają przed suplementami zawierającymi wapń, które mogą się przyczyniać do wywołania zawału serca. Ten sam wapń suplementowany u osób w podeszłym wieku z powodu np. osteoporozy jest wraz z witaminą D – lekiem. Beta-karoten, selen czy kwas foliowy przyjmowane w dawce wielokrotnie wyższej od zalecanej są szkodliwe, bo zwiększają ryzyko zachorowania na raka. Starsze kobiety, które zażywają suplementy diety np. multiwitaminowe z witamina B6, kwasem foliowym, żelazem, magnezem, cynkiem i miedzią są bardziej narażone na zgon niż osoby, które ich nie przyjmują. Rośnie liczba dowodów naukowych wskazujących, że niektóre suplementy z przeciwutleniaczami, jak witaminą E, witaminą A, beta-karotenem są szkodliwe. Reklamowanie w taki sposób, że oto selen jest przeciwutleniaczem i ważnym składnikiem mineralnym to nadużycie. Suplementy diety zawierające kwasy omega 3 (w kapsułkach jako oleje rybne albo zawarte np. w margarynach)  nie mają działania ochronnego na mózg i nie chronią przed demencją, co próbuje nam się bezustannie wmawiać. Przyjmowane 3,5 roku suplementy kapsułkowane działały wyłącznie jako placebo (subiektywna poprawa funkcjonowania psychicznego u osób, które były przekonane, że zadziałają). Natomiast kwasy omega 3 zawarte w pożywieniu, bez ich wzbogacania, zmniejszają ryzyko chorób serca. To są paradoksy współczesnej medycyny. Nie znamy większości procesów biologicznych, w których zaangażowane są suplementy. Generalnie co do zasady należy przyjąć, że suplement diety to preparat dostarczający składników odżywczych, którego celem jest uzupełnienie niedoboru, wszakże jedynie pod tym warunkiem, że ten niedobór stwierdził lekarz. Przyjmowane bezkrytycznie, pod wpływem reklam, w nadziei, że nie zaszkodzą, a mogą pomóc są nieuprawnione w świetle wiedzy medycznej. Powiedzmy to sobie jasno – tak, mogą zaszkodzić. Moi drodzy nie dajcie się manipulować, suplementy nie są lekami, ale nie mogą być bezkarnie  i bezkrytycznie zażywane w dużych ilościach jak to się dzieje obecnie.  Rynek suplementów w Polsce z roku na rok wzrasta w sposób niepokojący. W 2011 roku  pojawiło się u nas 4 tyś. nowych preparatów. Oprócz typowych suplementów na półkach sklepowych dostępna jest cała gama wzbogacanej żywności począwszy od margaryny, która zawsze zawiera stały poziom witamin A i D, poprzez płatki śniadaniowe, soki owocowe, z których blisko 75% jest uzupełnianych witaminami, po mleko uzupełniane wapniem. W latach 2010-2012 rynek suplementów diety w Polsce rozwija się w tempie około 10-15% rocznie i na koniec 2012 roku osiągnie wartość 2,5 mld zł. To wielkie pieniądze i wielkie oszustwo, polegające na kupowaniu sobie nadziei na lepsze zdrowie w sposób bierny, przez zażywanie czegoś tam.

 

Zażywanie wyselekcjonowanych suplementów diety mogą doradzać wyłącznie lekarze, w określonych przedziałach czasu i w sposób kontrolowany, kiedy mają do czynienia z ewidentnym zespołem niedoborowym w zakresie różnych składników pokarmowych, dla przykładu  u rekonwalescentów, niedożywionych,  u ludzi chorujący z powodu różnych postaci zespołów złego wchłaniania, wegetarian, kobiet w ciąży, osób otyłych na tle zaburzeń alimentacji,  u osób w podeszłym wieku ze względu na fizjologiczne ograniczenia we wchłanianiu pokarmów czy ubogim ludziom żywiących się jednostronnie żywnością dostarczającą kalorie, ale bez świeżych jarzyn, warzyw czy owoców.

 

Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

736944
dzisiajdzisiaj34
wczorajwczoraj91
w tym tygodniuw tym tygodniu125
w tym miesiącuw tym miesiącu1273