Warzywa i owoce chronią przed zawałem serca i mózgu

Osoby szczególnie narażone na choroby serca mogą obniżyć ryzyko jedząc dużo surowych warzyw i owoców. Prof. Sonia Anand z McMaster University (Kanada) objęła badaniami ponad 27 000 osób z Europy, południowej Azji, Chin, krajów arabskich i Ameryki Łacińskiej. Okazało się, że codzienne spożywanie pięciu lub więcej porcji warzyw i owoców może zneutralizować zagrożenie dla serca związane z predyspozycją genetyczną (wadliwą wersją fragmentu DNA o nazwie 9p21 w chromosomie 9). Choć 9p21 nie zawiera genów, niektóre występujące w nim polimorfizmy pojedynczego nukleotydu wiążą się z częstszym występowaniem tętniaka aorty, tętniaka wewnątrzczaszkowego, choroby niedokrwiennej serca i zawału. Nieprawidłowy fragment DNA ma zdaniem specjalistów co piąta osoba wywodząca się z Europy. Dzięki bogatej w warzywa i owoce diecie, osoby obciążone tą genetyczną podatnością na choroby sercowo-naczyniowe, mogą poprzez wieloletnie modyfikacje żywienia znacznie osłabić lub zupełnie wyeliminować tę predyspozycję.