Według polskiego prawa dodatek do żywności może być dopisany do listy gdy:
- istnieje technologiczna konieczność jego użycia
- nie służy on do wprowadzania w błąd konsumentów
- udowodniono, że jego użycie nie stanowi ryzyka dla zdrowia konsumenta.
- 100 - 199 - barwniki
- 200 - 399 - konserwanty
- 400 - 499 - emulgatory i środki zagęszczające
- 500 - 599 - dodatki o zróżnicowanym przeznaczeniu
- 600 - 699 - wzmacniacze smaku
- 700 - 799 - antybiotyki
- 900 - 1299 - dodatki do żywności o różnym zastosowaniu
- 1300 -1399 - modyfikowane skrobie
- 1400 - E1499 - modyfikowane skrobie (środki zagęszczające),
- 1500 - E1525 - sztuczne wzmacniacze smaku.
Najczęściej spotykane barwniki to:
E 100 nieszkodliwy (kurkumina, kurkuma z kłączy roślin tropikalnych; żółty, stosowany m.in. w przyprawach, koncentratach).) Naturalny, roślinny, żółty barwnik z rozłogów rośliny Curcuma longa.
E 101 nieszkodliwy (ryboflawina, laktoflawina, witamina B2) żółto-pomarańczowy, naturalny lub syntetyczny; stosowany m.in. w przyprawach).Występuje w przyrodzie.
E 102 odradza się spożywanie, syntetyczny; stosowany m.in. w napojach w proszku, esencjach owocowych, miodzie sztucznym. Może wywoływać alergie. Zagrożone są zwłaszcza osoby, które reagują alergicznie na aspirynę (kwas acetylsalicylowy) i astmatycy.
E 103 zabroniony
E 104 podejrzany, dodatek do wyrobów cukierniczych,syntetyczny, zielonkawo-żółty barwnik. Może wywoływać alergie. W testach na szczurach po podaniu czystej chinoliny obserwowano powstawanie nowotworów wątroby. Uwaga alergicy.
E 105 zabroniony
E 110 niebezpieczny,żółć pomarańczowa ;(dodatek do marmolady, żeli, gum do żucia, powłok tabletek).Może wywoływać alergie. W testach na zwierzętach przy podaniu dużych dawek stwierdzono powstawanie nowotworów nerek.
E 111 zabroniony
E 120 nieszkodliwy, zwierzęcy barwnik czerwony. Pozyskiwany z wysuszonych owadów Dactylopius coccus cacti.
E 121 zabroniony
E 122 warunkowo dopuszczalny czerwony barwnik azowy, syntetyczny;(stosowany w dżemach i marmoladach wiśniowych, budyniach, lodach, polewach). Może wywoływać alergie. Uwaga alergicy.
E 123 Dozwolony warunkowo tylko do dobarwiania win, alkoholi i ikry. Syntetyczny, czerwony barwnik azowy. W testach na zwierzętach stwierdzono jego wpływ na odkładanie się wapnia w nerkach. Odradza się spożywanie. Uwaga alergicy.
E 124 dozwolony syntetyczny, czerwony barwnik azowy.(dodatek do wędzonych ryb, cukierków pudrowych). Uwaga alergicy.
E 125 zabroniony
E 126 zabroniony
E 127 dozwolony syntetyczny, czerwony barwnik. Dozwolony do stosowania tylko do wiśni koktajlowych lub kandyzowanych, sałatek owocowych z dodatkiem wiśni. Osoby z problemami tarczycy powinny unikać artykułów spożywczych barwionych tą substancją.
E 130 zabroniony
E 131 nieszkodliwy. Syntetyczny, niebieski barwnik.
E 132 uważany za nieszkodliwy, ale przy jednoczesnym podawaniu zwierzętom dużych dawek indygotyny i azotynu sodowego stwierdzono uszkodzenia materiału genetycznego. Połączenie takie może wystąpić w diecie np. szynka lub kiełbasa i barwione słodycze lub likiery.
