Jak się odchudzać

Walka z nadwagą to przemyślany, rozłożony w czasie proces, który wymaga opanowania, sztuki dokonywania mądrych wyborów produktów żywnościowych i przygotowania posiłków. Odchudzanie powinno przebiegać powoli ale systematycznie. Im trwa wolniej, tym efekty kuracji są lepsze i trwalsze. Za optymalne uważa się chudniecie w tempie 0,5 kg tygodniowo. Odchudzanie ma sens wówczas, jeżeli z jednej strony ograniczymy codzienny dowóz kalorii z pożywieniem z drugiej strony, gdy wywołamy lekki deficyt energetyczny poprzez codzienny leczniczy trening mięśniowy. Po miesiącu tego ujemnego bilansu kalorycznego wątroba podda się i zacznie spalać własne depozyty tłuszczowe organizmu.

Realizacja tego długotrwałego procesu dokonuje się poprzez:
  • jedzenie 4 razy dziennie, co 4 godziny dla zaspokojenia głodu (od tego zależy rozłożenie leków)
  • zrezygnowanie z najadania się do sytości, wstajemy od stołu z poczuciem zaspokojenia głodu
  • nie dojadanie w okresach międzyposiłkowych
  • odżywianie się według tzw. piramidy zdrowego żywienia
  • picie minimum 2 l wody mineralnej niegazowanej, urozmaicone świeżo pozyskanymi sokami owocowymi i warzywnymi
  • zmniejszenie ilości tzw. tłuszczów nasyconych w diecie (pochodzenia zwierzęcego) i cholesterolu: dorosły człowiek potrzebuje ich do70 g dziennie, przy czym tylko 10% powinny stanowić tzw. tłuszcze nasycone (pochodzenia zwierzęcego m.in. masło, mięso, wędliny) a pozostałe 90% tłuszcze nienasycone takie jak oliwa, oleje roślinne i tłuszcz rybi
  • unikanie tłuszczu ukrytego, zawartego w np.czekoladzie, ciastach, orzechach czy mięsie (50 g batonika ma 30 g tłuszczu, 100 g orzechów ma 50 g, 45g pieczone udko kurczaka ma 15 g).
  • dopuszczalne sposoby przygotowywania posiłków to gotowanie na parze, duszenie lub pieczenie (rękaw, folia aluminiowa, naczynie żaroodporne). Smażenie produktów panierowanych na patelni jest niedopuszczalne
  • ograniczenie picia alkoholu
  • ograniczenie ilości spożywanej soli
  • rzucenie palenia tytoniu
  • codzienny, leczniczy trening mięśniowy, aby przyniósł on oczekiwane efekty musi być dostatecznie długi, ponieważ spalanie tkanki tłuszczowej zaczyna się dopiero po 35 minutach treningu. Warunek podstawowy: ma być systematyczny, codzienny, powtarzalny, przewidywalny, który angażuje duże grupy mięśni, po rozgrzewce i rozciągnięciu wszystkich grup mięśniowych, z regulowanym głębokim oddychaniem.