ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Jeszcze raz o insulinoterapii w typie 2 choroby cukrzycowej

Insulinoterapia pozostaje niezbędnym elementem leczenia pacjentów chorych na cukrzycę typu 2, jednak standardy i procedury jej wdrażania są znacznie opóźnione w stosunku do potrzeb chorego, z czym spotykam się na co dzień w swojej praktyce ambulatoryjnej. Według zaleceń PTD z 2011 roku włączanie insulinoterapii należy rozważyć na etapie wtórnej nieskuteczności leków doustnych w terapii skojarzonej. Również możliwość rozpoczęcia leczenia insuliną w momencie diagnozy choroby przy glikemii przekraczającej 300 mg% wydaje się być zawyżona. Istnieje szereg dowodów, że przy tak podniesionej poprzeczce znacznie wzrasta ryzyko sercowo-naczyniowe a znając polskie realia w dostępie do konsultacji specjalistycznej, gdzie od momentu skierowania do realizacji wizyty mija nieraz 3 do 6 miesięcy – to takie zalecenia i rekomendacje są chybione. Chory nie może i nie powinien tak długo czekać na decyzję o wdrożeniu insulinowania. Insulinoterapia skojarzona z lekami doustnymi u większości moich podopiecznych z cukrzycą typu 2 jest konieczną metodą obniżania glikemii i uzyskiwania prawidłowego wyrównania metabolicznego. Równolegle wdrażane postępowanie pozafarmakologiczne znacznie przyśpiesza osiąganiu celów leczniczych. U około 35% moich de novo insulinowanych podopiecznych z typem 2 choroby po pewnym czasie insulina w sposób przemyślany może być odstawiona. Po przełamaniu wielu niekorzystnych trendów metabolicznych i zrozumieniu przez chorego zasad samoleczenia w oparciu o samokontrolę, gdy nie ma przeciwwskazań do zastosowania doustnych leków przeciwcukrzycowych pacjent jakiś czas może funkcjonować bez insuliny, a jej stosowanie opiera się na zasadzie włącz - wyłącz np. w okolicznościach koincydencji ostrych stanów zapalnych, infekcji czy zakażeń. Można na to spojrzeć jeszcze z innej strony. Otóż skuteczna insulinoterapia hiperglikemii od początku diagnozy zmniejsza ryzyko mikro i makroangiopatii przy założeniu wszakże, że nie popełni się błędu tzw. neofity diabetologicznego, czyli zbyt szybkiego we wdrażaniu i zdecydowanie zawyżonego insulinowania. Prosty przykład jaki mam na podorędziu to przeinsulinowanie w warunkach ambulatoryjnych po wypisaniu pacjenta ze szpitala, gdzie zaordynowane dawki insuliny w okolicznościach powrotu chorego do normalnego funkcjonowania są zdecydowanie zawyżone i to generuje komplikacje. Mam spostrzeżenia także przeciwne. Oto chorzy wbrew ustawie o zawodzie lekarza nigdy nie byli prawidłowo zbadani, dla przykładu: nie określono im nawet BMI czy obwodu w talii a zimą chory nie sprawia wrażenia wychudzonego. Tacy chorzy krańcowo wyczerpani, z cukrzycą typu 1 lub agresywną postacią LADA lub po prostu z zespołem katabolicznym z innej przyczyny są emablowani nieskutecznymi lekami doustnymi, w tych okolicznościach przeciwwskazanymi. Tracą cenny czas, a decyzja diabetologa jest znacznie spóźniona, jeżeli chcieć na to spojrzeć od strony pamięci metabolicznej. Przypomina mi się odległy już w czasie kongres FDA w Reykjaviku (tempus fugit), gdzie zdenerwowany słynny diabetolog węgierskiego pochodzenia nie potrafił utrzymać na wodzy afektu i wykrzyczał do mikrofonu na sali wobec młodego sprawozdawcy: „oszczędzaj wyspy głupcze”. Absolutnie nie przekonują mnie argumenty przeciw insulinowaniu w typie 2, że akceleruje aterogenezę, spichrza tłuszcz itd. To jest do uniknięcia, jeżeli chory pozostaje z nami w kontakcie znacznie częstszym niż standardowa wizyta ( telefony, e-mail, komunikatory) a koncepcja ochronnego działania insuliny egzogennej na komórki β odpowiada moim długoletnim obserwacjom klinicznym. Cokolwiek złego powiedzielibyśmy o insulinowaniu w typie 2 choroby to średni poziom HbA1c z jakim trafiają do mnie chorzy wynosi >10%, ten fakt nakazuje mi natychmiastową zmianę algorytmu leczenia, a już po miesiącu chory czuje się znacznie lepiej. Poczucie chorego i jego koszmarne dolegliwości są ważną przesłanką w podejmowaniu decyzji o insulinowaniu: zerowa rezerwa wysiłkowa, wyczerpanie, demineralizacja i dehydratacja organizmu, nykturia, kurcze mięśni, astenizacja ustroju w całości. Nie możemy zgodzić się na paradygmat uprawiania diabetologii, kryjąc się za wątpliwej wartości algorytmami, standardami i rekomendacjami. Salus aegroti suprema lex esto.
Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

737965
dzisiajdzisiaj54
wczorajwczoraj69
w tym tygodniuw tym tygodniu123
w tym miesiącuw tym miesiącu2294