ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Kwasy tłuszczowe omega-3 co to konkretnie oznacza dla metabolizmu człowieka

W 1930 roku zaobserwowano korzystny wpływ dla zdrowia człowieka kwasu linolenowego, linolowego i arachidonowego, które nazwano witaminą F. EFA (Essential Fatty AIDS) czyli NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) organizm nie potrafi sam wytworzyć. Niedobór tych kwasów powoduje poważne zaburzenia w organizmie.  PUFA n-3 i n-6 (wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6) są prekursorami prostanoidów (tzw. hormonów tkankowych). W przypadku zakłócenia równowagi tworzenia się tych hormonów tkankowych zanikają korzystne, obronne reakcje organizmu i występują objawy chorób cywilizacyjnych.

Kwasy n-3 (omega-3): ikozapentaenowy-EPA i dokozaheksaenowy-DHA znajdują się w zielonych warzywach liściastych, olejach roślinnych: z siemienia lnianego, rzepaku i soi. Jednak najbogatszym źródłem, powszechnie znanym tych kwasów są tłuste ryby morskie: makrela, łosoś, śledź, sardynki, halibut, tuńczyk.Ryby i olej rybi pozostają (poza suplementami) łatwo dostępnym źródłem kwasów omega-3 niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania metabolizmu człowieka. Brak ryb w diecie małych dzieci, matek karmiących i ciężarnych jest częściowo spowodowane obawą przed alergią.  Niedobór w pożywieniu  kwasów omega-3 może powodować: osłabienie kurczliwości mięśnia sercowego, zaburzenie transportu cholesterolu, wzrost podatności na zakażenia bakteryjne, osłabienie ostrości wzroku, zwiększone ryzyko choroby nowotworowej. Kwasy n-3 są pomocne w leczeniu miażdżycy i jej powikłań: zatorów, zakrzepów i zawałów serca, zmniejszają ryzyko zawałów i udarów mózgu, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, korzystnie regulują gospodarkę lipidową. Ze względu na wielokierunkowe korzystne działanie dla organizmu, udowodniono ich przydatność w leczeniu wielu innych schorzeń: w nieswoistym zapaleniu jelit, chorobach nowotworowych, w reumatoidalnym zapaleniu stawów, w cholestazie i chorobach wątroby, w zaburzeniach neurorozwojowych ADHD oraz rozwojowych zaburzeń koordynacji (Developmental Coordination Disorder, DCD). Suplementacja matek kwasami n-3 w okresie ciąży i laktacji powoduje podwyższenie ilorazu inteligencji dzieci w wieku 4 lat. Niestety stwierdzono także, że spożywanie mięsa ryb morskich naraża organizm matki i płodu na niebezpieczeństwo zanieczyszczeń metylortęcią, dioksynami, polichlorowanymi bifenylami. Zwraca się uwagę na zanieczyszczenia ryb bałtyckich, co wymaga ostrożności w grupach kobiet ciężarnych, karmiących piersią i u małych dzieci. Również dostarczenie nienasyconych kwasów tłuszczowych dzieciom zawartych w mięsie ryb jest często niemożliwe. Dlatego posługujemy się preparatami zawierającymi NKT jako płynny tran czy w kapsułkach. Rekomendowane dawki kwasów omega-3 przez Polskie Towarzystwo Pediatryczne (PTP) i  Polskie Towarzystwo Badań nad Miażdżycą (PTBnM): w związku z bardzo niskim spożyciem ryb morskich w populacji polskiej istnieje pilna konieczność nasilenia akcji edukacyjnej w celu uzyskania wzrostu spożycia kwasów EPA i DHA w codziennych dietach do optymalnego poziomu 1 grama dziennie. W grupach podwyższonego ryzyka chorób układu krążenia, nowotworowych i reumatoidalnych oraz chorób neurodegeneracyjnych należy w miarę możliwości zwiększyć zawartość kwasów EPA i DHA do 1,5 grama dziennie. Zaleca się spożycie przynajmniej 300 g ryb tygodniowo i zastąpienie dwóch lub trzech posiłków z mięsa zwierząt rzeźnych w tygodniu daniami z ryb morskich. Uważane są obecnie za żywność funkcjonalną. W wielu krajach stosuje się ekstrahowane tłuszcze rybne jako dodatki do produkcji margaryn, przetworów mlecznych, pieczywa, herbatników, napojów mlecznych oraz soków. Do wzbogacania żywności w kwasy tłuszczowe n-3 przydatny jest naturalny olej rybi. Szeroko dostępnym źródłem kwasów omega (EPA i DHA) są trany. Idealnie oczyszczony produkt można podawać już małym dzieciom, kobietom w ciąży i matkom karmiącym.

 

 

Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

737169
dzisiajdzisiaj10
wczorajwczoraj138
w tym tygodniuw tym tygodniu350
w tym miesiącuw tym miesiącu1498