- nieprawidłowy skład diety, np.: wysokotłuszczowa, wysokobiałkowa lub oparta na jednym składniku, sztuczne diety, jedyną alternatywą jest dieta redukcyjna -zbilansowana
- zbyt wysokie spożycie cukrów prostych i tłuszczów „ukrytych"
- nieprawidłowy rozkład posiłków w ciągu dnia np. rezygnowanie ze śniadań, głodzenie się w ciągu dnia i podjadanie w godzinach wieczornych i nocnych, zamiast 4 posiłków planowych
- zbyt drastyczna dieta niskokaloryczna lub długotrwała głodówka, zwiększające ryzyko efektu jo-jo, czyli ponownego przyrostu masy ciała
- traktowanie odchudzania jako jednorazowego aktu woli a nie jako trwałej zmiany złych nawyków jedzeniowych
- brak aktywności fizycznej, która chroni przed utratą masy mięśniowej podczas odchudzania, zwiększa ilość energii wydatkowanej z tłuszczu i skutecznie poprawia nastrój
- jedzenie w pośpiechu, (podwzgórze mózg żywieniowy dostaje sygnał o jedzeniu dopiero po 20 minutach)
- szybkie połykanie w całości zbyt dużych kęsów razem z powietrzem
- nie popijanie przed i w trakcie jedzenia wody mineralnej
- nakładanie na skutek poczucia głodu zbyt dużych porcji na talerz
- nie oddzielanie widocznego tłuszczu, dopuszczenie do posiłków tłustych sosów, zasmażek, majonezu, śmietany, smażonego tłuszczu itd.