E 133 nieszkodliwy. Syntetyczny, niebieski barwnik.
E 140 nieszkodliwe naturalne, roślinne barwniki zielone, pozyskiwane z materiału roślinnego (lucerna, szpinak, wyciąg z pokrzywy itp.)
E 141 nieszkodliwy związek chlorofilowy- kompleks miedziowy chlorofilu - zielony, roślinny modyfikowany; dodatek do groszku konserwowego.
E 142 brak wiedzy, syntetyczny, zielony barwnik. Dotychczas opublikowano niewiele wyników badań.
E 150 nieszkodliwy, naturalny, roślinny barwnik koloru brązowego. Otrzymywany przez podgrzewanie cukru bez dodatku kwasów lub zasad. Silnie barwiący, lekko słodzący.
E 151 warunkowo dopuszczony, syntetyczny, czarny barwnik azowy. (podbarwianie nieszlachetnych rodzajów kawioru) Uwaga alergicy.
E 152 zabroniony
E 153 nieszkodliwy, naturalna substancja otrzymywana przez suche zwęglanie surowca roślinnego. Dodawany m.in. do barwienia skórki niektórych rodzajów sera, w cukiernictwie. E 160 nieszkodliwy (karetonoidy)
E 160 a nieszkodliwy (alfa-,beta- karoten, prowitamina A - żółty, naturalny; dodatek do produktów tłuszczowych np. masła)
E 160 b nieszkodliwy (annatto)
E 160 b annato, biksyna, ekstrakt z nasion Bixa orellana L, barwa żółta, naturalny; dodawany do margaryny, olejów, serów żółtych
E 160 c kapsantyna, kapsorubina (występuje w czerwonej papryce), czerwony, naturalny
E 160 d likopen, likopina, psi-karoten (występuje w pomidorach), czerwony, naturalny
E 160 e, f beta-apo-8-karotenal, ester etylowy beta-apo-8-karotenalu, barwa ciemnoczerwona
E 160 f niedopuszczony w Polsce karotenoid
E 161 niedopuszczony w Polsce ksantofil
E 162 nieszkodliwy (betanina, betacyjany z buraków ćwikłowych, czerwień buraczana, naturalny; dodatek do przetworów owocowych)
E 163 nieszkodliwy (antocyjan), występuje w winogronach i jagodach - czerwonawy, naturalny; do napoi, konserw owocowych, słodyczy.
E 170 nieszkodliwy (węglan wapnia, biały; środek ścierny w pastach do zębów, kalcpiryna - substancja osłonowa)
E 171 nieszkodliwy, syntetyczny, mineralny biały barwnik, dwutlenek tytanu, biały dodatek do gum do żucia, drażetek, past do zębów
E 172 nieszkodliwe syntetyczne, mineralne żółte, czerwone lub czarne barwniki, rzadko dodawany do sztucznych osłonek kiełbas.
E 173 szkodliwy syntetyczny, srebrno-szary, mineralny barwnik (stosowany do dekoracji słodyczy). Podejrzewa się, że jest jednym z czynników powodujących chorobę Alzheimera. Osoby chore na nerki mogą nie wydalać aluminium.
E 174 szkodliwy naturalny, mineralny, srebrny barwnik i konserwant. Dozwolony wyłącznie do stosowania w polewach słodyczy, dekoracji pralinek i do likierów. Może odkładać się w tkankach. Do zatruć dochodzi już przy podaniu kilku gram. Wydziela się bardzo powoli z moczem.
E 175 szkodliwy, naturalny, mineralny złoty barwnik. Dozwolony tylko do dekoracji cukierków i czekoladek oraz do likierów. Może prowadzić do zaburzeń w obrazie krwi. Wysoka cena powoduje, że stosuje się je w małych ilościach.
E 180 odradzany, syntetyczny, czerwony barwnik azowy. Stosowany do barwienia przeznaczonych do spożycia skórek serów. Uwaga alergicy.