Napoje wysokoenergetyczne: toksyczność i ryzyko zdrowotne

Napoje energetyczne są napojami bezalkoholowymi, które mają w przeciwieństwie do zwykłych napojów dostarczyć energii konsumentowi, aby polepszyć jego fizyczną aktywność. Są tak opracowane, aby zwiększyć fizyczną sprawność konsumenta oraz jego koncentrację. Zwykle wśród składników obecne są także inne dodatki takie jak witaminy, kofeina i ziołowe suplementy. W koktajlu chemikaliów napoje zawierają niektóre lub wszystkie następujące substancje: tauryna żeń-szeń, inozytol, glukuronolakton, witaminy B, karnityna, kofeina, guarana, miłorząb, maltodekstryna, kreatyna, yerba mate. Typowa zawartość cukru w napojach energetycznych waha się pomiędzy 10,5-13,0 gramów/100ml, ale niektóre zawierają nawet 27 gramów/100ml, tak jak Hype.

Coca-Cola Company wysyła na cały świat syropowaty koncentrat, który jest mieszany z pozostałymi składnikami (woda, cukier i dwutlenek węgla) przed butelkowaniem lub puszkowaniem. Niektóre napoje energetyczne mają właściwości izotoniczne, zawierają minerały, co pomaga utrzymać właściwą równowagę elektrolitową we krwi. Napoje te poprawiają koncentrację i mogą odsunąć na pewien czas potrzebę snu, działają euforyzująco. Kofeina i tauryna spożywane osobno mają niewielki wpływ na pracę serca, natomiast razem zmieszane w napojach energetycznych, powodują wyraźny wzrost pojemności serca. Dla przykładu: ciężarowcy używają tauryny, aby złagodzić zmęczenie mięśni. Maratończycy przyjmują taurynę, aby zwiększyć pojemność serca. Jednak dają szereg działań niepożądanych: arytmię, rozstrój żołądka, zwiększoną potrzebę oddawania moczu, bezsenność, podwyższoną skłonność do irytacji. Wysokie stężenie cukru zawarte w nich, w długim przedziale czasu ich spożywania może przyczyniać do otyłości i cukrzycy. Wysoką zawartość kofeiny w tych napojach, sięgającą do 35,7 mg kofeiny na uncję napoju (ok 30 ml) skutkuje przyjęciem jednorazowo dawki 500 mg kofeiny. Dla porównania filiżanka kawy, z reguły wypijana powoli, dostarcza 77-150 mg kofeiny. Tak duże dawki kofeiny u nastolatków powodują wzrost ciśnienia tętniczego i wiążą się z zaburzeniami snu. U kobiet w ciąży bywa przyczyną poronień, obumarcia płodu i zmniejszonej wielkości płodu względem czasu trwania ciąży. Mieszanie napojów energetyzujących z alkoholem powoduje wzrost spożycia tego ostatniego. Kojarzenie alkoholu z napojami energetyzującymi utrudnia także krytyczną możliwość oceny swojego stanu i czynów. Sprzyja wytworzeniu się uzależnienia od alkoholu, a także powstaniu uzależnienia od innych substancji. Niezbędne jest zatem wprowadzenie odpowiednich regulacji prawnych dotyczących możliwych maksymalnych ilości kofeiny w tych napojach. Food and Drug Administration wydało zakaz sprzedaży napojów alkoholowych z dodatkiem kofeiny (energetyzujące napoje alkoholowe). Napoje energetyczne często kupowane są przez nie zdających sobie sprawy z ich potencjalnych działań niepożądanych młodych ludzi i łączone z alkoholem lub narkotykami, takimi jak amfetamina. Toteż toksyczność związana ze spożyciem napojów energetycznych wzrasta wśród młodzieży. Na 100 osób zatrutych spożywających te napoje nawykowo, 50 stosowało też alkohol, a 44 osoby inne produkty zawierające kofeinę. U 21 osób odnotowano poważne kardiologiczne lub neurologiczne objawy zatrucia, w tym omamy, drgawki, zaburzenia rytmu serca i niedokrwienie mięśnia sercowego. Co najmniej 28 osób wymagało hospitalizacji. Lekarze muszą uznać za ważne uświadomienie społeczeństwu ryzyka związanego ze spożywaniem napojów energetycznych.