ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski

specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii


dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady dietetyka w zakresie chorób cywilizacyjnych

Zapisy nr tel.: 602-395-601

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

ul. Zgierska 2/8, 91-002 Łódź


dr n. med. Zygmunt Trojanowski
specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii

dietetyk - Urszula Sobiecka-Trojanowska
porady w zakresie chorób cywilizacyjnych

PRYWATNY GABINET LEKARSKI

Roślinne przyprawy do posiłków-czy mają znaczenie prozdrowotne?

Jak wiadomo po tłustym, kalorycznym posiłku poziom trójglicerydów we krwi gwałtownie wzrasta. Zaobserwowano, że jeśli nawet średnio kaloryczny posiłek obficie przyprawi się różnymi przyprawami to poziom trójglicerydów we krwi jest o 30% niższy niż po spożyciu takiego samego dania bez przypraw. Dodano do jedzenia 14 gramów (około dwóch łyżeczek) różnych przypraw takich jak rozmaryn, oregano, cynamon, kurkumę, czarny pieprz, goździki, sproszkowany czosnek i paprykę. Mieszankę przypraw dobrano tak, by wszystkie miały własności przeciwutleniające, czyli zdolność do neutralizowania wolnych rodników. Dodatek przypraw obniżył wzrost poziomu trójglicerydów o 30% w porównaniu z posiłkiem kontrolnym. Mniejszy (o 21%) był także skok poziomu insuliny, która reguluje metabolizm glukozy uwalnianej z jedzenia. Dwukrotnie wzrosła aktywność przeciwutleniaczy we krwi, nie odnotowano natomiast różnic w poziomie samej glukozy. Dodatek przypraw o przeciwutleniających właściwościach do diety cukrzycowej redukuje ryzyko lekoopornego nadciśnienia tętniczego krwi (zużywamy 3 krotnie mniej soli  NaCl). Na diecie z zastosowaniem tego typu przypraw zużycie soli (NaCl) spadło z 15g/d do 5g/d. Zatem do tej ilości, jaka jest rekomendowana w diecie cukrzycowej. Pomaga to również w normalizacji poziomu insuliny i trójglicerydów po posiłku a także wzmacnia mechanizmy chroniące komórki organizmu przed nadmiernym stresem oksydacyjnym. Dwie łyżeczki przypraw do jedzenia nie powodowały żadnych skutków ubocznych np. dolegliwości żołądkowych. Wypada z tej pozycji słów kilka poświęcić tzw. stresowi oksydacyjnemu. Jest on obecny wszędzie w każdym żywym organizmie, w każdej chwili naszego życia i jako reakcja fizjologiczna stanowi jeden z kluczowych mechanizmów służących do przedłużania życia. Z kolei patologiczny stres oksydacyjny znacznie nasilony, generuje szereg procesów degeneracyjnych. To dość tajemnicze i ambiwalentne działanie stresu oksydacyjnego, wyrwane z kontekstu konkretnej sytuacji klinicznej stało się podstawą poważnych nadużyć. Dla przykładu, domniemanie o korzystnym działaniu witamin antyoksydacyjnych wynika z błędnego przekonania o szkodliwości każdego stresu oksydacyjnego a to jest nieprawdą. Bezkrytyczne stosowanie suplementów diety, w tym witamin antyoksydacyjnych w myśl zasady „im więcej tym lepiej” (mega dawki) jest błędne. W tym przypadku mamy do czynienia z zależnością o kształcie krzywej U pomiędzy ilością przyjmowanych składników mikroodżywczych (mikroelementy, antyoksydanty) a stanem zdrowia. Jeszcze raz przypomnę prawdę o tzw. suplementach. Na podstawie medycyny opartej na faktach (EBM) wiadomo na pewno, że suplementy diety nie zmniejszają ryzyka zawału serca i udaru mózgu oraz nie wydłużają życia. To zła wiadomość dla producentów suplementów diet, jakkolwiek nie sądzę, żeby zbytnio zmniejszyło to popyt na „kupione zdrowie”. Ludzie chcą być oszukiwani, wygodnie żyje się w świecie iluzji, że zdrowie można kupić za pieniądze.
Przy wyniku ponad 20 pkt ze względu na wysokie ryzyko cukrzycy zgłoś się do diabetologa w celu weryfikacji.

Nasze pasje i zainteresowania

Nasze biebrzańskie peregrynacje - in memoriam

Bagna i torfowiska Biebrzy, jej fauna i flora unikatowe w skali świata, depozyt natury dla przyszłych pokoleń. Wszechobecna komercja nieproszona i nachalna wciska się zewsząd za sprawą ludzi, którzy posiadając pieniądze uważają, że są koroną stworzenia. Zatem wszystko im wolno i wszystko im się należy. Obca im jest zasada życia, jaką na 300 lat przed Chrystusem wyartykułował Epikur: umiarkowanie uważamy za największe dobro nie dlatego, abyśmy w ogóle mieli poprzestawać na małym, ale dlatego, żebyśmy nauczyli się żyć skromnie w przeświadczeniu, że najlepiej korzystają z dóbr ci, którzy ich najmniej pożądają. Uczmy się cieszyć każdą chwilą, która nie jest bolesna… Chciałoby się rzec: co za czasy, co za ludzie. Czasami nie mogę oprzeć się wrażeniu, że żyjemy w eschatonie.

