Orzechy a cukrzyca typu 2

W roku 2000 – 171 mln ludzi na świecie chorowało na cukrzycę typu 2. W 2030 roku odnotowana zostanie liczba 366 mln chorych. Odpowiedzialne są za tę pandemię czynniki cywilizacyjne: niewłaściwy styl życia, wysokokaloryczne posiłki, brak ruchu i nieodłącznie z nimi związaną otyłość. Ponadto starzenie się społeczeństwa, czynniki dziedziczne i środowiskowe (leki, toksyny).

Codzienne spożywanie orzechów poprawia kontrolę cukrzycy typu 2 oraz zmniejsza zagrożenie jej powikłaniami. Zamiana węglowodanów na 50 gramów orzechów dziennie istotnie wpływa na poziom glikemii i profil lipidowy pacjentów z cukrzycą typu 2. Mieszane, surowe czy suszone orzechy są dobroczynne dla poziomu glukozy i gospodarki lipidowej pacjentów, służą lepszej poprawie kontroli cukrzycy typu 2 i nie wiążą się z przybieraniem masy ciała. Zastosowano mieszankę orzechów – migdały, pistacje, orzechy włoskie, pekany, orzechy laskowe, orzechy ziemne, nerkowce, orzechy makadami. Zaobserwowano po pewnym czasie duży spadek średnich poziomów glukozy wyrażonych pomiarem hemoglobiny glikozylowanej (HbA1c), spadek frakcji „złego” cholesterolu – LDL, Co więcej, ważnym jest fakt, że w żadnym badaniu nie stwierdzono, by spożycie orzechów wiązało się z przybraniem masy ciała. Podkreśla się, że orzechy stanowią często element diety związanej z redukcją wagi, dostarczając jednocześnie niezbędnych witamin, mikroelementów i kwasów tłuszczowych. Dlatego spożywanie orzechów polecane jest pacjentom z cukrzycą typu 2, którym szczególnie zależy na ograniczeniu węglowodanów i utracie masy ciała. Jest to opcja dietetyczna, która może być łatwa do „zgryzienia”.