Więcej…

Listy Pliniusza Młodszego do Kalpurni I w.n.e. (z cyklu oblicza mistrzów)

…Pliniusz zapewnia swoją Kalpurnię. Piszesz, że moja nieobecność niemało Cię dręczy, a jedyną pociechę w tym znajdujesz, że zamiast mnie masz moje zwoje i nieraz nawet kładziesz je na tym miejscu, gdzie ja sam przebywałem. Dobrze mi, że mnie szukasz, miło, że zadowalasz się taką pociechą.

Więcej…

List Gustawa Flauberta do Colet (z cyklu oblicza mistrzów)

…mężczyzna kochający swą praczkę będzie z nią zaznawał rozkoszy, mimo iż będzie wiedział, że jest głupia; ale jeżeli kobieta kocha prostaka, jest to zapoznany geniusz, dusza wybrana itd., tak iż wskutek tej wrodzonej skłonności do zezowania nie widzą one prawdy, gdy ją się spotyka, ani piękna tam, gdzie ono się znajduje.

Więcej…

List Wolfganga Amadeusza Mozarta do Konstancji (z cyklu oblicza mistrzów)

Tymczasem wszystkiego dobrego - korzystaj ze swojego
błazna stołowego, ale myśl o mnie, mów o mnie i kochaj
mnie zawsze tak, jak ja zawsze będę kochał moją
Stanzi-Marini i jej... Stu!... knaller..., paller..., sznip..., sznap...,
sznur..., sznepperl..., snai!

Więcej…

Lili Marleen – szlagier czasu strasznej wojny

Norbert Schultze skomponował muzykę do piosenki „Lili Marleen” w 1938 roku do tekstu Hansa Leipa z 1915 r. Piosenka stała się wielkim przebojem muzycznym w czasie II wojny światowej. Zawdzięczała go nie tylko własnej urodzie, ale i ekspresyjnemu wykonaniu aktorki niemieckiej o obywatelstwie amerykańskim - Marleny Dietrich, występującej dla żołnierzy amerykańskich.

Więcej…

Dietetyka

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.2

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonych ilościach. Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne i margaryny miękkie. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy zawierają jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, mogą być więc spożywane na surowo lub stosowane do obróbki termicznej potraw. Olej słonecznikowy i sojowy to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny być spożywane jedynie na surowo. Nie zaleca się spożywania smalcu i słoniny. Zawartość tłuszczu w diecie chorego na cukrzycę powinna dostarczyć 30–35% wartości energetycznej diety. Tłuszcze nasycone powinny stanowić mniej niż 10% wartości energetycznej diety.

Więcej…

Ogólne zasady żywienia w cukrzycy cz.1

Stanowisko lekarzy jest takie, że żywienie chorych z cukrzycą opiera się na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Normy dziennego zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze, a także witaminy i składniki mineralne są opracowane i od dawna dostępne. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie szacunkowo (dawnej mówiło się „na oko”) można ocenić na podstawie menu dziennego, mianowicie jaka była kaloryczność dzienna, czy nie za duża w stosunku do spalania cukru przez organizm i czy niezbędne składniki tj, główne grupy pokarmowe (białka, tłuszcze i właśnie węglowodany złożone) makro i mikroelementy, witaminy i woda zostały w należny sposób uzupełnione.

Więcej…

Nadmiar przeciwutleniaczy może szkodzić

Większość doniesień prasowych podkreśla pozytywne skutki zjadania przeciwutleniaczy. Dzieję się tak, gdy naszym głównym źródłem przeciwutleniaczy jest żywność. Jeżeli jednak przesadzimy z przyjmowaniem przeciwutleniaczy jako suplementów, może to wywołać również negatywne skutki – donoszą naukowcy z Kansas State University. Badacze sprawdzali możliwość poprawienia metabolizmu mięśni szkieletowych, poprzez wykorzystanie przeciwutleniaczy. Paradoksalnie okazało się, że zbyt duża dawka przeciwutleniaczy daje efekt odwrotny. Przeciwutleniacze usuwając ze środowiska nadtlenek wodoru, który co prawda jest silnym utleniaczem, ale z drugiej strony wspomaga rozszerzanie się małych naczyń krwionośnych.

Więcej…

Jeszcze raz o żywieniu z epoki paleolitu

Bardzo interesującym zjawiskiem jest rozwój ruchu paleo, którego zwolennicy odrzucają oficjalny paradygmat medyczno-żywieniowy i jego narzędzia badawcze, jako błędne z antropologicznego i ewolucyjnego punktu widzenia.

Więcej…

Zdrowe odżywianie – krytycznie

Zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania” wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna nauka o żywieniu stwarza jedynie pozory naukowości. Historia zmagań konkurencyjnych paradygmatów: hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej w leczeniu chorób cywilizacyjnych jest pouczająca. Ta pierwsza wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się nad szkodliwą rolą węglowodanów, których nadmiar w diecie powoduje problemy z przemianą materii i w rezultacie otyłość i cukrzycę typu 2 – oraz przyczynia się do wielu schorzeń cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem. Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcową za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu oraz powodują otyłość (teoria bilansu energetycznego).

Więcej…

Licznik odwiedzin

737692
dzisiajdzisiaj149
wczorajwczoraj249
w tym tygodniuw tym tygodniu873
w tym miesiącuw tym miesiącu2021